Novice

CEDilke, julij 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas // Zelene prakse // RAZPISI // MEDIA usposabljanje // MEDIA povezovanje // OPAZILI SMO

E-novice · 7. julija 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Znani so prejemniki nagrade Europa Nostra 2023. Letos nagrado prejeme tudi projekt Made In s podporo Ustvarjalne Evrope, pri katerem sodeluje Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Čestitamo! Medtem lahko do 28. avgusta glasujete za vaš najljubši projekt. Slavnostna podelitev nagrad bo septembra v Benetkah.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢 KULtorek: brezplačna svetovanja o programu Ustvarjalna Evropa. Za termine po avgusta nam pišite na info@ced-slovenia.eu.

🟢Jeseni organiziramo forum »Mobilnost za ustvarjalnost«, zato lahko že zdaj v koledarju rezervirate 12. in 13. september, ko bomo v Ljubljani gostili domače in mednarodne strokovnjake, s katerimi bomo razpravljali o trajnostni in pravični mobilnosti v kulturi.🌱

🟢Oktobra prihajamo v Portorož na Festival slovenskega filma (FSF), kjer bomo predstavili priložnosti programa Ustvarjalna Evropa MEDIA. Na voljo bomo tudi za osebna svetovanja. V koledarju rezervirajte 7. oktober. 

Zelene prakse🌱🌱🌱

Predstavnica Motovile se je konec junija udeležila prvega modula usposabljanja Sustainability Management v organizaciji International Screen Institute.
Večdimenzionalni pristop je vključeval gospodarski, ekološki, kulturni in družbeni vidik trajnosti. Poudarjen je bil tudi na gradnji skupnosti v avdiovizualni industriji. S spodbujanjem povezav in sodelovanja lahko ustvarimo mrežo podobno mislečih posameznikov, ki si prizadevajo za trajnost in pozitivne spremembe. Novembra sledi nadaljevanje usposabljanja.

Razpisi

OBJAVLJEN RAZPIS KULTURA POMAGA / КУЛЬТУРА ДОПОМАГАЄ
Organizaciji Insha Osvita (UA) in zusa (DE) bosta kot del projekta Kultura pomaga / Культура допомагає s podporo Ustvarjalne Evrope namenili nepovratna sredstva kulturnim organizacijam za dejavnosti, ki so v pomoč ukrajinskim razseljenim ljudem.
Rok za prijavo je 3. avgust.

POZOR najava novega razpisnega cikla:
✔️Kultura premika Evropo: Objava razpisa za individualno mobilnost je predvidena v začetku oktobra, za rezidence pa bo objavljen sredi oktobra letos.

✔️Predvidena objava razpisov v sklopu KULTURA
Projekti sodelovanja: oktober 2023
Evropske platforme: oktober 2023
Evropske mreže: december 2023
Kroženje evropskega leposlovja: januar 2024

✔️Predvidena objava razpisov v sklopu MEDIA
Mreže evropskih filmskih festivalov: september 2023
Razvoj videoiger & XR vsebin: september 2023
Produkcija TV in spletnih vsebin: september 2023
Razvoj skupine projektov (SLATE): september 2023
Razvoj mini skupine projektov (MINI SLATE): december 2023
Razvoj evropskih ko-produkcij: december 2023

✔️Predvidena objava razpisov v MEDSEKTORSKEM sklopu
Podpora za novičarske medije: oktober 2023
Laboratorij za ustvarjalne inovacije: oktober 2023

*Časovnica objave razpisov še ni potrjena.

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. Pri pripravi projektnih vlog so vam lahko v pomoč posnetki preteklih seminarjev EACEA.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ DSAF Inkubator je namenjen spodbujanju razvoja in realizacije projektov mladih avtorjev in avtoric animiranega filma prek sodelovanja s produkcijskimi hišami ter uveljavljenimi avtorji in producenti. Rok prijave: 19. julij.

✔️ Zagreb film festival delavnica Moj prvi scenarij za scenariste. Rok prijave: 20. julij.

✔️ European Short Pitch za scenariste, režiserje in producente. Rok prijave: 27. julij.

✔️ ISI:Business and Legal Affairs 2023 za filmske in televizijske producente. Rok prijave: 28. julij. 

✔️ The Audience Design Lab 2023 za ekipe igranih, dokumentarnih in animiranih filmov, ki so v fazi poznega razvoja ali pa so že dokončali svoj celovečerni film. Rok prijave: 31. julij.

✔️ Les Arcs coproduction village za filmske ustvarjalce z igranim, dokumentarnim ali animiranim filmom v razvoju. Rok prijave: 31. julij.

✔️ APostLab annual post-production workshop za producente s projektom v fazi razvoja, financiranja ali predprodukcije. Rok prijave: 15. avgust.

✔️ Audiovisual Women za ženske na vodstvenih položajih v AV industriji. Rok prijave: 4. september.

✔️Torino Film Lab – Green Film Lab v Rimu za strokovnjake iz filmske in televizijske industrije in producente. Rok prijave: 4. september.

Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ C EU Soon @ MIA International Audiovisual Market. Izbrani projekti bodo imeli priložnost za predstavitev in individualna srečanja s prodajnimi agenti, kupci in drugimi strokovnjaki, akreditiranimi na MIA. Rok prijave: 21. julij.

✔️ Connecting Cottbus dostop do trgov (i) za igrane projekte v razvoju je rok prijave 18. julij, (ii) za igrane filme v fazi produkcije ali post produkcije pa je rok prijave 23. avgust.

✔️ Cartoon Forum je odprl registracijo. Prijavijo se lahko producenti s projekti na forumu ali brez. Forum bo potekal med 18. in 23. septembrom 2023 v Toulousu, Franciji.

✔️ Young Horizons Industry mednarodni koprodukcijski forum, namenjen filmskim strokovnjakom, ki ustvarjajo filme in serije za mlado občinstvo, je odprl registracijo. Forum bo potekal med 4. in 6. oktobrom.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Če želite, lahko da vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj. Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Med julijem in avgustom bo potekal FILMSKI TEDEN EVROPE. Vabljeni v 22 slovenskih mest, kjer si lahko brezplačno ogledate 35 evropskih filmov. Celoten filmski program je na voljo tukaj.

Odprte so prijave za 20. edicijo festivala Animateka. Rok za prijavo je 15. julij. Več o pozivu si lahko preberete tukaj.

Eurimages, je objavil rezultate. Med podprtimi filmi sta tudi Little Trouble Girls, prvenec Urške Djukić  in Blok 5 Klemna Dvornika ki sta skupno prejela 400.000 evrov. Čestitamo!

Padla je tudi  prva klapa celovečernega igranega prvenca Urške Djukić Little Trouble Girls. Film bo nastal v 35 snemalnih dneh, snemali ga bodo v Čedadu in okolici ter Ljubljani. Šest snemalnih dni jih čaka tudi pozimi.

Evropski filmski izziv: do 27. avg. si lahko ogledate 10 filmov evropske produkcije, in osvojite potovanje na Beneški filmski festival. Več o izzivu si lahko preberete tukaj in na FB strani.

V programu Letnega kina na Ljubljanskem gradu si lahko 13. julija ob 21.30 ogledate film Jezdeca režiserja Dominika Menceja, ki je prejel podporo podprograma MEDIA.

V sklopu projekta Bite of Art 2.0 v katerem sodelujejo Mladi zmaji, je objavljen mednarodni poziv za mlade umetnike (18-35 let) A FUTURE OF EUROPE: CODE GREEN. Rok prijave je 10. julij.

Arhitekturna platforma LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo UL vabi posameznike in kolektive ter inovatorje, k prijavi radikalnih idej, praktičnih rešitev, teoretičnih vpogledov ali praks, ki spodbujajo razmišljanje o okoljski krizi. Razpis je odprt do 1. avgusta.

V sklopu projekta Beyond Front – Bridging Periphery, kjer sodeluje slovenska organizacija Bunker, je odprt razpis  za koreografinje_e, ki želijo razviti koreografijo plesne predstave v Krakovu na Poljskem. Rok za prijavo je 31. julij. Več o pozivu si lahko preberete tukaj.

Založba Malinc je skupaj s KUD Boja in KUD Galerija C.C.U. junija letos v Sloveniji gostila sedem ambasadorjev delavnic Talleres Cienlee iz mesta Quintenar de la Orden v Španiji. Kot del projekta BIDILAND, so prebirali izbrana mladinska in otroška dela, med njimi tudi španske prevode del slovenskih avtorjev, ki so izšli pri založbi Malinc.

UGM Maribor v okviru projekta EMPACT napoveduje začetek prvega interdisciplinarnega umetniškega projekta s partnerji v projektu, ki bo združil vizualno umetnost, ples in botaniko.

Na portalu SIGLEDAL si lahko ogledate digitalno razstavo treh kanonskih evropskih dram, ki so jih v sklopu projekta Klasiki v stripu, kjer sodeluje tudi Slovenski gledališki inštitut, spremenili v drame-stripe.