Novice

CEDilke, december 2021

VSEBINA: Novosti programa Ustvarjalna Evropa II Dogodki, ki jih pripravljamo za vas II Aktualni razpisi II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 8. decembra 2021

Kar je novo ….

Ekipa CED Slovenija se je v začetku decembra udeležila spletnega srečanja mreže Centrov Ustvarjalna Evropa s predstavniki Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA. Po zadnjih informacijah bodo rezultati razpisov za leto 2021 znani med decembrom 2021 (MEDIA) in februarjem 2022 (Kultura). O vseh novostih vas bomo pravočasno obvestili, spremljajte nas tudi FB in Twitter @CEDSlovenia.

Žirija Perform Europe v sestavi 11 izkušenih strokovnjakov s področja uprizoritvenih umetnosti je izbrala 19 projektov, katerih namen je preizkusiti inovativne, bolj vključujoče in trajnostne modele gostovanja in distribucije v uprizoritvenih umetnostih. Med njimi so tudi trije projekti, pri katerih kot partnerji sodelujejo slovenski producenti: zavod En-Knap pri Aerowaves – Springback Ringside in East Goes to East: Mechanics of Distance ter zavod Exodos in Društvo Pekinpah pri East is Best Partners – čestitamo!

Evropska komisija je vzpostavila nov interaktivni vodnik CulturEU funding guide, ki prikazuje vse možnosti financiranja, ki so na ravni EU na voljo za kulturne in ustvarjalne sektorje, npr. programi Ustvarjalna Evropa, Obzorje Evropa, strukturni skladi ali InvestEU.

Znani so nominiranci nagrade EU za popularno in sodobno glasbo Music Moves Europe Talent Awards za leto 2022: Alina Pash (UA), Anna (IT), Balkan Taksim (RO), Blanks (NL), Denise Chaila (IE), Дeva (HU), DORA (ES), Francis of Delirium (LU), Friedberg (AT), JADA (DK), Ladaniva (AM), Meskerem Mees (BE), Mezerg (FR), Nenny (PT) in Zoe Wees (DE). Mednarodna žirija bo izbrala pet zmagovalcev, ena izvajalka oz. izvajalec pa prejme veliko nagrado žirije – prispevajte glas. Kdo prejme nagrado, bo znano 20. januarja 2022 na festivalu ESNS v Groningenu na Nizozemskem.

Društvo PiNA bo izvajalo naloge kontaktne točke programa CERV – Državljani, enakost, pravice in vrednote / Citizens, Equality, Rights, Values. Program EU omogoča nepovratna finančna sredstva za projekte nevladnih organizacij, javnih institucij in drugih neprofitnih organizacij, tudi na področju kulture. Preverite aktualne razpise.

ZELENE PRAKSE: Ali upoštevate enakost spolov (govorci, žirije, ipd.)?
Enakost spolov je namreč eden izmed ciljev kulturne politike na ravni EU. Evropska komisija je pripravila priporočila za države članice, saj so še vedno prisotne razlike med spoloma. O tem je decembra razpravljala tudi Ines Kežman iz Motovile (CED Slovenia) na okrogli mizi Enakost spolov v animaciji kot del programa Mednarodnega festivala Animateka.
Tukaj je še več napotkov za zelene prakse.

Novembra smo centri CED iz Bolgarije, Črne gore, Hrvaške, Grčije in Slovenije organizirali Series Rough Pitch – The Balkan Way, spletno delavnico in pitching s fokusom na TV serije. Na zaključnem ptitcing dogodku se je predstavilo osem izbranih projektov iz regije. Mednarodna žirija je glavno nagrado podelila projektu Lady Driver (RS), ki sta ga predstavili scenaristki Bojana Babić in Anđela Dubljević. Posnetek dogodka je dostopen tukaj.

Ne zamudite

Še danes in jutri vabljeni na Noč evropskega filma v Celje (8. december) in Izolo (9. december). Brezplačne vstopnice rezervirate in prevzamete v Mestnem kinu Metropol oz. Art kino Odeon.

Konzorcij i-Portunus, pilotnega projekta za mednarodno mobilnost v kulturi 9. decembra med 14:00 in 16:15, organizira spletno razpravo o vključujočem, povezanem in trajnostnem sistemu mobilnosti. Podpora za individualno mobilnost bo vključena v Ustvarjalno Evropo od leta 2022 naprej.

Ne zamudite 34. podelitve evropskih filmskih nagrad, ki bo 11. decembra na spletu. Prenos lahko spremljate na europeanfilmawards.eu. Prihodnje leto bomo morda držali pesti tudi za slovenske ustvarjalke. V kategoriji kratkih filmov, sta kandidata za nominacijo 2022 tudi Babičino seksualno življenje Urške Djukić in Steakhouse Špele Čadež. Čestitamo!

Film Factory v koprodukciji s Centrom za kreativnost, pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju z Motovilo, v Mariboru, 13. decembra ob 18:00, organizira okroglo mizo na kateri bodo z gosti razmišljali o potencialu Maribora kot snemalne filmske lokacije. Vabljeni v Vetrinjski dvor!

Vsi termini za individualno svetovanje v okviru KULtorkov do konca leta 2021 so že zasedeni. Medtem pa od 11. januarja napovedujemo novo serijo brezplačnih svetovanj o programu Ustvarjalna Evropa v letu 2022. Predhodne prijave obvezne.

27. januarja vas vabimo na spletni informativni dan »Ustvarjalna Evropa sreča Obzorje Evropa«. Dogodek je namenjen predstavnikom kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, ki s svojo dejavnostjo segate na področje raziskav in inovacij in vas zanimajo priložnosti za financiranje mednarodnega sodelovanja in povezovanja, ki jih omogočata tako Ustvarjalna Evropa kot program Obzorje Evropa. Info dan organiziramo v sodelovanju s Točko Obzorje Evropa (MIZŠ).

Razpisi

Novi razpisi Ustvarjalne Evrope (MEDIA/Kultura) bodo predvidoma objavljeni konec januarja 2022 oz. potem ko bo sprejet delovni program za kulturo (Work Program) za leto 2022. Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi za sofinanciranje projektov so sicer dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

Odprt je poziv za nagrado EU za kulturno dediščino – Europa Nostra Awards / Europa Nostra Awards za leto 2022. Rok za oddajo vlog je 1. februar 2022.

Objavljen je razpis za zgodbe Dnevi evropske kulturne dediščine (European Heritage Days Stories) z namenom opredeliti evropsko razsežnost spomenikov kulturne dediščine in dela na področju kulturne dediščine, ki ga opravljajo skupnosti v Evropi. Posredujete lahko pretekle ali obstoječe zgodbe, do sodelovanja so upravičeni tudi dobitniki nagrade EU za kulturno dediščino/Europa Nostra in spomeniki z znakom evropske dediščine.

NE SPREGLEJTE: Mestna občina Slovenj Gradec je objavila javni poziv (JP NVO 2021) za sofinanciranje uspešnih prijav NVO na nacionalnih in EU razpisih v letu 2021. Na poziv se lahko prijavijo NVO, ki imajo sedež na območju Mestne občine Slovenj Gradec in izvajajo dejavnost na območju občine, imajo podpisano pogodbo o sofinanciranju in izvedbi projekta na podlagi uspešne prijave na nacionalnih oz. EU razpisih ter izpolnjujejo druge razpisne pogoje. Razpis je veljaven od 2. decembra do porabe sredstev, vendar največ do 15. decembra 2021.

NASVET za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?

MEDIA usposabljanje

Po zaključku poziva za sodelovanje na koprodukcijskem forumu WEMW (prispelo je več kot 430 prijav) producenti vabljeni na WEMW – Inspirational Labs, serijo mini delavnic, da razvijete nove vsebine in raziščete nove poslovne modele. Rok prijave je 15. december. Še posebej izpostavljamo delavnico CEE Animation Anima Spirit – Animation Inspirational Lab za izkušene producente, ki jih zanima razvoj in produkcija animiranih filmov.

* 3D CHARACTER ANIMATION za animatorje, režiserje, oblikovalce in ilustratorje. Prijava do: 15. dec. 2021
* Less is More: Development Angels: evropska platforma za filmske profesionalce, producente, odločevalce, … ki želijo okrepiti znanje na področju razvoja celovečernih filmskih projektov. Prijava do: 4. jan. 2022.
* TFL SERIES LAB za razvoj inovativnih ter visokokakovostnih mednarodnih projektov TV serij. Prijava do: 6. jan. 2022.
* TFL FEATURE LAB za ustvarjalne ekipe, ki razvijajo svoj prvi ali drugi dolgometražni film, ne glede na zvrst. Prijava do: 17. jan. 2022.
* ESoDoc 2022 je idejni laboratorij, ki ustvarjalce dokumentarnih filmov spodbuja k eksperimentiranju in raziskovanju novih možnosti ustvarjalnega razvoja. Prijava do: 9. feb. 2022.

MEDIA povezovanje

CEE Animation Forum 2022 je najpomembnejše koprodukcijsko srečanje za področje animiranega filma v Srednji in Vzhodni Evropi za evropske animirane projekte v razvoju. Forum bo potekal v hibridni obliki med 10. in 12. majem 2022. Prijava do: 16. jan. 2022.

* Series Mania Forum 2021 pitching dogodek za TV serije. Prijava do: 6. jan. 2022.
* MIFA PITCHES 2022 za kratke filme, celovečerce, TV serije …  v razvoju. Prijava do: 8. feb. 2022.

Opazili smo …

Animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in producenta Boštjana Virca je bil predvajan na Arte France / Germany in na Animateki, kjer je prejel tudi nagrado občinstva. Film bo 8. decembra otovoril dneve slovenskega filma v Beogradu. Produkcijska hiša Virc je za razvoj filma prejela podporo MEDIA.

Te dni sta v Beogradu tudi režiser Darko Sinko in producent Vlado Bulajić (Zavod December), ki bosta na delavnici First Film First predstavila ustvarjalni proces filma Inventura.

Decembra ne spreglejte dogodkov v Kinu Istra, ki jih organizira zavod Otok. Npr. v petek, 10. decembra, si lahko v Izoli ogledate projekcijo filma Bird on a Wire: Leonard Cohen.

Umetnostna galerija Maribor je organizirala spletne pogovore pod naslovom Wom@rts Meet the Masters. Če ste jih spregledali, ste vabljeni k ogledu posnetkov. Konec novembra in v začetku decembra je UGM gostila ustvarjalki Matejo Bučar in Rafaelo Dražić. V drugi polovici decembra sledi zaključni dogodek tega štiriletnega projekta, zato spremljajte napovednike UGM.

KUD Sodobnost je na Slovenskem knjižnem sejmu gostilo Darka Tuševljakovića, avtorja knjige Vrzel, za katero je leta 2017 prejel nagrado EU za književnost EUPL. Pogovor si lahko v posnetku ogledate na povezavi tukaj. Dogodek je sicer del projekta Literarni kolodvor.

Urbanistični inštitut Republike Slovenije je v okviru projekta Human Cities izbral Hišo na hribu (projekt zavoda ZAVOD CCC) za dobro prakso v javnem prostoru v majhnih in oddaljenih krajih. Vabljeni k ogledu intervjuva z Mojco Senegačnik, sodobno umetnico in soavtorico projekta.

Režiserka filma Odpuščanje Marija Zidar je bila konec novembra gostja na Sarajevo film festival -Dealing with the past. Posnetek pogovora je dostopen tukaj.

Festivalu kratkega filma FEKK in Matevžu Jermanu čestitamo za najboljši pitch (Pitch Your fest!) na Torino Short Film Market (TSFM).

Film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića in producentke Ide Weiss je bil prikazan v Bruslju kot del uveljavljenih projekcij evropskih filmov. Slednje je pripravilo Združenje direktorjev evropskih filmskih agencij (EFAD) v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom kot del programa slovenskega predsedovanja Svetu EU.

Slovenska manjšinska koprodukcija Telesce, režiserke Laure Samani (Vertigo Ljubljana) je na festivalu Liffe prejela nagrado FIPRESCI, na mednarodnem festivalu v Kairu pa nagrado Silver Pyramid, posebno nagrado žirije za najboljšo režijo. Čestitamo!

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!