Novice

CEDilke, februar 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas * Zelene prakse * RAZPISI * MEDIA usposabljanje * MEDIA povezovanje * KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih * OPAZILI SMO

E-novice · 16. februarja 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Če še ne veste, smo konec lanskega leta posodobili publikacijo Ustvarjalna Evropa 2021–2027 (.pdf). Vključuje “abc” informacije o EU programu financiranja, komu je uspelo iz Slovenije na razpisih za leto 2021 in 2022 ter kako vam lahko pomaga CED Slovenija. Če želite natisnjeno izvedbo publikacije, nam pišite na info[at]ced-slovenia.eu.

Letos Ustvarjalna Evropa praznuje 10 let. Kako bomo praznovali, vas še obvestimo.

Evropska komisija je posodobila seznam sodelujočih tretjih držav v Ustvarjalni Evropi. Prijaviteljem na razpise Kultura, MEDIA in Medsektorski sklop svetujemo, da pri prijavi projektnega predloga preverijo, katere države so upravičene do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi.

Med 15 nominiranci je nagrado EU za glasbo Music Moves Europe 2024 prejelo 5 umetnikov in umetnic, med njimi je tudi slovenski dvojec freekind.. Čestitamo!

Fundacija Mies van der Rohe je objavila seznam 40 del, ki so se uvrstila v izbor za nagrado EU za sodobno arhitekturo 2024. Med nominiranimi deli sta tudi dve iz Slovenije. Držimo pesti!

Konzorcij EUPL je januarja objavil seznam držav, katerih avtorice in avtorji bodo v letu 2024 prejeli nagrado EU za književnost EUPL. Letos je ponovno na vrsti Slovenija.

Evropska komisija 25. marca že drugič organizira dogodek Dan evropskih avtorjev, ki je namenjen praznovanju evropske književnosti in spodbujanju zanimanja za branje.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢Evropska sredstva in priložnosti za glasbo, 23. februar: Okrogla miza na festivalu MENT v Ljubljani o evropskem financiranju: od analize trendov in prioritet, ki jih financerji favorizirajo pri podeljevanju subvencij, do najpogostejših napak pri izpolnjevanju vlog.

🟢Mobilnost in kulturno sodelovanje v jugovzhodni Evropi, 16. marec: Predstavitev in razprava o priložnostih za mednarodno mobilnost in virih financiranja v sektorju uprizoritvenih umetnosti v jugovzhodni Evropi. Dogodek je del 5. edicije platforme TRIGGER in IETM Caravan 2024 v Ljubljani.

🟢KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne so prijave obvezne. Prednost pri svetovanju bodo imeli predstavniki organizacij, ki se prijavljajo na razpise Ustvarjalna Evropa z januarskimi roki. Svetovalni termini se določijo po dogovoru.

🟢NAPOVEDUJEMO, da bomo za založnike predvidoma marca organizirali delavnico, ki bo v pomoč prijaviteljem pri pripravi projektne vloge na razpis Kroženje evropskih literarnih del (LIT) 2024.

PRIPOROČAMO OBISK

Izvajalska agencija EACEA bo izvedla dve informativni predstavitvi razpisa Kroženje evropskih literarnih del (LIT) 2024, in sicer 22. februarja in 13. marca od 10.00 do 12.00.
Če ste zamudili spletne informativne seminarje EACEA, si jih lahko ogledate v posnetku. Več informacij na europa.eu Online-Sessions: Creative Europe-MEDIA 2024.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Ali ste vedeli, da Evropska komisija podpira razvoj kalkulatorja emisij ogljika v EU za avdiovizualni sektor? Brezplačno orodje bo zlasti koristno za producente filmov in televizijskih serij, strokovnjake v AV sektorju in člane ekip, ki so odgovorni za trajnost, merjenje ogljika, ter filmske sklade, zlasti za evropske koprodukcije.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 z roki za oddajo vlog:

KULTURA
✔️Evropske mreže NET: 7. marec
✔️Kroženje evropskih literarnih del 2024 LIT: 16. april

MEDIA
✔️Razvoj evropskih koprodukcij CODEV: 6. marec
✔️Evropski ponudniki in mreže VOD VODNET: 9. april
✔️Mreže evropskih festivalov FESTNET: 11. april
✔️Produkcija TV in spletnih vsebin TVONLINE: 14. maj
✔️Filmi na poti FILMOVE: 14. marec in 18. julij

Medsektorski sklop
✔️NEWS medijska pismenost MEDIALITERACY: 7. marec
✔️Laboratorij za inovacije INNOVLAB: 25. april

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities in CED Slovenija.

Če ste zamudili ali preskočili zadnje razpisne roke, preverite, kateri razpisi Ustvarjalna Evropa KULTURA, MEDIA in CROSS bodo še aktualni do konca izteka programa, tj. do leta 2027.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

Razpis Perform Europe podpira inovativne zamisli za bolj vključujoče, raznoliko in zeleno mednarodno gostovanje uprizoritvenih umetnosti. Rok za oddajo vlog na razpis je 31. marec 2024.Preverite tudi koledar spletnih informativnih srečanj, ki jih organizira konzorcij Perform Europe.

Razpis Kultura premika Evropo za individualno mobilnost je za umetnike in kulturne delavce, ki potujejo od 7 do 60 dni, ali skupine posameznikov (2–5 oseb), ki potujejo od 7 do 21 dni.
Podpora bo namenjena za strokovno izpopolnjevanje v tujini ali mednarodno sodelovanje, koprodukcije, soustvarjanje ali predstavitev dela novemu občinstvu.
Prijave so mogoče do 31. maja (vmesni mesečni roki!). Ob petkih ob 11.00 vabljeni na spletna informativna srečanja, ki jih organizira Goethe institut Bruselj.

ZMINA: REBUILDING je projekt Ustvarjalna Evropa, ki je namenjen podpori ukrajinskim umetnikom in kulturnim organizacijam pri ustvarjanju ter predstavitvi svojih del v Ukrajini ter državah Ustvarjalne Evrope. V začetku februarja so objavili drugi razpis za sofinanciranje mednarodnih projektov, za katere je predvidenih 600.000 evrov razpoložljivih sredstev. Rok prijave je 7. april.


OBVESTILO: Na razpis za Evropske projekte sodelovanja, CREA-CULT-2024-COOP, je prispelo 963 projektnih vlog, in sicer za male projekte 601 predlogov (COOP-1) in 362 predlogov za srednje projekte (COOP-2). Glede na časovnico naj bi EACEA prijavitelje o rezultatih obvestila julija letos. Do takrat držimo pesti!


MEDIA usposabljanje

👨‍🏫 International Screen Institute – Market Ready 1 (Fiction) 2024 za filmske ustvarjalce, producente, distributerje in prodajne agente na začetku kariere. Rok prijave: 21. februar.

👨‍🏫 EFP Film Fales Support za prodajna podjetja, ki so registrirana na portalu Funding and Tender Opportunities in odobrena s strani Evropskega inštituta za promocijo filma. Rok prijave: 27. februar.

👨‍🏫 ACE Leadership Special za producente, ki želijo nadgraditi svoje veščine za učinkovito vodenje podjetja in ekipe. Rok prijave: 5. marec.

👨‍🏫 TFL Next – Feature Film 2024 za scenariste, režiserje in producente. Rok prijave: 8. marec.

👨‍🏫 MFI Script 2 Film Workshops 2024 za scenariste, producente in režiserje s celovečernim filmom, televizijsko serijo ali dokumentarnim projektom v razvoju. Rok prijave s projektom je 1. marec, brez projekta pa 1. april.

Ustvarjalna Evropa MEDIA ponuja kar 77 usposabljanj za različne profile sodelavcev v avdiovizualni industriji. Prelistajte brošuro Get trained! #2023-2024. Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

🔗 Evropski producenti lahko za udeležbo na media-stands.eu Forum Séries Mania v Lillu (FR), ki bo letos med 19. in 21. marcem, koristijo znižano ceno akreditacije. Če vas zanima udeležba, nam pišite na info@ced-slovenia.eu.

🔗 Cartoon Next, letos med 9. in 11. aprilom v Marseillu (FR), je namenjen novostim, tehnologiji in napredku v industriji animacije. Registracije za udeležbo so odprte do 18. marca.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO: Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.

Na povabilo založbe Goga se v Ljubljani te dni mudi nizozemska pisateljica, pesnica in raziskovalka Gerda Blees, ki predstavlja roman Mi smo svetloba v prevodu Staša Pavlovič, in sicer kot del projekta REALIS. Pisateljica bo 📣 22. februarja ob 19.00 gostja Vodnikove domačije, z njo se bo pogovarjala Agata Tomažič. Vabljeni!

Založba Malinc 📣 1. marca v sklopu projekta LIT-UP organizira tretji modul spletnega usposabljanja o upravljanju prodaje avtorskih pravic (Management of foreign rights).Prijavite se tukaj.

Moderna galerija v sodelovanju z ZRC SAZU v okviru projekta Muzej skupnega konfederacije Internacionala med 24. in 30. avgustom organizira poletno šolo Vsi naši vzhodi. Potekala bo v angleškem jeziku in je namenjena podiplomskim študentkam in študentom ter drugim, ki se poklicno ukvarjajo z umetnostjo ter jih zanimajo obravnavane teme poletne šole. 📣 Prijave so odprte do 15. marca.

Pri založbi VigeVageKnjige je v okviru projekta VigeVage – The Next Generation izšel risoroman Brez las avtoric Fabrice Melquiot in Isabelle Pralong in v prevodu Katje Šaponjić. Poseben risoroman se ukvarja s tematiko, ki jo v mladinski in tudi drugi literaturi srečamo le redko. Vabljeni k branju.

Televizija Maribor je v decembru objavila prispevek o projektu Musicville: Zelena evropska opera, pri katerem sodeluje Glasbarium. Partnerji iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške delujejo na različnih kulturnih področjih, s projektom Musicville pa želijo preoblikovati zvrst opere, kot jo poznamo.

Letos bodo padle prve klape osmih slovenskih celovečernih igranih filmov, ki jih bodo snemali režiserji Damjan Kozole, Marko Naberšnik, Boris Petkovič, Jan Cvitkovč, Sara Kern, Martin Turk, Luka Marčetič in Boris Jurjaševič. Nekateri med njimi so prejeli tudi MEDIA podporo za razvoj filmskih projektov.

Ministrstvo za kulturo je objavilo vabilo k oddaji vlog za sofinanciranje projektov Ustvarjalna Evropa v letu 2024. Ministrstvo bo sofinanciralo delež lastnih sredstev slovenskih prijaviteljev za izvedbo projektov, ki so bili v letih 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 in 2024 izbrani na razpisih programa Ustvarjalna Evropa in v času oddaje vloge za sofinanciranje na to povabilo še vedno potekajo. Rok za oddajo vlog je 18. april.