Novice

CEDilke, januar 2022

VSEBINA: Novosti programa Ustvarjalna Evropa. II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. I Aktualni razpisi. II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 7. januarja 2022

Kar je novo ….

Komisarka Mariya Gabriel za 13. januar napovedala sprejetje delovnega programa Ustvarjalne Evrope za leto 2022. Potem lahko pričakujemo objave prvih razpisov Ustvarjalne Evrope za leto 2022!

Mednarodna žirija bo izbrala pet prejemnikov nagrade EU za popularno in sodobno glasbo 2022. Ena izvajalka oz. izvajalec pa prejme veliko nagrado žirije – prispevajte glas. Kdo prejme nagrado, bo znano 20. januarja na festivalu ESNS v Groningenu na Nizozemskem.

Evropski parlament in Svet sta 6. decembra 2021 dosegla politični dogovor, da bo leto 2022 evropsko leto mladih / European Year of Youth – EYY 2022. Veseli smo, da tudi Motovila sodeluje v 20-članski delovni skupini EYY, ki jo sestavljajo predstavniki nacionalnih agencij Erasmus+ in centorv CED.

Evropske prestolnice kulture (EPK) 2022 so mesta Esch (Luksemburg), Novi Sad (Srbija) in Kaunas (Litva). Slovenija bo EPK gostila leta 2025, ko si bo Nova Gorica laskavi naziv delila z nemškim mestom Chemnitz. Decembra je bilo izbrano slovaško mesto Trenčín, ki bo EPK 2026.

ZELENE PRAKSE: Ali ste že prelistali zeleno knjigo o kulturni dediščini Putting Europe’s shared heritage at the heart of the European Green Deal, ki jo je pripravila Europa Nostra v sodelovanju z ICOMOS in Climate Heritage Network?

Ne zamudite

Če z vašo dejavnostjo segate na področje raziskav in inovacij in vas zanimajo priložnosti za financiranje mednarodnega sodelovanja in povezovanja, vabljeni na spletni info dan Ustvarjalna Evropa sreča Obzorje Evropa, 27. januarja med 9:30 in 12:30. Prijavite se lahko tukaj.
Dogodek organiziramo v sodelovanju s Točko Obzorje Evropa (MIZŠ).

Od 11. januarja nova serija KULtorkov. Ekipa CED Slovenija nudi brezplačna svetovanja o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave obvezne.

Razpisi

Kmalu pričakujemo objavo novih razpisov Ustvarjalna Evropa za leto 2022. Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so sicer dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

* Odprt je poziv za nagrado Europa Nostra Awards za leto 2022. Rok prijave: 1. februar.
* Odprt je poziv Europa Cinemas Collaborate to Innovate 2022 za podporo inovativnim projektom in projektom sodelovanja, ki jih na evropski ravni izvaja več kinematografov iz iste države ali prek meja. Rok prijave: 28. februar.

MEDIA usposabljanje

Serija usposabljanj za ustvarjalce dokumentarnih projektov:
— DocCeleratorStory, 24.–25. feb. 2022. Rok prijave: 26. januar.
— DocCeleratorRoughCut, 6.–7. apr. 2022. Rok prijave: 9. marec.
— DocCeleratorStory Dates, 16.–17. maj 2022. Rok prijave: 9. april.
* Dok.incubator workshop za dokumentarne projekte v fazi montaže. Rok prijave: 26. januar.
* MIDPOINT Series Launch 2022 za ustvarjalce TV serij. Rok prijave: 31. januar.
* Docu Rough Cut Boutique 2022 usposabljanje za ustvarjalce dokumentarnih filmov v zadnji fazi produkcije. Rok prijave: 7. februar.
* ESoDoc 2022 je idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok prijave: 9. februar.
* First Film First je program usposabljanja za filmske režiserje iz JV Evrope s prvencem v razvoju. Rok prijave: 1. marec.

MEDIA povezovanje

* CEE Animation Forum 2022 za evropske animirane projekte v razvoju.
Rok prijave: 16. januar.
* MIFA PITCHES 2022 za kratke filme, celovečerce, TV serije …  v razvoju.
Rok prijave: 8. februar.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Na projekciji filma Jagnje 12. januarja bo v Kinodvoru na obisku v živo tudi glavni igralec Hilmir Snær Guðnason. Film je prejel nagrado za izvirnost v sekciji Posebni pogled v Cannesu ter nagrado za najboljši celovečerec v Sitgesu. Vabljeni v Kino!

Koprodukcija Telesce režiserke Laure Samani (koproducent Vertigo) prihaja januarja v slovenska kina. Film bo na ogled v Kinodvoru (19. jan.), Kinogledališču Tolmin (20. in 28. jan.), Mestnem Kinu Domžale (20. in 24. jan.), Kosovelovem domu v Sežani (21. jan.), Kinu Radovljica (22. in 23. jan.) in Kinu Črnomelj (27. jan.).

Aktualen je javni natečaj za CGP Evropske prestolnice kulture Nova Gorica – Gorica 2025. Prijave so odprte do 9. februarja.

Do 1. maja 2022 si lahko v Muzeju novejše zgodovine Slovenije ogledate občasno razstavo »ODJUGA: Zgodbe o identitetah na prepihu«, ki je del projekta Identiteta na prepihu.

Prešernovo gledališče Kranj je v sklopu projekta Cankar go West poskrbelo za prvi prevod dramskega opusa Ivana Cankarja v angleščino.

Med 56 izbranimi udeleženci priznanega usposabljanja za filmske producente EAVE, sta tudi slovenska predstavnika – Katja Lenarčič (Vertigo Ljubljana) in Igor Mašera (Slovenski filmski center).

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić (producent Studio Virc) je na filmskem festivalu Winter Apricots v Prilepu prejel nagrado Best Balkan Film, v francoskem Les Arcs pa prejel posebno omembo žirije. Prav na slednjem festivalu je celovečerec Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović (koproducenta SPOK Films in Staragara) prejel nagrado Femme de Cinéma.

Podporo Eurimages so prejeli trije slovenski manjšinski koprodukcijski projekti, tj. po en animirani, dokumentarni in celovečerni igrani film. Uspelo je produkcijskim hišam December, Nosorogi in ZVVIKS.

Berite, berite, preberite ….

Kaj je Ustvarjalna Evropa?
Ustvarjalna Evropa – kdo lahko sodeluje?
Kje preverim, ali moja organizacija že ima PIC kodo?

NASVET za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?