Novice

CEDilke, februar 2023

* Novosti programa Ustvarjalna Evropa. * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. * Zelene prakse.* Aktualni razpisi, vključno s pomembnim obvestilom za prijavitelje (KULTURA). * Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. * Priložnosti NEWSmedia. * KULTURA Partnerske ponudbe. * Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 15. februarja 2023

[Foto: Katja Goljat, arhiv Kinodvora]

Kar je novo ….

Med 15 nominiranci je nagrade Music Moves Europe prejelo 5 umetnikov in umetnic, ki najbolj odražajo živahno raznolikost evropske glasbene scene, med njimi tudi July Jones iz Slovenije. Čestitamo!

V letu 2023 si naziv evropska prestolnica kulture delijo kar tri mesta – Elefsina (GR), Temišvar (ROa) in Veszprém (HU).

Spletna stran CED Slovenija, ced-slovenia.eu, je v novi preobleki z informacijami o programu Ustvarjalna Evropa, aktualnih razpisih in podprtih projektih. Veseli bomo povratne informacije o uporabniški izkušnji!

Ne zamudite ….

KULtorek v letu 2023 je namenjen vsem, ki pripravljate projektne vloge na razpise Ustvarjalna Evropa za leto 2023. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

#Mreženje: V sodelovanju z mrežo CED pisarn in Izvajalsko agencijo EACEA soorganiziramo dva spletna pitchinga z namenom mreženja in iskanja partnerjev za sodelovanje na razpisih:

Pitch Your Innovation!
KDAJ: četrtek, 2. marec, 10.30−12.30
PRIJAVE obvezne za predstavitev do 16. februarja oz. kot opazovalka_ec do 1. marca.
Namenjeno organizacijam, ki jih zanimajo inovativni medsektorski projekti za sodelovanje na razpisu Laboratorij za ustvarjalne inovacije 2023.

European News Pitch
KDAJ: torek, 14. marec, 14.30−16.30:
PRIJAVE obvezne za predstavitev do 21. februarja oz. kot opazovalka_ec do 13. marca.
Namenjeno javnim in zasebnim medijem ter novinarskim organizacijam, ki jih zanima razpis Novinarska partnerstva 2023.

PRIPOROČAMO OBISK

#Berlinale: Na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu obiščite MEDIA stojnico, kjer bodo za strokovno pomoč in informacije o podporah v programa Ustvarjalna Evropa MEDIA na voljo predstavniki CED pisarn. Tam bo tudi Ines Kežman. Za svetovanje bo na voljo 20. in 21. februarja med 16.00 in 18.00. Za sestanke izven tega časa se dogovorite prek info@ced-slovenia.eu.
Hkrati ste vabljeni na MEDIA info dan o aktualnih razpisih, ki se bo 20. februarja med 10.00 in 16.45 uro v Landesvertretung Schleswig-Holstein.

Spletni seminar EACEA za razpis MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij, 28. februarja od 10.00 do 12.00. Posnetki preteklih seminarjev so dostopni na spletu EACEA.

Kultura premika Evropo: Goethe Inštitut ob petkih ob 11. uri organizira spletna srečanja (v angleščini), kjer boste prejeli informacije oz. odgovore na vprašanja o priložnostih za individualno mobilnost. Spremljajte FB @CultureMovesEurope.

Če ste zamudili spletni seminar za razpis Kroženje evropskega leposlovja 2023, ki so ga decembra organizirali španski kolegi CED, si ga zdaj lahko ogledate v posnetku.

NE SPREGLEJTE marca

Pogovor na temo inkluzije v naraciji na primeru animiranega filma. Sodelovanje na dogodku sta že potrdili Martina Peštaj in Urška Djukić z večkrat nagrajenim filmom Babičino seksualno življenje.
KDAJ: petek, 3. marec, 14.00−15.30
KJE: Ljubljana, CEE Animation Workshop.
Več kmalu.

Pogovor o stanju in običajnih praksah na področju uporabe glasbe v televizijskih/filmskih produkcijah v Sloveniji. S predstavniki glasbenega in AV sektorja bomo razpravljali in ugotavljali, kje je prostor za izboljšave.
KDAJ: četrtek, 30. marec (tbc)
KJE: Ljubljana, Festival MENT
Več kmalu.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
Julie’s Bicycle in BOP Consulting sta objavila poročilo Creative Industries and the Climate Emergency (okt. 2022), v katerem ugotavljata, da kulturni in ustvarjalni sektorji kot so arhitektura, oblikovanje, moda, film, muzeji, galerije, videoigre, glasba, založništvo idr. pri svojem delovanju že uvajajo številne inovativne pristope k zelenemu delovanju. A prostora za izboljšave je še veliko. Dobrodošla bi bila podpora vlade za spodbujanje ukrepov, ki jih vodi industrija, potrebnih je več naložb v uporabne raziskave. Priporočamo v branje in ukrepanje!

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa:
⏰ KULTURA Kroženje evropskih literarnih del: rok 21. 2. 2023
⏰ KULTURA Projekti evropskega sodelovanja: rok 23. 2. 2023

PRIJAVITELJI POZOR: Servisna služba Evropske komisije za izvajanje razpisov EU obvešča (dne 14. 2. 2023), da so zasledili težavo v proračunski preglednici, ki ne omogoča izračuna za obdobje, ki je krajše od celega meseca (npr. 2,4 ali 3,7 meseca) in zaradi česar natančen izračun v podrobnih proračunskih zavihkih ni mogoč, saj se sistematično zaokroži navzgor ali navzdol. Zato lahko vlagatelji pri izpolnjevanju podrobnih proračunskih preglednic uporabijo za strošek dela bodisi enoto »oseba/dan« bodisi »oseba/mesec«, nato pa morajo v zavihku s pripombami (»Any comments«) podrobno razložiti pristop, ki so ga uporabili. Več informacij tukaj.

Razpisi za individualno mobilnost Kultura premika Evropo: prijave do 31. 5. 2023
===========================================
– MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: rok 1. 3. 2023
– MEDIA Evropski filmski festivali: rok 9. 3. 2023
– MEDIA Filmi na poti: rok 14. 3. 2023 in 4. 7. 2023
– MEDIA Razvoj občinstev in filmska vzgoja: rok 30. 3. 2023
– MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: rok 26. 4. 2023
– MEDIA Distribucija AV del: rok 27. 4. 2023
– MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 16. 5. 2023
– MEDIA Razvoj mini skupne projektov: rok 1. 6. 2023
– MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6. 2023
===========================================
– MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: rok 30. 3. 2023
– MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: rok 20. 4. 2023
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: rok 27. 4. 2023

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

 • CIRCLE Women Doc Accelerator za filmske ustvarjalke (režiserke ali producentke) z ustvarjalnimi dokumentarnimi projekti v kateri koli fazi produkcije. Rok prijave: 24. februar.
 • Torino Film Lab Next organizira spletno delavnico, ki filmskim ustvarjalcem pomaga pri napredovanju njihovih projektov, in sicer izključno na obdelavi njihovih projektov celovečernih filmov. Rok prijave: 24. februar do 18.30.
 • IDFA za režiserje, ki snemajo svoj prvi ali drugi celovečerni dokumentarni film. Rok prijave: 24. februar.
 • APostLab za producente in postproducente, ki želijo pridobiti strokovno znanje in veščine za vodenje postprodukcije mednarodnih celovečernih filmov in serij. Rok prijave: 5. marec do polnoči.
 • ACE Leadership Special za producente, ki želijo nadgraditi svoje veščine za učinkovito vodenje podjetja in ekipe. Rok prijave: 6. marec 2023.
 • Spletni seminar Uvod v virtualno produkcijo za strokovnjake s področja AV industrije, ki želijo spoznati vrste in osnove vodenja virtualne produkcije ter ključne prednosti pri produkciji najsodobnejših vsebin. Rok prijave za pridobitev štipendije je 15. marec, registracija za seminar pa je možna do 28. marca.
 • Mentorski program FRAME mladim strokovnjakom na področju filmskih arhivov ponuja šestmesečni mentorski program. Rok prijave: 15. marec.
 • European Showrunner Programme (ESP) je šestmesečni program usposabljanja in mentorstva za izkušene scenariste serij. Partner programa je tudi NETFLIX. Rok prijave: 3. april.

MEDIA povezovanje

 • Sunny Side of the Doc za dokumentariste s projekti v razvoju ali produkciji, ki želijo svoje projekte predstaviti mednarodnemu strokovnemu občinstvu. Rok prijave: 6. april.
 • FEST – Pitching Forum dogodek za financiranje in koprodukcijo filmov, namenjen zagotavljanju možnosti za razvoj, podporo, financiranje in koprodukcijo filmskih projektov. Rok prijave: 7. april.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Funding and Tenders Portal (F&TP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu F&TP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Priložnosti #NEWSmedia

Kot del projekta Cross-Border Local s podporo Ustvarjalne Evrope sta aktualna dva poziva za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije:

 • Local Cross Boarder Journalism za novinarsko preiskavo o vseh vprašanjih, ki zadevajo Evropo in/ali so z njo povezana. Rok prijave: 16. marec ali 25. maj.
 • Investigation Grants for Environmental Journalism za novinarsko preiskavo o okoljskih izzivih, ki so vezani na Evropo. Rok prijave: 27. april.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Če ste januarja zamudili brezplačne oglede mladinskih predstav, ki sta nastali kot del projekta FuN!, vabljeni na ponovitve v Gledališče Glej. Predstava Infratanko bo na ogled 15. februarja ob 20.00 uri.

Kot del projekta Sounds of Change, pri katerem kot partner sodeluje KD BSA, je objavljen razpis za komorne skupine mladih profesionalnih glasbenikov in študentov glasbe. Rok za prijavo je 15. februar.

Zavod CONA je med 12. in 16. februarjem v Strasbourgu na partnerskem srečanju projekta VITAL. Tam bodo skupaj s partnerji začrtali letošnje izvajanje projekta ter predstavili njegove posamezne cilje. CONA v projektu VITAL razvija augmentiran zvočni sprehod.

Slovenski etnografski muzej kot del projekta Taking Care vabi na javno vodstvo po razstavi Belo zlato: zgodbe o bombažu v četrtek, 16. februarja ob 18.00. Vodil bo kustos razstave dr. Marko Frelih. Potrebna je prijava.

Odprt je javni poziv projekta EMPACT, ki umetnike, raziskovalce, pisce, filozofe idr. vabi na 4 rezidence v 4 kraje po Evropi. Tema rezidenc je trajnost in sočutje. Rok prijave je 19. februar. Poziv je del aktivnosti projekta EMPACT, pri katerem kot partner sodeluje Umetnostna galerija Maribor.

Francoska produkcijska in distribucijska družba Newen Studios kot del projekta Newen Meta Sky, virtualne tržnice za evropske filmske ustvarjalce in producente, organizira tekmovanje META PITCH CONTEST za filmske ustvarjalce, ki razvijajo kratko izvirno zgodbo v katerem koli žanru. Projekt je eden prvih, ki jih je program MEDIA financiral na področju inovativnih orodij in poslovnih modelov. Prijavite se lahko tukaj do 20. februarja.

Člani mreže Europa Cinemas, ki ste v letih 2020 in 2021 prejeli MEDIA podporo mreže Europa Cinemas, vabljeni, da se prijavite na pobudo Collaborate to Innovate, katere cilj je okrepiti distribucijo in prepoznavnost evropskih filmov ter povečati konkurenčnost evropskih kinematografov. Rok prijave je 28. februar do 19.00.

Zavoda Otok in Kinodvor 13. in 14. marca v Ljubljani organizirata strokovni seminar o vključevanju mladih v oblikovanje filmskih programov. Dogodek je del aktivnosti projekta Mladi programerji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov. Udeležba je brezplačna, število mest je omejeno. Prijave bodo odprte od 20. februarja. Na dogodku bo tudi CED Slovenija.

Asociacija v sklopu projektnih aktivnosti Regional Lab poziva k prijavam v drugi cikel mentorskega programa REG.LAB, s katerim boste razširili svoje znanje in spretnosti, potrebne za uspešno izvajanje mednarodnih kulturnih programov (digitalna orodja, vključevanje občinstva, tehnična produkcija, inovativni modeli upravljanja, izpopolnjeno mednarodno načrtovanje programa itd.). Rok za prijavo je odprt do 1. marca.

RTV Slovenija vabi vsak torek do konca aprila med 17.00 in 18.30 na B-AIR Lab 2023 – predavanja, okrogle mize in seminarji o pomenu umetnosti in domišljije za kakovosten otroški razvoj. Aktivnosti so del projekta B-AIR.

Založba Malinc je ob koncu projekta Poti do evropske književne raznolikosti izdala priročnik Poti do književne raznolikosti: motiviranje za branje v projektih Leo, leo in Španska vas 2022/2023, ki vključuje didaktizacije in priporočila za delo z enajstimi literarnimi besedili. Med njimi je tudi didaktizacija za knjigo Ur: knjiga o dežju, ki je bila izdana s podporo Ustvarjalne Evrope.

Kot del projekta Tretji oder, pri katerem sodelujejo Periskop d.o.o. (vodja), ADD d.o.o. in Art Rebel 9 d.o.o., je zaživela platforma, ki spodbuja inovativne pristope k ustvarjanju, dostopu, distribuciji in promociji kulturnih in ustvarjalnih vsebin.

Film Urške Djukić Babičino spolno življenje je bil nominiran za nagrado cezar, francoski ekvivalent oskarja, v kategoriji najboljši kratki animirani film. Film si lahko ogledate tudi v arhivu https://365.rtvslo.si.

V letu 2023 bodo slovenski ustvarjalci pričeli s snemanjem številnih MEDIA podprtih celovečernih filmov. Podporo jim nudi tudi Slovenski filmski center.

Naslednji rok za oddajo prijav na poziv Ministrstva za javno upravo za sofinanciranje projektov NVO s podporo programov EU, vključno z Ustvarjalno Evropo, je 30. maj 2023.