Novice

CEDilke, januar 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Zelene prakse. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // Priložnosti NEWSmedia. // KULTURA Partnerske ponudbe // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 12. januarja 2023

Kar je novo ….

Armenija je ratificirala sporazum o Ustvarjalni Evropi in je upravičena do sodelovanja v podprogramu KULTURA. Sporazum o sodelovanju je vstopil v veljavo 28. decembra 2022 z datumom retroaktivnosti 1. januar 2022.

Še nekaj dni je do objave prejemnikov nagrade Music Moves Europe Awards 2023. Med nominiranci je prvič tudi slovenska ustvarjalka. Vse do razglasitve zmagovalcev, 19. januarja na festivalu Eurosonic (ESNS) v Groningenu na Nizozemskem, lahko glasujete za svojega najljubšega izvajalca.

Evropska komisija išče strokovnjake z različnih področij, da se pridružijo naboru zunanjih ocenjevalcev ter da izvajajo evropski izbor in spremljanje območij evropske dediščine, ki so/bodo nosilci znaka evropske dediščine. Rok za prijavo je 5. februar.

REZULTATI 2021: Veseli in ponosni smo, da tudi v aktualno sedemletno obdobje slovenska kultura in film vstopata z odlično popotnico!

Med posameznimi sektorji je glede na prejšnje obdobje, ko so bile po številu podpor EU na prvem mestu uprizoritvene umetnosti, z razpisi 2021 v ospredje stopilo področje knjige. Sledijo film in avdiovizualno področje ter uprizoritvene umetnosti, med katerimi je vse bolj zastopano področje glasbe. Več pa tukaj.
Veseli nas, da o uspešnih rezultatih za leto 2021 poročajo mediji, npr. MMC RTV in RTV SLO.

Ne zamudite ….

Vabljeni na naše dogodke, PRIJAVE ODPRTE:
Ustvarjalna Evropa v 2023 sreča Obzorje Evropa, 25. januar
Delavnica za prijavitelje KULTURA projekti sodelovanja 2023, 26. januar
Delavnica za prijavitelje KULTURA Kroženje evropskih literarnih del 2023, 3. februar

KULtorek v letu 2023:
Namenjen vsem, ki pripravljate projektne vloge na razpise Ustvarjalna Evropa za leto 2023. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

PRIPOROČAMO OBISK spletnih seminarjev EACEA za razpise MEDIA in Medsektorski sklop 2023:
* 13. januar, 11.00–12.30: MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva
* 20. januar, 10.30–12.00: MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost
* 27. januar, 10.00–11.30: MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije
* 28. februar, 10.00–12.00: MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij
Posnetki decembrskih spletnih seminarjev so že na voljo.

Če ste zamudili spletni seminar za razpis Kroženje evropskega leposlovja 2023, ki so ga decembra organizirali španski kolegi CED, si ga zdaj lahko ogledate v posnetku.

Kultura premika Evropo:
Naši španski kolegi CED 12. januarja ob 10.00 vabijo na spletni seminar o podpori za mobilnost Culture Moves Europe. Z njimi bodo Malgorzata Szlendak (Evropska komisija), María Dolores Meseguer Semitiel (Goethe-Institut) in Ana del Valle Ojeda (vizualna umetnica). Prijavite se tukaj.
Sicer pa Goethe Inštitut ob petkih ob 11. uri organizira spletna srečanja (v angleščini), kjer boste prejeli informacije oz. odgovore na vprašanja o priložnostih za individualno mobilnost. Spremljajte FB @CultureMovesEurope.

CED Malta na obisku: 17. in 18. januarja gostimo malteško kolegico centra CED. K nam pride po izkušnje, pa tudi predstaviti kulturno in filmsko krajino Malte.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
Spodbujamo k strukturirani izmenjavi informacij in preverjenih praks, skupnih izzivov in priložnosti za spodbujanje vključevanja trajnostnih vidikov v delovanje organizacij v kulturi. Kaj so izzivi in kje so dobre prakse?

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa:
⏰⏰ KULTURA Music Moves Europe 2022: rok 12. 1. 2023
– KULTURA Kroženje evropskih literarnih del: rok 21. 2. 2023
– KULTURA Projekti evropskega sodelovanja: rok 23. 2. 2023
===========================================
Razpisi za individualno mobilnost Kultura premika Evropo: prijave do 31. 5. 2023
===========================================
⏰ MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 17. 1. 2023 in 16. 5. 2023
⏰ MEDIA Inovativna orodja & novi poslovni modeli: rok 24. 1. 2023
⏰ MEDIA Razvoj skupine projektov: rok 25. 1. 2023
– MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: rok 1. 3. 2023
– MEDIA Evropski filmski festivali: rok 9. 3.2023
– MEDIA Filmi na poti: rok 14. 3. 2023 in 4. 7. 2023
– MEDIA Razvoj občinstev in filmska vzgoja: rok 30. 3. 2023
– MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: rok 26. 4. 2023
– MEDIA Distribucija AV del: rok 27. 4. 2023
– MEDIA Mini razvoj skupne projektov: rok 1. 6. 2023
– MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6. 2023
– MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: rok 30. 3. 2023
– MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: rok 20. 4. 2023
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: rok 27. 4. 2023

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavni obrazci bodo morda dodani kasneje. NE SPREGLEJTE tehničnih delavnic KULTURA, 26. januarja in 3. februarja.

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

SeriesLab za izbrane avtorje pri razvoju in produkciji uspešnih televizijskih dramskih serij za mednarodno občinstvo. Nove prijave se odprejo: 16. januar.
TheFeatureLab za ustvarjalne ekipe režiserja in producenta (skupaj s scenaristom, če je v ekipi) z vsega sveta, ki razvijata svoj prvi ali drugi celovečerni filmski projekt. Rok prijave: 16. januar.
Doc.incubator za ustvarjalce dokumentarnih filmov, ki že imajo razvit celovečerni dokumentarni film v napredni fazi montaže – rought cut. Rok prijave: 26. januar.
ESoDoc 2023 je idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok prijave: 10. februar.
APostLab za producente in postproducente, ki želijo pridobiti strokovno znanje in veščine za vodenje postprodukcije mednarodnih celovečernih filmov in serij. Rok prijave: 5. marec.

MEDIA povezovanje

DOK.forum za izkušene in ambiciozne dokumentarne filmarje, režiserje, producente in filmske skladatelje. Rok prijave: 1. februar.
MIFA PITCHES 2023 za kratke filme, celovečerce, TV serije itd. v razvoju. Prijava do: 6. februar.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Funding and Tenders Portal (F&TP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu F&TP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Priložnosti #NEWSmedia

Priložnost za majhne novičarske in medijske organizacije, ki se lahko prijavijo za finančno podporo v obliki dotacij kot del projekta Cross-Border Local s podporo Ustvarjalne Evrope. Objavljena sta dva poziva za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije:

Local Cross Boarder Journalism za novinarsko preiskavo o vseh vprašanjih, ki zadevajo Evropo in/ali so z njo povezana. Rok prijave: 16. marec ali 25. maj.
Investigation Grants for Environmental Journalism za novinarsko preiskavo o okoljskih izzivih, ki so vezani na Evropo. Rok prijave: 27. april.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Partnerji projekta e-Routes, pri katerem sodeluje NUK, vabijo k sodelovanju pri izmenjavi znanja in izkušenj na 8. dnevih ICARUS, ki bo v Šibeniku (HR), 23. in 24. marca. Še nekaj dni je časa za predložitev prispevkov, tj. do 15. januarja.

Gledališče Glej vabi na brezplačni predstavi 17. januarja Infratanko in 31. januarja Pride tak dan, pride tako leto, pride pajk, ki bosta na ogled v Ljubljani (DIC Kreatorij) obe s pričetkom ob 20. uri. Predstavi sta del projekta FuN.

Izteka se poziv za natečaj za izbor treh novih dramskih besedil, in sicer kot del projekta Sence pandemije: skriti glasovi, pri katerem sodeluje SNG Maribor / Festival Borštnikovo srečanje. Rok prijave je 18. januar.

Kot del projekta Naše mnoge Evrope je v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM do 29. januarja na ogled razstava »Umetnost na delu. Na razpotju med utopijo in (ne)odvisnostjo«. Ob razstavi je izšel tudi obširen katalog z daljšimi prispevki Zdenke Badovinac, Sezgina Boynika, Vide Knežević, Bojane Piškur, Tjaše Pureber, Igorja Španjola in Jelene Vesić.

RTV Slovenija vabi vsak torek med 17.00 in 18.30, od januarja do konca aprila 2023, na B-AIR Lab 2023 – predavanja, okrogle mize in seminarje o pomenu umetnosti in domišljije za kakovosten otroški razvoj. Aktivnosti so del projekta B-AIR.

Mesto žensk sporoča, da maja letos sledi cikel dogodkov z dvema premierama v okviru evropskih projektov Performing Gender in BePart s predstavo Vse je v redu ter novimi koprodukcijami v nastajanju.

Božični film KAPA režiserja Slobodana Maksimovića je še pred novim letom prejel drugo zlato rolo, kar pomeni, da si ga je v kinu ogledalo že več kot 50.000 ljudi. Čestitamo!

Evropska mreža ETC – European Theatre Convention je za projekt Young Europe IV (2021–2024), pri katerem sodeluje tudi SNG Nova Gorica, prejela prestižno nagrado žirije Ars Explora, ki jo podeljuje Académie des Beaux-Arts iz Pariza. Pri projektu se devet gledališč osredotoča na nedominantne glasove v naših družbah, na zgodbe, ki niso povedane ali bi lahko bile povedane pogosteje. Projekt je del triletnih programskih aktivnosti TRANSFORMATIONS s podporo Ustvarjalne Evrope.

Film Jezdeca režiserja Dominika Menceja je po izboru filmskega kritika Neila Younga (Screen Daily) uvrščen med najboljše filme leta 2022. Young film opiše kot »nežen, zrel in tiho virtuozen celovečerni prvenec slovenskega režiserja in soscenarista Dominika Menceja«. Čestitamo!

Nov celovečerni film Urše Menart Vse, kar je narobe s tabo bo na letošnjem filmskem festivalu Berlinalu eden izmed 33 projektov, ki se bodo predstavljali mednarodnim koproducentom na Berlinale Co-Production Market. Držimo pesti!

Knjiga Dijane Matković Zakaj ne pišem je vključena v 18. izdajo festivala Books at Berlinale, katerega namen je spodbujati boljše sodelovanje med filmsko in knjižno industrijo. Predviden datum predstavitve je 20. februar. Čestitamo!

Partnerji projekta EU Youth Cinema: Green Deal, med njimi tudi združenje EPEKA, vabi učitelje in učence v kina in na pretočno platformo– brezplačno po vsej Sloveniji. Program temelji na skrbno izbrani filmski zbirki 25 evropskih filmov, ki bodo med majem 2022 in majem 2024 predstavljeni tako v kinematografih kot tudi preko spletne pretočne platforme. Vsi filmi bodo na voljo s podnapisi v lokalnih jezikih, primerni so za mlade od 10 leta starosti.

NE SPREGLEJTE: Drugi rok za oddajo prijav na poziv Ministrstva za javno upravo za sofinanciranje projektov NVO s podporo programov EU, vključno z Ustvarjalno Evropo, je 30. januar 2023.