Novice

CEDilke, december 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas // Zelene prakse // RAZPISI // MEDIA usposabljanje in povezovanje // KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje // OPAZILI SMO projekte Ustvarjalna Evropa

E-novice · 18. decembra 2023

Obveščamo vas, da bo Motovila od 22. decembra 2023 do 3. januarja 2024 zaprla vrata pisarne. Za svetovanje o programu Ustvarjalna Evropa vam bomo ponovno na voljo od 9. januarja naprej. Želimo vam prijetne, mirne in zdrave praznične dni!

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Do 18. januarja 2024, ko bodo podeljene nagrade Music Moves Europe Awards, lahko glasujete za svoje najljubše izvajalce. Med letošnjimi 15 nominiranci za nagrado MME je tudi dvojec freekind., ki ga sestavljata Nina Korošak Serčič in Sara Ester Gredelj.

Na spletni strani Evropske komisije je dostopen posnetek s 4. Evropskega foruma novičarskih medijev (European News Media Forum on Safety of Journalists) z dne 4. decembra 2023. Na forumu v Bruslju so predstavniki držav članic EU, novinarji idr. predstavniki sektorja s področja tiska, televizije, radia, revij in spletnih medijev ocenili napredek, ki so ga države dosegle pri izvajanju priporočila Komisije iz leta 2021 o zaščiti, varnosti in krepitvi vloge novinarjev.

V začetku decembra so bile v Berlinu podeljene evropske filmske nagrade. Filmi, ki so nastali ob podpori EU, so prejeli več nagrad, vključno z nagrado za najboljši celovečerni film Ribotske sanje Pabla Bergerja. Film Obljubljena dežela Nikolaja Arcela je osvojil nagrado za najboljšo kinematografijo in najboljšo kostumografijo, Mads Mikkelsen pa nagrado za najboljšega igralca za svojo vlogo v tem filmu. Nagrado za najboljši dokumentarni film je osvojil film Sestrstvo dimne savne Anne Hints. Nagrado za najboljšo originalno glasbo je prejel film Klub Zero Jessice Hausner, nagrado za najboljši produkcijski dizajn pa film Chimera Alice Rohrwacher. EU je prek programa Ustvarjalna Evropa MEDIA podprla razvoj, produkcijo in distribucijo teh filmov.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

Leto 2023 bomo zaokrožili s tradicionalnim srečanjem Uspešno … ustvarjalno 2023, kjer bomo predstavili in pohvalili vse, ki jim je uspelo na razpisih Ustvarjalna Evropa v letu 2022, pa tudi 2023.

Za naslednje leto za vas že snujemo nove dogodke:
🟢Januarja spletni ptiching NEWS MEDIA in spletno delavnico MEDIA za marketing.
🟢Januarja in februarja bomo sodelovali na filmskih festivalih v Trstu in Berlinu, februarja in marca na festivalih MENT in TRIGGER.
🟢Februarja se bomo udeležili srečanj evropske mreže CED s predstavniki Komisije in EACEA.
🟢Tudi v novem letu vam bomo na voljo za brezplačna svetovanja o programu Ustvarjalna Evropa.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Še posebej, če pripravljate projektne vloge na evropske razpise, priporočamo v branje študijo Greening the Creative Europe Programme (2023): kako lahko program Ustvarjalna Evropa prispeva k zelenem prehodu.
Za navdih pa si oglejte Zelene zgodbe Ustvarjalne Evrope, ki so jih prispevali Bunker, Prostorož, Urbanistični inštitut RS, Zavod Otok in Zavod Projekt Atol.

RAZPISI

 • Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024.
 • Če ste zamudili spletni info dan o razpisih KULTURA, si ga zdaj lahko pogledate v posnetku tukaj.
 • Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.
 • Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).
 • Dva razpisa ukrepa Kultura premika Evropo (CME) za področja glasba, literatura, arhitektura, kulturna dediščina, oblikovanje in modno oblikovanje, vizualne umetnosti in uprizoritvene umetnosti: Individualna mobilnost (prijave so mogoče do 31. maja 2024) in Gostitelji rezidenčnih programov (prijave do 16. januarja 2024). Ob petkih ob 11.00 vabljeni na spletna srečanja, ki jih organizira Goethe institut v Bruslju. Priporočamo obisk!
 • LIVEMX za podporo evropskemu glasbenemu sektorju je del Music Moves Europe in je namenjen spodbujanju bolj raznolikega in trajnostnega glasbenega sektorja v Evropi. Prvi razpis za izvoz glasbe, glasbena prizorišča in digitalno kroženje in sodelovanje je objavljen. Rok prijave je 6. januar 2024.
 • Razpis Perform Europe podpira inovativne zamisli za bolj vključujoče, raznoliko in zeleno mednarodno gostovanje uprizoritvenih umetnosti. Rok za oddajo vlog na razpis je 31. marec 2024.

MEDIA usposabljanja

 • ComedyLab za scenariste in komike z vsega sveta, ki želijo razviti projekt celovečerne komedije ali izboljšati svoje izkušnje in spretnosti na področju pisanja komedij. Rok prijave: 20. december.
 • Green Film Lab za strokovnjake s področja filma in serij (s projektom ali brez njega in profesionalce z vsaj dvema letoma izkušenj na področju okoljskega upravljanja. Rok prijave: 9. januar do 14.00.
 • Dok.incubator workshop za dokumentarne projekte v fazi montaže. Rok prijave: 25. januar.

Ustvarjalna Evropa MEDIA ponuja kar 77 usposabljanj za različne profile sodelavcev v avdiovizualni industriji. Prelistajte brošuro Get trained! #2023-2024. Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ Festival Vienna Shorts je odprl poziv za kratke filme. Rok prijave: 5. januar 2024.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

 • Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija, npr. iz Hrvaške, Italije, Španije, Finske, Češke.
 • Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
 • Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO
[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Založba Vigevageknjige v sklopu projekta Vigevageknjige – The Next Generation 🟢20. decembra ob 19. uri v VVKnjigarni v Ljubljani organizira debato, ki bo namenjena predstavitvi izdanega slovenskega prevoda češkega risoromana Brez las Tereze Drahoňovske in Štěpánke Jislove in pogovoru o življenju z avtoimuno boleznijo alopecijo. Urednica in publicistka Eva Ule bo gostila Matejo Osredkar, eno redkih Slovenk, ki o temi alopecije govori javno, na glas in neustrašno.

Kot del projekta Evropski filmski izziv, pri katerem sodeluje Innovato, 🟢do 8. januarja poteka izziv European Film Challange. Več o pravilih za sodelovanja si lahko preberete tukaj. Zmagovalec izziva bo odpotoval na Berlinale, ki bo med 15. in 25. februarjem 2024.

Na decembrskem arhitekturnem trienalu Lisbon Architecture Triennale je potekalo prvo letno srečanje projekta Open House Europe, pri katerem sodeluje Afront. Partnerski konzorcij je za javnost na YouTube omogočilo dostop do razprav na temo »Skupaj gradimo prihodnosti« (Building Futures Together), ki se osredotoča na trajnostne prakse v grajenem okolju.

Evropski projekt LIT UP, kjer kot partner sodelujeta založbi Goga in Malinc, je bil letos oktobra predstavljen na Frankfurtskem knjižnem sejmu v Nemčiji, vrhunec dogajanj pa bo dosegel na festivalu in sejmu ilustracije Baba Kamo v Valenciji. Na sejmu bodo aktivnosti posvečene izobraževanjem o veščinah, ki avtorjem in založbam pomagajo v mednarodnem okolju.

Začelo se je snemanje drugega celovečernega igranega filma režiserke in scenaristke Urše Menart z naslovom Vse, kar je narobe s tabo. Režiserka filma se tudi tokrat osredotoči na težave mlajše generacije v svetu, ki zanjo ni krojen. Za film je načrtovanih 30 snemalnih dni, snemali pa bodo v Tolminu, Novi Gorici, Kranju, Ljubljani in na otoku Usedom na Baltiku.

V Ljubljani se je zaključilo snemanje filma Fantasy režiserke Kukle, za katerega je prejela podporo MEDIA za razvoj projekta. Film je slovensko-makedonska koprodukcija. Glavni producent filma je December (Lija Pogačnik, Vlado Bulajić), makedonski koproducent pa Krug Film (Dejan Krajčevski).

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!
Poleg tega nujno preverite smernice za uporabo grafične podobe programa – na voljo so različni elementi, ki jih lahko uporabite, npr. logotipi, vizualije za družbene medije, infografike in plakati A4 v angleščini, predloge za roll-up stojala, plakat ipd. Vsak prejemnik podpore Ustvarjalna Evropa naj upošteva določila in navodila iz zadevne pogodbe z Izvajalsko agencijo EACEA. Preverite, kako komunicirati projekt Ustvarjalna Evropa.