Novice

CEDilke, avgust 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas // Zelene prakse // RAZPISI // MEDIA usposabljanje // MEDIA povezovanje // KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih // OPAZILI SMO

E-novice · 18. avgusta 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Evropska komisija je konec julija objavila rezultate razpisa Novinarska partnerstva 2022 (Medsektorski sklop). Podporo v skupni višini 14 milijonov EUR za čezmejne projekte za krepitev sektorja novinarskih medijev prejme dvanajst konzorcijev novinarskih organizacij, med njimi dva s slovensko udeležbo.

Poleg tega je Izvajalska agencija EACEA v začetku avgusta prijavitelje na razpise KULTURA Evropski projekti sodelovanja (COOP) in Kroženje evropskih literarnih del (LIT) za leto 2023 obvestila o rezultatih. O teh bomo lahko poročali, ko bo zaključen postopek sklenitve sporazumov o dodelitvi podpore z upravičenci. A že zdaj vemo, da bo dober izkupiček!

Beletrina
se je že pohvalila, da je koordinator dveh evropskih projektov v skupni vrednosti 2,7 milijona evrov: ThinkPub je štiriletni projekt, Novel Europe pa bo trajal dve leti. Čestitamo!

Evropska komisija in Goethe institut sta več kot 1.800 upravičencem dodelila podporo Kultura premika Evropo za individualno mobilnost, med njimi je tudi 30 slovenskih umetnikov in kulturnih delavcev. Čestitamo! Bunker na primer sporoča, da so na umetniški rezidenci v Kanuti Gildi SAAL v Estoniji Katarina Stegnar, Primož Bezjak in Branko Jordan, kjer v sodelovanju z estonskimi kolegi Eerom Epnerjem, Martom Kangrom in Juhanom Ulfsakom snujejo novo predstavo. Veseli bomo povratne informacije umetnic in umetnikov, ki ste prejeli podporo. Novi razpisi Kultura premika Evropo za individualno mobilnost bodo predvidoma objavljeni oktobra 2023.

Ministrstvo za javno upravo (MJU) obvešča prijavitelje, da po 3. odpiranju ni več na voljo sredstev iz naslova poziva za sofinanciranje projektov NVO iz proračuna EU ali EFTA v obdobju 2022–2024, zato se javni poziv zapre. Nadejamo se, da bo MJU našlo rešitev in podprlo organizacije, ki uspešno črpajo evropska sredstva.

Do septembra vabljeni na Filmski teden Evrope, kjer si lahko brezplačno ogledate evropske filme. Celoten filmski program je na voljo tukaj. Na primer, 31. avgusta ob 21.30 priporočamo ogled španskega filma Dobri šef v Hiši EU v Ljubljani.

Europa Cinemas je izbrala 27 mladih filmskih ljubiteljev, ki bodo promovirali evropski film in nagrade LUX. Med njimi je Manca Cerar (Mestni kino Domžale), ki se bo udeležila filmskega festivala v Benetkah, kjer bo nastopila v vlogi žirantke v kategoriji aGiornate degli Autori za podelitev nagarde GdA Director’s Award.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

🟢Cela šiškarija: Ljubljana, 15. september. Obiščite Motovilino POP-UP pisarno v kulturni četrti Šiška.

🟢 MEDIA info dan na Festivalu slovenskega filma: Portorož, 7. oktober. O priložnostih Ustvarjalna Evropa MEDIA za leto 2024.

🟢 Ustvarjalna Evropa v Celju: 24. oktober. O priložnostih razpisi Ustvarjalna Evropa KULTURA za leto 2024. Prijave odprte.

🟢 KULtorki: od sredine septembra ponovno organiziramo serijo brezplačnih svetovanj o programu Ustvarjalna Evropa. Vse zainteresirane prosimo za obvezen predhodni dogovor glede termina, in sicer prek e-pošte info[at]ced-slovenia.eu.

Zelene prakse🌱🌱🌱

🟢 Mednarodni forum Mobilnost ZA ustvarjalnost: 12. september.
O trajnostni in pravični (mednarodni) mobilnosti v kulturi. #Mobility4Creativity

🟢 Delavnica načrtovanja trajnostne mobilnosti in zelene pisarne: 13. september.
Za lažje načrtovanje in uvajanje bolj trajnostnih praks pri vsakodnevnem delovanju in mednarodnem sodelovanju.

Razpisi

V pričakovanju objave novih razpisov Ustvarjalna Evropa*:

✔️ Kultura premika Evropo za podporo mobilnosti: oktober 2023
✔️ KULTURA Projekti sodelovanja: oktober 2023
✔️ KULTURA Evropske platforme: oktober 2023
✔️ KULTURA Evropske mreže: december 2023
✔️ KULTURA Kroženje evropskega leposlovja: januar 2024

✔️ MEDIA Mreže evropskih filmskih festivalov: september 2023
✔️ MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: september 2023
✔️ MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: september 2023
✔️ MEDIA Razvoj skupine projektov (SLATE): september 2023
✔️ MEDIA Razvoj mini skupine projektov (MINI SLATE): december 2023
✔️ MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: december 2023

✔️ MEDSEKTORSKI SKLOP Podpora za novičarske medije (NEWS media): oktober 2023
✔️ MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: oktober 2023

*Delovni program Ustvarjalna Evropa leto za 2024 še ni potrjen, zato se lahko časovnica objave razpisov še spremeni. Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

Usposabljanje APostLab o tehničnih, finančnih in ustvarjalnih vidikih postprodukcije v mednarodnem produkcijskem okolju bo letos v Ljubljani med 26. in 31. oktobrom. Rok za prijavo je podaljšan do 3. septembra.

✔️ EAVE Producers Workshops za producente, ki delujejo v filmski industriji in si želijo nadgraditi svoje znanje o evropski produkciji in mednarodnem sodelovanju. Rok prijave: 21. avgust.

✔️ ATF x TTB Animation Lab & Pitch je nova pobuda za producente s projekti animiranih filmov iz Azije in Evrope, ki imajo potencial in željo po raziskovanju novih možnosti financiranja in koprodukcije, novih trgov in občinstev na obeh celinah. Rok prijave: 1. september.

✔️ Berlinale Talents za filmske in televizijske strokovnjake z že obstoječim portofliom. Rok prijave: 4. september do 12.00.

✔️ Erich Pommer Institute: Audiovisual Women za ženske na vodstvenih položajih v AV industriji. Rok prijave: 4. september.

✔️ Torino Film Lab – Green Film Lab v Rimu za strokovnjake iz filmske in televizijske industrije. Rok prijave: 4. september.

✔️ Agora Works in Progress za filmske ustvarjalce s filmi v fazi montaže ali postprodukcije. Rok prijave: 11. september.

✔️ Erich Pommer Institute: Series’ Women za producentke evropskih dramskih serij. Rok prijave: 18. september.

✔️ Erich Pommer Greening the Industry delavnica za filmske ustvarjalce, ki jih zanima zmanjšanje ogljičnega odtisa v filmski in televizijski industriji in okolju prijaznejša produkcija. Rok prijave: do 19. septembra.

✔️ MIDPOINT Editing Room 2023 za ekipe režiserjev in montažerjev. Montažerke bodo ob prijavi prejele 50 % popust. Ukrajinskim ustvarjalcem s projektom v postprodukciji omogočeno brezplačno sodelovanje in svetovanje na delavnici. Prijave so odprte.

✔️ EURODOC24 za režiserje in producente dokumentarnih filmov. Rok prijave: 20. november do 12.00 (CEST).

Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/

MEDIA povezovanje

✔️ Connecting Cottbus dostop do trgov za igrane filme v fazi produkcije ali post produkcije. Rok prijave: 23. avgust.

✔️ Cartoon Springboard pitching za mlade talente na področju animacije. Rok prijave: 1. september.

✔️ Connecting Cottbus – East-West Co-Production Market za projekte v produkciji ali postprodukciji (cocoWIP) je rok za prijavo 23. avgust; za sodelovanje brez projekta prijave do 6. oktobra.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Urbanistični inštitut RS 🟢18. avgusta ob 19.00 vabi na otvoritev razstave SMOTIES Skupaj v Polhograjcih, ki je del projekta Smoties – Humana mesta. UIRS je v sodelovanju z Zavodom CCC s Hišo na hribu sooblikoval prav posebno razstavo skupnostnih prtov, ki bo na ogled do 24. septembra vsak petek, soboto in nedeljo med 14. in 19. uro.

Zavod Bunker bo 🟢24. avgusta na festivalu Mladi levi sklenil projekt ACT – Art, Climate, Transition. Napovedujejo pester celodnevni program, ki vključuje predstavitev publikacije, pogovor, predavanje, zvočni sprehod, film, idr., zato vabljeni na dogodek. Tam bo tudi Motovila (CED Slovenija). Vabljeni!

Zavod ID20 skupaj s partnerji iz Slovaške in Romunije do leta 2024 izvaja projekt s podporo za revitalizacijo kopališča, gotske cerkve in rudarske hiše.

Evropski filmski izziv do 🟢27. avgusta omogoča ogled 10 filmov evropske produkcije, pri čemer lahko osvojite potovanje na Beneški filmski festival. Več o izzivu si lahko preberete tukaj in na FB strani.

Na festivalu Ars Electronica (6.–10. september) bodo partnerji projekta More-than-Planet / Več-kot-planet, med njimi Zavod Projekt Atol, obiskovalcem ponudili ogled tematske razstave in voden ogled po laboratoriju More-than-Planet Lab. Vabljeni ste tudi na konferenco Več-kot-planet, 🟢8. septembra med 11.00 in 17.00.

Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo kot del projekta Srečevanja z gozdom / Forest Encounters med 🟢30. novembrom in 1. decembrom v Ljubljani pripravlja mednarodni simpozij in razstavo Polonce Lovšin.

Inštitut za transmedijski dizajn sporoča, da je izšla aplikacija Zvite pravljice / Twisted Tales, in sicer kot del projekta, pri katerem so sodelovali psihologi in pedagogi, da bi spodbudil smiselne pogovore med starši in otroki, ki lahko pomagajo razvijati empatijo in čustveno inteligenco otrok. Prva različica aplikacije je na voljo za operacijska sistema iOS in Android ter omogoča poslušanje različnih zvočnih pravljic v več jezikih.

Film Zgodbe iz kostanjevih gozdov (2019) nadaljuje uspešno pot po kinih po svetu. V kinu Theatre Image Forum (osrednje Tokijsko okrožje Šibuja) bo film z japonskim naslovom Kuri no mori monogatari (栗の森のものがたり) prešel v redno kinodistribucijo na Japonskem. Premiere se bosta udeležila režiser Gregor Božič in scenaristka ter producentka Marina Gumzi.

Julija je padla prva klapa mladinskega filma Blok 5 v režiji Klemna Dvornika. Film je slovensko-hrvaško-srbsko-češka koprodukcija in bo predvidoma posnet v 30 dneh.

Padla je prva klapa celovečernega igranega prvenca Ester Ivakič s naslovom Ida, ki je pela tako grdo, da so še mrtvi vstali od mrtvih in zapeli z njo. Scenarij za film je nastal po predlogi kratkoprozne zbirke Suzane Tratnik Noben glas, produkcijo vodi Temporama. Za film je predvidenih 35 snemalnih dni, ekipa bo snemala v Prekmurju, Polhograjskem hribovju in okolici Kolpe.

Celovečerni projekt režiserja Gregorja Božiča z delovnim naslovom Sadni film (Tales Of Fruits And Monsters) je na FIDLabu prejel kar tri nagrade. Čestitamo! Film nastaja pod vodstvom slovenske produkcijske hiše Nosorogi in producentke Marine Gumzi in v koprodukciji s Francijo in Veliko Britanijo.

V začetku julija so Neja Tomšič & Nonument Group z gledališkim esejem Krog gostovali v Kunstraum Innsbruck v Avstriji. Predstava je del projekta Stronger Peripheries: A Southern Coalition, pri katerem sodeluje Bunker.

Kot del projekta Remix Comix, pri katerem sodeluje Forum Ljubljana, so se julija na festivalu LUSTR v Pragi rezidence udeležili ilustrator Jakub Bachorík (CZ), dramaturginja Indi Hoorweg (NL), stripovska avtorica Jana Adamović in grafična oblikovalka Asja Komadina (RS) ter slovenska večmedijska umetnica Neža Jurman – Nez Pez.