Novice

CEDilke, julij 2022

Poletna odsotnost ekipe. // Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe. // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili).

E-novice · 7. julija 2022

Poletna odsotnost ekipe Motovile (CED SI) –
Naša pisarna bo zaprta od (vključno) jutri, 8. julija do 22. julija.
Prijeten in ustvarjalen oddih vam želimo!

Kar je novo …

Evropska komisija je objavila razpis, katerega splošni cilj je podpreti vzpostavitev krovne organizacije za znak evropske dediščine (EHL), ki bo zagotavljala mreženje, sodelovanje, usposabljanje in druge priložnosti. Rok oddaje prijav: 5. oktober.

Združenje Europa Cinemas je s podporo Ustvarjalne Evrope oblikovalo shemo Collaborate to Innovate, s katero spodbuja izstopajoče (in) inovativne modele sodelovanj med evropskimi kini, ki razvijajo (mlada) občinstva, prispevajo h kroženju filmov ter izboljšujejo kompetence zaposlenih in povezovanje na evropski ravni. Partnerji 13 letos nagrajenih projektov iz 16 držav so tudi štirje slovenski kinematografi (Kosovelov dom Sežana, Mestni kino Domžale, celjski Mestni kino Metropol in Mestni Kino Ptuj). Iskrene čestitke!

Rezultati razpisov Ustvarjalna Evropa 2021
Po podatkih Evropske komisije in EACEA ugotavljamo, da bo na razpisih za leto 2021 približno 50 slovenskih organizacij (32 NVO, 13 javni zavodi in 5 podjetja) prejelo podporo Ustvarjalne Evrope v skupni višini 9,5 milijonov EUR. Podatki še niso končni, saj ravno poteka postopek podpisovanja pogodb z na razpisih izbranimi organizacijami. Nadejamo se, da bodo domače institucije prepoznale pomen in kakovost evropskih projektov ter s sofinanciranjem podprle čezmejno kulturno sodelovanje.

Ne zamudite …

Webinar za predstavnike novičarskih medijev
Na spletu, danes, 7. julij 2022, 10.00–12.15.
PRAVKAR poteka webinar, kjer predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije predstavljajo smernice razpisa za spremljanje in zaščito svobode in pluralnosti medijev (rok za prijave: 20. 9.) in druge možnosti financiranja, ki jih EU ponuja temu sektorju. Prijave niso potrebne, lahko se pridružite kadarkoli do konca! Pa brez skrbi, na voljo bo tudi posnetek.

Filmski teden Evrope
21 slovenskih mest, junij–september

30 filmskih predstav sodobnih evropskih filmov (prejemnikov MEDIA podpore Ustvarjalne Evrope in/ali nagrad LUX) si bo čez poletje mogoče brezplačno ogledati po vsej Sloveniji – vabljeni!

Nadaljujemo s poglobljenimi pristopi zelenih praks, ki jih organizacije iz kulturnega in ustvarjalnih sektorjev (lahko) oblikujejo in s tem prispevajo k trajnosti svojega delovanja:
V Zagrebu je 28. junija potekal dogodek »Kultura za vključujočo in zeleno Evropo«, katerega namen je bil prek primerov dobrih praks iz Hrvaške, Francije, Madžarske, Portugalske in Slovenije odpreti debato in izpostaviti pobude kulturnih organizacij, ki prispevajo k udejanjanju Zelenega dogovora in/ali si prizadevajo za bolj vključujočo Evropo. Slovenijo je na dogodku zastopala Zala Velkavrh iz urbanističnega kolektiva Prostorož.
Svoje prve korake proti dogodku z manj odpadki je letos uspešno izvedel filmski festival Kino Otok. Po predstavljeni pobudi na domačih tleh (priporočamo ogled posnetka dogodka), bo kot primer dobre prakse predstavljen tudi na Portugalskem, v okviru dogodka Environmental Sustainability in Film Festival, v torek,12. julija ob 15.30. Povezavo do spletnega prenosa bomo objavili na družbenih omrežjih.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki
Pri načrtovanju poti razmislite o izračunu vpliva potovanja na okolje in  če je le možno  prednostno uporabite javni prevoz.

NAPOVEDUJEMO forum Ustvarjalnost za trajnost, 26.–28. september, o okoljsko bolj vzdržnih praksah mednarodnega sodelovanja in mobilnosti v kulturi ter specializirano usposabljanje za informatorje in izvajalce programov o mednarodni mobilnosti v kulturi.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z roki za oddajo v letu 2022 do 17.00.00:
KULTURA Znak evropske dediščine, CREA-CULT-2022-EU-HERITAGE-LABEL: 5. oktober.
KULTURA Perform Europe za področje uprizoritvenih umetnosti: objava napovedana za začetek poletja
KULTURA Music Moves Europe: objava septembra
MEDIA Evropska kinematografska mreža, CREA-MEDIA-2022-CINNET: 28. julij
MEDIA Razvoj skupine projektov (»mini«), CREA-MEDIA-2022-DEVMINISLATE: 8. september
MEDIA Razvoj projektov – evropske koprodukcije, CREA-MEDIA-2022-CODEV: 8. september
MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin, CREA-MEDIA-2022-TVONLINE: 20. september
MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije, CREA-CROSS-2022-INNOVLAB: 7. september
MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva, CREA-CROSS-2022-JOURPART: 7. september
MEDSEKTORSKI SKLOP Spremljanje in zaščita medijske svobode in pluralizma, CREA-CROSS-2022-MFP, rok 20. september za:
(i) Krepitev položaja medijskih svetov in razvoj novinarskih standardov, CREA-CROSS-2022-MFP-COUNCILSandSTANDARDS
(ii) Mehanizem hitrega odzivanja za zaščito novinarjev, CREA-CROSS-2022-MFP-RAPIDRESPONSE
MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska svoboda: jeseni 2022.

PILOTNI RAZPISI ZA NOVIČARSKE MEDIJE
Covering EU affairs through radio, rok: 12. september.
Supporting local and regional news media in face of emerging news deserts, rok: 19. september.

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavni obrazci bodo dodani kasneje.
Če ste zamudili katerega od seminarjev, ki jih je aprila organizirala Izvajalska agencija EACEA, lahko na povezavi tukaj dostopate do izročkov predstavitev in video posnetkov seminarjev.

MEDIA usposabljanje

—- Torino Film Lab je objavil dva poziva za sodelovanje na delavnicah – rok prijave je 15. julij:
(i) TFL Extended – FILM 2022 (7.–11. sept.) za skupine mednarodnih strokovnjakov s projekti v zgodnji razvojni fazi.
(ii) TFL Extended – STORY EDITING 2022 (5.–11. sept.) za filmske strokovnjake/scenariste, ki sodelujejo pri projektih celovečernih filmov.
—- ScripTeast sprejema prijave scenaristov s projekti v razvoju. Rok za prijave: 31. julij.
—- NOVO usposabljanje Audiovisual Women. Rok prijave: 5. september. Hkrati vabljeni na brezplačno spletno srečanje 7. junija, ko bo Erich Pommer Institut predstavil usposabljanje. Prijave in več informacij tukaj.

MEDIA povezovanje

—- East Silver Market 2022 Projects in rough cut stage za dokumentarce iz Srednje in Vzhodne Evrope. Rok prijave: 31. julij.
—- Cartoon Springboard pitching za mlade talente na področju animacije. Rok prijave: 23. september.

KULTURA Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Asociacija sporoča, da je kot del aktivnosti projekta REGlab izšel prvi priročnik o mreženju v kulturi Kako graditi mreže in zakaj. Temelji na novi mednarodni raziskavi mreženja na območju nekdanje Jugoslavije in je usmerjena na vprašanja motivacij, ciljev, oblikovanja vizij, oblik odločanja in namenov ter zgodovin mrež.

Asociacija pa tudi sporoča, da je zaživel spletni portal evropskega projekta Culture4Health, zbirno mesto informacij, dobrih praks in kontaktov o projektih in organizacijah, ki raziskujejo presečišča kulture in zdravja. Vabljeni, da svoje prakse na tem področju delite z evropskim občinstvom.

Po projekciji na priznanem zagrebškem Animafestu je prva pravljica v seriji šestih Zvitih pravljic, ki znane zgodbe ter junake in junakinje prilagajajo sodobnim časom in temam, bila premierno prikazana tudi v Sloveniji.

Začelo se je snemanje slovensko-grško-hrvaške koprodukcije Poslednji heroj režiserja Žige Virca, ki nastaja pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc. Ta je za projekt, poleg razvojnih sredstev MEDIA Ustvarjalne Evrope, pred kratkim uspešno pridobila tudi podporo sklada Eurimages.

Družinska božična avantura Kapa Slobodana Maksimovića (Senca Studio) se je uvrstila v tekmovalni program 7. festivala otroškega in mladinskega filma Kinoklub, ki poteka v desetih poljskih mestih, odprla pa bo tudi otroški program Puljskega filmskega festivala. Domačo distribucijo slovensko-luksemburško-hrvaško-slovaške koprodukcije pričakujemo v drugi polovici leta.

Prva slovensko-nizozemska koprodukcija Rožnata luna (Pink Moon) režiserke Floor van der Meulen je premiero doživela v tekmovalnem programu filmskega festivala Tribeca v New Yorku. Slovenska koproducenta sta Staragara in Tramal films.

Igrani prvenec Darka Sinka Inventura (zavod December) bo 14. julija odprl letošnji Film pod zvezdami.