Novice

CEDilke, junij 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. II Aktualni razpisi. II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II KULTURA Partnerske ponudbe. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili).

E-novice · 10. junija 2022

Kar je novo ….

Del naše ekipe se ta teden v Parizu udeležuje srečanje evropske mreže CED, kjer so tudi predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA. O vseh novostih, ki jih prinaša Ustvarjalna Evropa vas bomo sproti obveščali. Npr. izvedeli smo, da bo shema za mednarodno mobilnost v kulturi Culture Moves Europe, ki bo nadomestila i-Portunus, predvidoma objavljena poleti.

Rezultati razpisov Ustvarjalna Evropa 2021
Po podatkih Evropske komisije in EACEA ugotavljamo, da bo na razpisih za leto 2021 približno 50 slovenskih organizacij (32 NVO, 13 javni zavodi in 5 podjetja) prejelo podporo Ustvarjalne Evrope v skupni višini 9,5 milijonov EUR. Podatki še niso končni, saj ravno poteka postopek podpisovanja pogodb z na razpisih izbranimi organizacijami. Nadejamo se, da bodo domače institucije prepoznale pomen in kakovost evropskih projektov ter s sofinanciranjem podprle čezmejno kulturno sodelovanje.

Evropska komisija je napovedala objavo razpisa, katerega splošni cilj je podpreti razvoj krovne organizacije za znak evropske dediščine (EHL). Komisija bo sicer 13. in 14. junija v Bruslju EHL podelila 12 spomenikom, ki so imeli pomembno vlogo v zgodovini in kulturi Evrope ter pri izgradnji Evropske unije. Z znakom se že ponašajo tri spomeniška območja iz Slovenije, tj. Prešernova Zdravljica – Narodna in univerzitetna knjižnica, Cerkev Sv. Duha na Javorci in Partizanska bolnica Franja.

Latvijska Liepāja je bila predlagana za Evropsko prestolnico kulture 2027. Letošnje EPK so Kaunas (Litva), Esch (Luksemburg) in Novi Sad (Srbija). Slovenija jo bo v Novi Gorici gostila leta 2025.

Muzejski delavci, strokovnjaki, raziskovalci, študenti, uradniki in odločevalci s področja kulturne dediščine ste 15. junija od 14.30 do 17.30 vabljeni na spletni dogodek DigiTraining Showcase o digitalizaciji v muzejih. Predstavljene bodo različne prakse uporabe novih oz. naprednih tehnologij, vključno s tehnologijami XR/AR in Motion Capture, v kulturni dediščini za delovanje v digitalnem okolju in večji dostopnosti vsebin za občinstva.

Sarajevski filmski festival želi mladim z Zahodnega Balkana v okviru programa Western Balkans Young Team ponuditi priložnost, da obiščejo Sarajevo, se srečajo s svojimi vrstniki, odkrivajo, gledajo in spoznavajo naše skupnosti in druge skozi filme, razprave in tudi skozi sprehod po Sarajevu v njegovem najlepšem trenutku. Rok prijave: 19. junij.

Evropska komisija je sporočila, da so na 75. filmskem festivalu v Cannesu prestižne nagrade prejeli tudi filmi, ki so nastali ob podpori EU. Na letošnjem festivalu v Cannesu se je skupno predstavilo 15 filmov, ki so nastali ob podpori EU iz programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA. Šest jih je prišlo v ožji izbor za uradno tekmovanje.

Ogled za nazaj: Tukaj je dostopen posnetek evropskega filmskega foruma v Cannesu, na katerem so predstavili tudi novo orodje za finančne spodbude evropske AV industrije Media Invest. Poleg tega si lahko ogledate tudi dve hibridni konferenci Evropskega avdiovizualnega observatorija, na temo glavnih trendov v AV industriji in o kroženju evropskih AV del.

Ne zamudite

Pitch Your Innovation! // Na spletu, 20. junij, 10.00–13.00. 
Za predstavnike kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, vključno z AV, ki jih zanima razpis Ustvarjalna Evropa Laboratorij za ustvarjalne inovacije. Sodelujete lahko aktivno s predstavitvijo projekta ali v občinstvu in se z namenom sodelovanja povežete s prisotnimi udeleženci.
Organiziramo v sodelovanju z mrežo CED in EACEA.

Delavnica MEDIA za razvoj AV projektov // Ljubljana, 21. junij, 10.00–13.00.
Namenjeno producentom, ki pripravljajo projektne vloge na razpisa:
– MEDIA Razvoj skupine projektov (»mini«)
– MEDIA Razvoj projektov – evropske koprodukcije
Ponovitve ne bo!

Pitch for projects: News – Journalism Partnership // Na spletu, 1. julij od 10. do 13.00.
Za javne in zasebne medije ter novinarske organizacije, ki jih zanima razpis Medsektorski sklop Novinarska partnerstva programa Ustvarjalna Evropa.
V sodelovanju z mrežo CED in EACEA.

Sodelujemo tudi s hrvaškim centrom CED, ki skupaj s Pisarno Evropskega parlamenta na Hrvaškem in centri CED iz Portugalske, Madžarske in Francije 28. junija v Zagrebu organizira hibridni dogodek pod naslovom Culture for Inclusive and Green Europe. Na dogodku se bo kot primer dobre prakse predstavilo društvo Prostrož.

Nadaljujemo s poglobljenimi pristopi zelenih praks, ki jih organizacije iz kulturnega in ustvarjalnih sektorjev (lahko) oblikujejo in s tem prispevajo k trajnosti svojega delovanja. Na festivalu Kino Otok smo skupaj z Zavodom Otok in Ekologi brez meja predstavili konkretne poskuse iskanja odgovorov na aktualne podnebne in okoljske izzive pri organizaciji kulturnih dogodkov. Kako uspešna sta festivala Kino Otok (SI) in Crossing Europe (AT)?

Ali poznate Green Charter for film festivals? To je pobuda mreže filmskih festivalov Moving Image-Open Border s podporo Ustvarjalne Evrope, v katero je vključen tudi festival Crossing Europe. V Izoli smo gostili (so)direktorico festivala, Katharino Ridler. Posnetek pogovora bo kmalu dostopen na našem YouTube kanalu.

NAPOVEDUJEMO forum Ustvarjalnost za trajnost, 26.–28. september, o okoljsko bolj vzdržnih praksah mednarodnega sodelovanja in mobilnosti v kulturi ter specializirano usposabljanje za informatorje in izvajalce programov o mednarodni mobilnosti v kulturi.

Razpisi

Kakšna je vaša uporabniška izkušnja portala FTOP? 
Vse, ki ste v letih 2021 in 2022 oddali projektne vloge na portalu Funding & Tender Opportunities, prosimo, da sodelujete v anketi EACEA in podate mnenje in izkušnje z uporabo FTOP. Anketa ni dolga, vzelo vam bo le nekaj minut. Zdaj je čas, ko je spomin še svež!

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z roki za oddajo v letu 2022 do 17.00.00:
– KULTURA znak evropske dediščine: napovedana objava po 15. juniju
– KULTURA Perform Europe za področje uprizoritvenih umetnosti: objava junij
– KULTURA Music Moves Europe: objava september
– MEDIA Podpora za prodajne agente: 14. junij
– MEDIA Dostop do trgov in mreženje: 28. junij
– MEDIA Filmi na poti: 5. julij
– MEDIA Evropska kinematografska mreža: 28. julij
– MEDIA Razvoj skupine projektov (»mini«): 8. september
– MEDIA Razvoj projektov – evropske koprodukcije: 8. september
– MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: 20. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Krepitev položaja medijskih svetov in razvoj novinarskih standardov: 20. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Mehanizem hitrega odzivanja za zaščito novinarjev: 20. september

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavnici obrazci bodo dodani kasneje.
Če ste zamudili katerega od seminarjev, ki jih je aprila organizirala Izvajalska agencija EACEA, lahko na povezavi tukaj dostopate do izročkov predstavitev in video posnetkov seminarjev.

MEDIA usposabljanje

* CPH:LAB 2022/2023 program za dokumentarne projekte v razvoju. Rok prijave: 16. junij.
eQuinoxe Europe Screenwriters Workshop 7-dnevna scenaristična delavnica. Rok prijave: 20. junij.
* Biennale College Cinema za neuveljavljene filmske ustvarjalce za razvoj in produkcijo celovečernih filmov z majhnim proračunom, ki bodo predstavljeni na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah. Rok prijave: 3. julij.

* Torino Film Lab je objavil dva poziva za sodelovanje na delavnicah – rok prijave je 15. julij:
(i) TFL Extended – FILM 2022 (7.–11. sept.) za skupine mednarodnih strokovnjakov s projekti v zgodnji razvojni fazi.
(ii) TFL Extended – STORY EDITING 2022 (5.–11. sept.) za filmske strokovnjake/scenariste, ki sodelujejo pri projektih celovečernih filmov.

NOVO usposabljanje Audiovisual Women. Rok prijave: 5. september. Hkrati vabljeni na brezplačno spletno srečanje 7. junija, ko bo Erich Pommer Institut predstavil usposabljanje. Prijave in več informacij tukaj.

MEDIA povezovanje

* Cinekid Festival 2022 koprodukcijski dogodek Film & Series competitions in junior Co-production Market – JCM. Rok prijave: 1. julij.
CineLink Work in Progress na festivalu v Sarajevu. Rok za prijave: 6. julij.
* East Silver Market 2022 Projects in rough cut stage za dokumentarce iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. julij.
*
Cartoon Springboard pitching za mlade talente na področju animacije. Rok prijave: 23. september.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija, npr. iz Francije (La boîte à resorts), Grčije (Municipality of Oraiokastro, Still Pilgrim Paradox, Milia of Folk Tradition and Contemporary Art Nonprofit), Hrvaške (AZRRI), Poljske (Sistrum Association, CRAVE Music Agency) in Portugalske (Via Urbana).

Priložnost za iskanje partnerjev sta dva mednarodna spletna dogodka, Pitch Your Innovation! (20. junij) in Pitch for projects: News – Journalism Partnership (1. julij).

Opazili smo …
[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Na sporedu Animafest Zagreb 2022 bo 8. in 9. junija Cinda Real v produkciji Inštituta za transmedijski dizajn.
Pod okriljem slednjega je nastal tudi dokumentarni film Ukrajinska šerifa, ki ga bodo predvajali 29. junija ob 21. uri na festivalu Lent v Mariboru kot del predfestivalskega dogajanja Dokumentarnega festivala DOKUDOC. Vstop na projekcijo je brezplačen, prostovoljno zbrana sredstva pa bodo namenili nevladni organizaciji Docudays, ki je v sodelovanju s produkcijo Tabor Film vzpostavila sklad v podporo ukrajinskim filmskim ustvarjalcem, ki so ostali v domovini in dokumentirajo vojno.

Na letošnji ediciji festivala Krafft, od 14. do 19. junija, bodo v tekmovalnem programu tudi MEDIA podprti filmi. Izpostavljamo Inventuro režiserja Darka Sinka in Moreno režiserke Antonete Alamat Kusijanović.

Producentska hiša Vertigo za nov celovečerni film Vse, kar je narobe s tabo režiserke Urše Menart išče igralki, stari med 24 in 34 (+/-). Prijave sprejemajo do 15. junija na avdicija@vertigo.si.

Vabljeni na niz dogodkov v organizaciji Urbanističnega inštituta RS in mednarodne mreže Humana mesta/Human Cities – Smoties, ki bodo potekali od 29. junija do 1. julija v Ljubljani in na širšem območju Medvod. Uradni jezik mednarodnega dogodka je angleščina. Prijave do zapolnitve prostih mest, najkasneje in vključno do 27. junija.

19. edicija festivala Animateka poziva avtorje kratkih animiranih filmov k prijavam v Glavni tekmovalni program, Slonov tekmovalni program in Tekmovalni program Mladi talenti Evrope. Rok prijave 5. avgust.

CEE Animation predstavlja Animation Pitching Lab, namenjen mladim filmskim ustvarjalcem. Prvi del pitching dogodka z naslovom Rise & Shine bo potekal na festivalu Animafest Zagreb, od 6. do 8. junija, drugi del pa na Animateki decembra 2022 v Ljubljani.

AIPA je že drugič podelila nagrade orion, ki jo je prejela tudi režiserka in scenaristka Urška Djukić za kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje. Čestitamo!