Novice

CEDilke, december 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Rezultate razpisov Ustvarjalna Evropa za leto 2021. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 22. decembra 2022

Kar je novo ….

Imamo odlične novice iz Reykjavika. Podeljene so evropske filmske nagrade (EFA), med dobitniki pa so tudi slovenski ustvarjalci. Čestitamo!

Med nominiranci za nagrado Music Moves Europe Awards 2023 je prvič tudi slovenska ustvarjalka. Do 19. januarja lahko glasujete za svojega najljubšega izvajalca.

Znani so nominiranci filmske nagrade LUX 2023. Vabljeni da vse do 12. junija 2023 prispevate glas občinstva za svoj najljubši film.

REZULTATI 2021: Veseli in ponosni smo, da tudi v aktualno sedemletno obdobje slovenska kultura in film vstopata z odlično popotnico!
Motovila s ponosom obvešča o odličnih rezultatih predstavnikov slovenskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev na prvih razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa (2021–2027), ki so bili izpeljani v letu 2021. Evropska unija je podprla 59 evropskih projektov, v katerih sodeluje 57 slovenskih organizacij. Nekatere so vključene v več projektov, tako da skupna vrednost 70 pridobljenih podpor EU znaša 9,7 milijona EUR. Slovenske organizacije so ustvarile več kot 230 mednarodnih kulturnih povezav. Anja Mugerli je za delo Čebelja družina prejela nagrado EU za književnost EUPL.

Ne zamudite …

NAPOVEDUJEMO
Ustvarjalna Evropa v 2023 sreča Obzorje Evropa, 25. januar
Delavnica za prijavitelje KULTURA projekti sodelovanja 2023, 26. januar
Delavnica za prijavitelje KULTURA Kroženje evropskih literarnih del 2023, 3. februar

KULtorek v letu 2023. Med januarjem in marcem prihodnje leto omogočamo nove proste termine za brezplačno svetovanje o programu in aktualnih razpisih Ustvarjalna Evropa. Ker bo v prvi polovici 2023 veliko rokov za oddajo vlog, bomo na voljo za skupinska in individualna svetovanja. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

PRIPOROČAMO OBISK spletnih seminarjev EACEA za MEDIA in Medsektorski sklop 2023:
Torek, 10. januar, 10.00–12.00: MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin
Petek, 13. januar, 11.00–12.30: MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva
Petek, 20. januar, 10.30–12.00: MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost
Torek, 28. februar, 10.00–12.00: MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij
Če ste zamudili decembrske spletne seminarje, so posnetki že dostopni – priporočamo ogled!

Kultura premika Evropo: Goethe Inštitut ob petkih ob 11. uri organizira spletna srečanja (v angleščini), kjer boste prejeli informacije oz. odgovore na vprašanja o priložnostih za individualno mobilnost. Spremljajte FB @CultureMovesEurope.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
Spodbujamo k strukturirani izmenjavi informacij in preverjenih praks, skupnih izzivov in priložnosti za spodbujanje vključevanja trajnostnih vidikov v delovanje organizacij v kulturi. Kaj so izzivi in kje so dobre prakse?
Če ste si za praznike omislili ogled kakšne izmed trenutno »najbolj vročih« serij ponudnikov videa na zahtevo, evropska platforma Series Mania nudi nekaj (očitnih, a vendar koristnih) nasvetov za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa:
⏰ KULTURA Music Moves Europe 2022: rok 12. 1. 2023
– KULTURA Kroženje evropskih literarnih del: rok 21. 2. 2023
– KULTURA Projekti evropskega sodelovanja: rok 23. 2. 2023
===========================================
Poziv za nagrado Europa Nostra Awards za leto 2023: rok 5. 12. 2022
Razpisi za individualno mobilnost Kultura premika Evropo: prijave do 31. 5. 2023
===========================================
⏰ MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 17. 1. 2023 in 16. 5. 2023
⏰ MEDIA Inovativna orodja & novi poslovni modeli: rok 24. 1. 2023
⏰ MEDIA Razvoj skupine projektov: rok 25. 1. 2023
– MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: rok 1. 3. 2023
– MEDIA Filmi na poti: rok 14. 3. 2023 in 4. 7. 2023
– MEDIA Razvoj občinstev in filmska vzgoja: rok 30. 3. 2023
*MEDIA Evropski filmski festivali: rok 9. 3.2023
*MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: rok 26. 4. 2023
*MEDIA Distribucija AV del: rok 27. 4. 2023
*MEDIA Mini razvoj skupne projektov: rok 1. 6. 2023
*MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6. 2023
– MEDIA Evropska kinematografska mreža: [objava 14. mar. 2023] rok 13. 7. 2023
*MEDSEKTORSKI SKLOP Medijska pismenost: rok 30. 3. 2023
*MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: rok 20. 4. 2023
*MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: rok 27. 4. 2023
[Op.*Razpis bo predvidoma objavljen 22. novembra.]

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavni obrazci bodo morda dodani kasneje. NE SPREGLEJTE tehničnih delavnic KULTURA, 26. januarja in 3. februarja.

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

3D CHARACTER ANIMATION za animatorje, režiserje, oblikovalce in ilustratorje. Rok prijave: 5. jan.
LIM Development Angels je pripravil nov letni program za »razvojne angele«, filmske strokovnjake – kreativne producente, urednike zgodb, vodje razvoja, urednike naročnikov ipd., ki želijo okrepiti svojo sposobnost spremljanja razvojne faze celovečernih filmskih projektov. Rok prijave: 10. jan.
SeriesLab za izbrane avtorje pri razvoju in produkciji uspešnih televizijskih dramskih serij za mednarodno občinstvo. Nove prijave se odprejo: 16. jan. 2023.
TheFeatureLab za ustvarjalne ekipe režiserja in producenta (skupaj s scenaristom, če je v ekipi) z vsega sveta, ki razvijata svoj prvi ali drugi celovečerni filmski projekt. Rok prijave: 16. jan.
ESoDoc 2022 je idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Prijava za 2023 bo odprta v kratkem.

MEDIA povezovanje

Series Mania Forum je največji evropski dogodek za razvoj in koprodukcije serij. Zgodnje prijave za akreditacije do 6. januarja.
MIFA PITCHES 2023 za kratke filme, celovečerce, TV serije v razvoju. Prijava do 6. feb.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Želite sodelovati s partnerji iz Malte? Priložnost za navezovanje stikov bo 18. januarja. Prav takrat v Sloveniji gostimo malteško kolegico centra CED, ki bo predstavila kulturno in filmsko krajino Malte in priporočila organizacije za sodelovanje v evropskih projektih. Pišite nam na info@ced-slovenia.eu, če se želite udeležiti srečanja.

Funding and Tenders Portal (F&TP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu F&TP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Maska vabi k prijavi na odprti poziv projekta Periferne vizije za jugofuturistično produkcijo s področja uprizoritvenih umetnosti. Rok prijave do vključno 31. decembra.

Odprt je poziv za predložitev prispevka za sodelovanje na 8. dnevih ICARUS Hrvaška – »Izboljšanje doživljanja dediščine – raziskovanje kulturnih poti«, ki bodo potekali prihodnje leto v Šibeniku. Rok prijave je 15. januar. Poziv je del aktivnosti projekta e-Routes, pri katerem kot partner sodeluje NUK.

Odprt poziv za natečaj za izbor treh novih dramskih besedil, in sicer kot del projekta Sence pandemije: skriti glasovi / Shadow Pandemic: Hidden Voices, pri katerem sodeluje SNG Maribor / Festival Borštnikovo srečanje. Rok prijave je 18. januar.

Prvi slovenski božični celovečerec Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, scenaristke Saše Eržen in producentke Ide Weiss (Senca Studio) je prejel prvo zlato rolo za kinematografski obisk, pred tem pa tudi glavno nagrado beljaškega festivala K3.

Delegacija predstavnikov Art kino mreže Slovenije, članov evropskega združenja Europa Cinemas, se je v začetku decembra v Parizu udeležila slavnostne bienalne konference. Potekala je ob 30. obletnici te najpomembnejše mreže evropskih kinematografov. Na povabilo Europa Cinemas je več kot 600 kino prikazovalcem iz 52 držav svoje aktivnosti predstavil tudi Mestni kino Ptuj, najstarejši še aktivni slovenski kino.

Založba Malinc je v okviru projekta Na isti strani: pomen posrednikov v literarnem polju novembra letos objavila video gradivo s predstavitvami literarnih posrednikov.

Leto 2022 je bilo za sektor žive glasbe leto okrevanja. Počasno ponovno odpiranje glasbenih prizorišč, postopno odpravljanje omejitev, povezanih s covidom, in nato še naraščajoči stroški energentov so le nekateri od izzivov, s katerimi so se spopadali člani evropske platforme Liveurope. Del te je tudi CUK Kino Šiška.

Eden najprestižnejših evropskih programov usposabljanja in mreženja za avdiovizualno področje EAVE – European Audiovisual Entrepreneurs je objavil izbor udeležencev za cikel treh izobraževalnih modulov 2023. Med njimi sta tudi slovenski producentki Jerca Jerič (Temporama) in Lija Pogačnik (zavod December) – čestitamo!

Na MEDIA usposabljanju Berlinale Talents, ki bo v ediciji 2023 usmerjeno v raziskovanje vseh razsežnosti, ki jih prinaša (filmski) humor v teh resnih časih, bosta med 204 izbranimi talenti iz 125 držav Slovenijo zastopala režiser Peter Cerovšek in montažer Lukas Miheljak. Čestitamo!

NE SPREGLEJTE: Drugi rok za oddajo prijav na poziv Ministrstva za javno upravo za sofinanciranje projektov NVO s podporo programov EU, vključno z Ustvarjalno Evropo, je 30. januar 2023.