Novice

CEDilke, januar 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas // Zelene prakse // RAZPISI // MEDIA usposabljanje // MEDIA povezovanje // KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih // OPAZILI SMO projekte Ustvarjalna Evropa

E-novice · 10. januarja 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Decembra lani smo na tradicionalnem dogodku Uspešno … ustvarjalno 2023 predstavili rezultate razpisov Ustvarjalna Evropa za leto 2022. Skupno v vseh treh sklopih programa – KULTURA, MEDIA in medsektorski sklop – je bilo podprtih 66 projektov, v katerih sodeluje 56 slovenskih organizacij, ki so pridobile podporo EU v višini 6 milijonov evrov. Pri tem so ustvarile več kot 350 mednarodnih kulturnih povezav s partnerji iz 39 različnih držav. Čestitamo!

Letošnje Evropske prestolnice kulture so Tartu v Estoniji, Bodø na Norveškem in Bad Ischl v Avstriji. Prihodnje leto naziv EPK prevzema Nova Gorica skupaj z nemškim mestom Chemnitz.

Še nekaj dni – do 18. januarja – lahko glasujete za svoje najljubše izvajalce, ko bodo podeljene nagrade Music Moves Europe Awards. Med 15 nominiranci je tudi dvojec freekind., ki ga sestavljata Nina Korošak Serčič in Sara Ester Gredelj.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢Culture beyond access: Kako načrtovati in organizirati vključujoče in dostopne dogodke v kulturi: 22. januar (Trst, IT). Pogovor na tržaškem filmskem festivalu o zagotavljanju dostopa do kulturnih vsebin v najširšem pomenu.

🟢Strategija trženja filma: od razvoja do distribucije: 31. januar (splet). Praktična spletna delavnica za filmske ustvarjalce. Prijave obvezne!

🟢KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne so prijave obvezne. Prednost pri svetovanju bodo imeli predstavniki organizacij, ki se prijavljajo na razpise Ustvarjalna Evropa z januarskimi roki. Svetovalni termini se določijo po dogovoru.

Priporočamo obisk spletnih informativnih seminarjev EACEA:
🟢12. januar, 10.30–12.00: CROSS Laboratorij za inovacije
🟢16. januar, 14.00–16.30: MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij
🟢31. januar, 10.30–12.00: MEDIA Evropski ponudniki in mreže VOD

Več informacij na europa.eu Online-Sessions: Creative Europe-MEDIA 2024. Seminarji bodo v angleščini, predhodna prijava na dogodke ni potrebna.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Pomnite: Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Ustvarjalna Evropa, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga.

NEMO je nedavno objavil poročilo Museums, Climate and Politics: Taking political action in the sustainable transition, ki vključuje tudi pregled zakonodaje za Slovenijo, izpostavlja Ljubljano med dobrimi praksami mest ter omeni Galerijo Božidar Jakac, ki je sodelovala z Muzejem sodobne umetnosti iz Beograda pri razstavi Overview Effect. NEMO se nadeja, da bo omenjeno poročilo prispevalo k ozaveščenosti v sektorju in podprlo muzeje pri uresničevanju njihovega potenciala kot partnerje oblikovalcev politik in voditeljev skupnosti pri trajnostnem prehodu Evrope.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 z roki za oddajo vlog:

KULTURA
Evropski projekti sodelovanja – mali COOP-1: 23. januar
Evropski projekti sodelovanja – srednji, COOP-2: 23. januar
Evropske platforme, PLAT: 31. januar
Panevropske kulturne organizacije, PECE: 31. januar
Evropske mreže, NET: 7. marec

Izvajalska agencija EACEA sporoča, da je objava razpisa Kroženje evropskih literarnih del 2024 (LIT) predvidena za 16. januar, rok oddaje vlog pa bo predvidoma sredi aprila letos. Za založnike bomo predvidoma marca organizirali delavnico. Če ste zamudili spletni info dan o razpisih KULTURA, si ga zdaj lahko pogledate v posnetku tukaj.

MEDIA
Mreženje in dostop do trgov, MARKETNET: 18. januar
Razvoj videoiger in potopitvenih (XR) vsebin, DEVVGIM: 24. januar
Inovativna orodja in poslovni modeli, INNOVBUSMOD: 25. januar
Razvoj evropskih koprodukcij, CODEV: 6. marec
Evropski ponudniki in mreže VOD, VODNET: 9. april
Mreže evropskih festivalov, FESTNET: 11. april
Produkcija TV in spletnih vsebin, TVONLINE: 14. maj
Filmi na poti, FILMOVE: 14. marec in 18. julij

Medsektorski sklop
NEWS novinarska partnerstva – pluralizem, JOURPART: 14. februar
NEWS novinarska partnerstva – sodelovanja, JOURPART: 14. februar
NEWS medijska pismenost, MEDIALITERACY: 7. marec
Laboratorij za inovacije, INNOVLAB: 25. april

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

Dva razpisa ukrepa Kultura premika Evropo (CME) za področja glasba, literatura, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti:
⏰Gostitelji rezidenčnih programov: prijave so mogoče do 16. januarja 2024.
✔️Individualna mobilnost: prijave so mogoče do 31. maja 2024 (vmesni mesečni roki!).
Ob petkih ob 11.00 vabljeni na spletna srečanja, ki jih organizira Goethe institut v Bruslju. Priporočamo obisk!

Razpis Perform Europe podpira inovativne zamisli za bolj vključujoče, raznoliko in zeleno mednarodno gostovanje uprizoritvenih umetnosti.
Rok za oddajo vlog na razpis je 31. marec 2024.

MEDIA usposabljanje

👨‍🏫 Dok.incubator workshop za dokumentarne projekte v fazi montaže. Rok prijave: 25. januar.
👨‍🏫 Cartoon Next za producente animiranih filmov. Rok prijave: 31. januar.
👨‍🏫 EFP Film Fales Support za prodajna podjetja, ki so registrirana na portalu Funding and Tender Opportunities in odobrena s strani Evropskega inštituta za promocijo filma. Rok prijave: 27. februar.

Ustvarjalna Evropa MEDIA ponuja kar 77 usposabljanj za različne profile sodelavcev v avdiovizualni industriji. Prelistajte brošuro Get trained! #2023-2024.
Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

🔗 Forum Séries Mania v Lillu (FR) bo letos med 19. in 21. marcem. Evropski producenti lahko za udeležbo na media-stands.eu koristijo znižano ceno akreditacije. Če vas zanima udeležba, nam pišite na info@ced-slovenia.eu.
🔗 Cartoon Next, letos med 9. in 11. aprilom v Marseillu (FR), je namenjen novostim, tehnologiji in napredku v industriji animacije. Registracije za udeležbo so odprte do 18. marca.
🔗 Europa Cinemas za prijavitelje na razpis CTI – Collaborate to Innovate 2024 organizira dve spletni delavnici. Prva delavnica bo 17. januarja, druga pa 18. januarja, obe pa med 11.00 in 13.00 CET. Oba dogodka bosta imela simultano prevajanje v angleščino, italijanščino in španščino. Svojo udeležbo potrdite preko tega obrazca.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija, npr. iz Belgije, Ukrajine, Poljske, Latvije, Portugalske.
Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO: Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa

Založba Goga in partnerji projekta Lit-Quest Europe 📣 vabijo literarne agente, urednike in literarne strokovnjake, ki se ukvarjajo s promocijo avtorjev in tujih pravic, na rezidenčno bivanje v Slovenijo, Hrvaško in Finsko med junijem in novembrom letos. Izbranim kandidatom dodeljena štipendija krije bivanje, potne stroške, honorar za predavanje. Rok prijave je 15. februar.

Kulturni center Danilo Kiš, partner projekta Slavic Soundwalking / Slovanski zvočni sprehodi, je v sodelovanju z Zvezo društev gluhih in naglušnih Slovenije decembra organiziral pogovor »Novi mediji, literatura, ranljive skupnosti« o izzivih, s katerimi se soočajo ranljive skupine v času hitrega razvoja novih digitalnih medijev, spletnih in mobilnih aplikacij ter umetne inteligence.

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!
Poleg tega nujno preverite smernice za uporabo grafične podobe programa – na voljo so različni elementi, ki jih lahko uporabite, npr. logotipi, vizualije za družbene medije, infografike in plakati A4 v angleščini, predloge za roll-up stojala, plakat ipd. Vsak prejemnik podpore Ustvarjalna Evropa naj upošteva določila in navodila iz zadevne pogodbe z Izvajalsko agencijo EACEA. Preverite, kako komunicirati projekt Ustvarjalna Evropa.