Novice

CEDilke, februar 2022

VSEBINA: Novosti programa Ustvarjalna Evropa. II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. II Aktualni razpisi. II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II KULTURA Partnerske ponudbe. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 3. februarja 2022

Kar je novo ….

Evropska komisija je 13. januarja sprejela program dela za leto 2022 za izvajanje programa Ustvarjalna Evropa. Letošnji proračun programa znaša približno 385 milijonov evrov, kar je skoraj 100 milijonov evrov več kot lani. Prvi razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2022 so že objavljeni!

Rezultati razpisov za leto 2021 naj bi bili znani med decembrom 2021 (MEDIA) in februarjem 2022 (Kultura). V tem obdobju bodo prijavitelji obveščeni o tem, ali so bili na razpisu uspešni ali ne. Npr. prve informacije o rezultatih razpisov Kultura za projekte sodelovanja za leto 2021 bomo izvedeli sredi februarja. Tistih 21 slovenskih prijaviteljev, ki so kandidirali na tem razpisu, pa verjetno nekoliko prej … držimo pesti. Medtem pa EACEA že obvešča prijavitelje na nekatere razpise MEDIA, npr. filmski festivali. Prijavitelje pozivamo naj spremljajo portal Funding & Tender Opportunities.

Evropska komisija je objavila smernice za komuniciranje, ki so lahko v pomoč upravičencem do sredstev Ustvarjalne Evrope.

Fundacija Mies van der Rohe je 17. januarja objavila seznam 40 del, ki so se uvrstila v izbor za nagrado EU za sodobno arhitekturo 2022. Med nominiranimi deli je tudi eno iz Slovenije, in sicer projekt Tržnica Ptuj, pod katerega se podpisuje Arhitektura Krušec, Studio AKKA. Čestitamo!

Na festivalu ESNS v Groningenu na Nizozemskem so 20. januarja podelili nagrado EU za popularno in sodobno glasbo 2022. Prejeli so jo Mezerg (FR), Alina Pash (UA), Denise Chaila (IE), Дeva (HU) in Blanks (NL). Veliko nagrado žirije je prejela Meskerem Mees iz Belgije, največ glasov občinstva je prejela armenska skupina Ladaniva.

ZELENE PRAKSE:
Znak Green Label
Mednarodni festival kratkega filma Vienna Shorts je prvi festival v Avstriji, ki je prejel uradni certifikat Green Events, ki ga podeljuje avstrijsko zvezno ministrstvo za podnebne ukrepe, okolje, energijo, mobilnost, inovacije in tehnologijo. Z znakom se je festival zavezal za dosledno upoštevanje zelenih praks na vseh nivojih izvedbe, med drugim tudi za CO2 nevtralno strežniško okolje digitalne infrastrukture festivala. Doris Bauer, direktorica festivala je bila pri nas leta 2020, ko smo se pogovarjali o povezovanju evropskih filmskih festivalov.

Evropski filmski forum za bolj zeleno AV industrijo. Na letošnjem evropskem filmskem forumu, ki bo potekal na filmskem festivalu v Berlinu, se bodo pogovarjali o čezmejnem sodelovanju na področju prizadevanj za bolj podnebno nevtralno in bolj zeleno AV industrijo. Forum boste lahko spremljali na spletu 14. februarja. Več informacij tukaj.

Ne zamudite

Motovila (CED Slovenija) bo med februarjem in aprilom organizirala informativne in svetovalne dogodke za deležnike, ki pripravljajo projektne vloge za razpise Ustvarjalna Evropa v letu 2022, npr.:
Skupinska tedenska 1-urna svetovanja: 9. in 16. februar (Kultura ob 9.30 in MEDIA ob 11.00)
Info dan Kultura, 11. februar, 10.00–12.00
Info dan MEDIA, 17. februar, 10.00–12.00
– Za prijavitelje na razpise bomo organizirali tudi delavnice, ki bodo v pomoč pri prijavi projektne vloge.

15. februarja vabimo na spletni dogodek, na katerem bo Točka CERV (PiNA) predstavila razpis Evropski zgodovinski spomin programa CERV (Remembrance; rok za prijavo na razpis: 24. 3. 2022 do 17.00 CET). Spletne prijave obvezne. Ponovitve ne bo.

Izvajalska agencija za izobraževanje in kulturo (EACEA) bo za prijavitelje na MEDIA razpise organizirala dva spletna dogodka:
* V ponedeljek, 7. februarja ob 10.30 CET organizira spletni info dan za razpis Films on the Move, ki je od 3. februarja objavljen na portalu Funding & tender opportunities.
* V sredo, 9. februarja ob 14.00 CET organizira spletni info dan za razpis European Film Distribution, ki bo predvidoma objavljen v začetku februarja na portalu Funding & tender opportunities. Več informacij tukaj.

Razpisi

Prvi razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2022 so že objavljeni z rokom do 17.00.00:
– KULTURA projekti sodelovanja, rok prijave: 31. marec
– MEDIA 360°, rok prijave: 12. april
– MEDIA Filmi na poti, rok prijave: 15. marec in 5. julij
– MEDIA mreže evropskih festivalov, rok prijave: 7. april
– MEDSEKTORSKI SKLOP – Medijska pismenost, rok prijave: 6. april

POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavnici obrazci bodo dodani kasneje.
Več o časovnici drugih razpisov Ustvarjalne Evrope v vseh treh sklopih TUKAJ.
Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

Nagrada novi evropski Bauhaus za leto 2022: Prijave za koncepte, zamisli ali projekte, ki se razvijajo in/ali so fizično locirani v EU, je mogoče oddati do 28. februarja.

Poziv Europa Cinemas Collaborate to Innovate 2022: Podpora za inovativne projekte in projekte sodelovanja, ki jih na evropski ravni izvaja več kinematografov iz iste države ali prek meja. Rok prijave: 28. februar.

MEDIA usposabljanje

* ESoDoc 2022 je idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Rok prijave: 9. feb. 
*Serija usposabljanj za ustvarjalce dokumentarnih projektov:
– DocCeleratorRoughCut (6.-7. apr. 2022). Rok prijave: 9. mar.
– DocCeleratorStory Dates (16.-17. maj 2022). Rok prijave: 9. apr.
* CIRCLE Women Doc Accelerator usposabljanje za režiserke in producentke dokumentarnih filmov. Rok prijave: 18. feb. 
* First Film First je program usposabljanja, namenjen filmskim režiserjem iz Jugovzhodne Evrope s prvencem v razvoju. Rok prijave: 1. mar.

MEDIA povezovanje

* MIFA PITCHES 2022 za kratke filme, celovečerce, TV serije …  v razvoju.
Rok prijave: 8. februar.

KULTURA partnerske ponudbe

Preverite sveže partnerske ponudbe iz Danske (Between Music), Latvije (CONNECT&CREATE) in Portugalske (Estufa – Plataforma Cultural, Gato Escaldado, Gato Escaldado Teatro).

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

V Mestu žensk iščejo junakinje, borke za enakost, borke za skupno in skupnost, spregledane šampionke prizadevanj za boljši svet. Jo poznate? Predlagajte jo za nagrado Ženske o ženskah do 6. februarja.

Objavljen je poziv (rok: 14. februar) za glasbene agente, producente in menedžerje, ki se želijo udeležiti zadnjega kroga programa usposabljanja Footprints. Pri projektu kot partner sodeluje Druga godba.

Zavod Otok ima odprt poziv za kratke filme za sekcijo Video na plaži na 18. festivalu Kino Otok, ki bo potekal v Izoli med 1. in 5. junijem. Prijave sprejemajo do 14. marca.

Zavod Exodos sporoča, da je projekt SHARE v polnem teku, saj je že konec januarja predstavil prvi umetniški, ustvarjalni in družbeni laboratorij v Burkini Faso. Februarja v mestu Bobo-Dioulasso nadaljuje z delavnicami, mednarodno konferenco o Zahodni Afriki in prvo ponovitvijo predstave Gregorja Luštka I Have a Dream, premierno uprizorjene novembra v ljubljanski Cukrarni.

Iz produkcijske hiše Vertigo sporočajo, da je koprodukcija Telesce režiserke Laure Samani najbolj gledan film na VOD platformi Art kino mreža Slovenije. Film si lahko doma ogledate tukaj. Sicer film še vedno potuje po slovenskih kinih. Spored preverite na Facebook profilu Vertigo Ljubljana.

Ustvarjalni dokumentarni film Telo, režiserke in producentke Petre Seliškar je na tržaškem festivalu WEMW prejel nagrado Flow Digital Cinema Award, ki projektu prinaša dodatna sredstva za postprodukcijo. Čestitamo!

Festival animiranega filma Animateka skupaj s člani mreže CEE Animation Festival Network pravkar gostuje na mednarodnem festivalu kratkega filma Clermont-Ferrand. Gre za največji festival kratkega filma na svetu. Po številu gledalcev in filmskih profesionalcev je sicer drugi največji filmski festival v Franciji, takoj za Cannesom.

Začelo se je snemanje slovenskega dela celovečernega lutkovnega animiranega filma (Ne)zaželene reči v režiji Leona Vidmarja, pri katerem sodelujejo še Češka, Slovaška in Francija. Slovenski del filma nastaja pod okriljem ljubljanske produkcijske hiše Zavod ZVVIKS iz Ljubljane. V kinih si ga bomo lahko ogledali naslednje leto.

Motovila v sklopu dejavnosti CED Slovenija pripravlja serijo t. i. ustvarjalnih zgodb Creative Europe Stories z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Januarja smo dodali zgodbe zavoda Nosorogi, Radiotelevizije Slovenija in Druge godbe. Naj vam bo v navdih, še posebej, če snujete evropski projekt!

Berite, berite, preberite …

Kaj je Ustvarjalna Evropa?
Ustvarjalna Evropa – kdo lahko sodeluje?
Kje preverim, ali moja organizacija že ima PIC kodo?

NASVET za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?