Novice

CEDilke, avgust 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili …).

E-novice · 5. avgusta 2022

Kar je novo …

Evropska komisija kot del programa Ustvarjalna Evropa uvaja nov ukrep Kultura premika Evropo – Culture Moves Europe v podporo mobilnosti za umetnike in kulturne delavce v vrednosti 21 milijonov evrov. Prvi razpisi bodo predvidoma objavljeni jeseni.

Znani so rezultati razpisa MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije za leto 2021. Komisija je podprla skupaj 10 projektov, med njimi enega iz Slovenije – Tretji oder. Čestitamo!

Znani so rezultati prejemnikov nagrad EU za kulturno dediščino Europa Nostra za leto 2022. Med njimi tudi projekt Silknow, pri katerem sodeluje Inštitut Jožef Štefan. Med 11. avgustom in 11. septembrom glasujete za svoj najljubši projekt za nagrado občinstva.

Evropska komisija je objavila razpis, katerega splošni cilj je podpreti vzpostavitev krovne organizacije za znak evropske dediščine (EHL), ki bo zagotavljala mreženje, sodelovanje, usposabljanje in druge priložnosti. Rok oddaje prijav je 5. oktober.

Ne zamudite …

Motovila na mednarodnem festivalu kratkega filma FEKK
Sreda, 17. avgust, ŠKUC galerija, 11.00–12.30
Motovila (CED Slovenija) v sodelovanju s Festivalom kratkega filma v Ljubljani in Kratko sceno vabi na predavanje mednarodno uveljavljenega scenarista Christiana Gamst Miller-Harrisa.
Kaj naredi idejo za kratki film dobro? Kako napisati scenarij, ki bo gledalcem postregel obljubljeno premiso in hkrati izrazil avtorjevo idejo?

NAPOVEDUJEMO Forum Ustvarjalnost za trajnost
Ljubljana, 28. september, 9.30−13.30

Z domačimi in tujimi strokovnjaki bomo razpravljali o okoljskih smernicah in dobrih praksah za (bolj) trajnostno mednarodno (so)delovanje in mobilnost v kulturi. Zabeležite na koledarju!
Spremljajte #Creativity4Sustainability

Vabljeni na Filmski teden Evrope!
Vse do septembra si lahko v številnih slovenskih mestih ogledate brezplačne filmske projekcije.

CED kolegi vabijo na Gamescom v Nemčijo
Če vas zanima razpis MEDIA Razvoj video iger in XR vsebin, ki bo predvidoma objavljen prihodnje leto, ste vabljeni na individualno svetovanje, 24. in 25. avgusta v živo na mednarodnem dogodku GAMESCOM v Kölnu (DE). Za svetovanje se lahko prijavite tukaj.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki
Media Salles je pobuda s podporo Ustvarjalna Evropa MEDIA za spremljanje sektorja kinematografov. Ponuja niz člankov, ki predstavljajo številne dobre prakse, načine financiranja in aktivnosti v različnih državah na temo »zelenega« prikazovanja filmskih projekcij.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z roki za oddajo v letu 2022 do 17.00.00:
– KULTURA znak evropske dediščine: 5. oktober.
– KULTURA Perform Europe: objava prva polovica septembra [rok nov. 2022].
– KULTURA Music Moves Europe: objava sredina septembra [rok nov. 2022].
– MEDIA Razvoj skupine projektov (»mini«): 8. september
– MEDIA Razvoj projektov – evropske koprodukcije: 8. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Spremljanje in zaščita medijske svobode in pluralizma:
(i) Krepitev položaja medijskih svetov in razvoj novinarskih standardov: 20. september
(ii) Mehanizem hitrega odzivanja za zaščito novinarjev: 20. september

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. POZOR: Besedilo razpisa je že na voljo, prijavni obrazci bodo morda dodani kasneje. Pri pripravi projektnih vlog na razpisih Ustvarjalna Evropa si lahko pomagate s posnetki spletnih seminarjev Evropske komisije in Izvajalske agencije EACEA.

MEDIA usposabljanje

NE spreglejte: Evropska komisije ja pripravila seznam vseh MEDIA podprtih usposabljanj. Seznam je na voljo na https://www.creative-europe-media.eu/

* MIDPOINT Writers’ Room za scenariste. Rok prijave: 10. avg.
* European Creators’ Lab #Booster Lab za XR producente s projekti v razvoju. Rok prijave: 15. avg. 
* EAVE PRODUCERS WORKSHOP 2023 za izkušene producente. Rok prijave: 29. avg. 
* International Screen Institute – Sustainability Management spletno usposabljanje za vse, ki se ukvarjajo s filmom in mediji in jih zanima trajnostno delovanje. Rok prijave: 31. avg.
* Torino Green Film Lab 2022 – 3. delavnica v Španiji za profesionalce v filmski produkciji. Rok prijave: 1. sept. 
* Erich Pommer Institut Greening the Industry enodnevni spletni seminar za različne profile. Rok prijave za sofinanciranje udeležbe: 14. sept. 
* Erich Pommer Institut Audiovisual Women za producentke, režiserke idr. Rok prijave: 5. sept.
* APostLab mentorski program za postprodukcijo. Rok prijave: 11. sept. 
* EURODOC za ustvarjalce dokumentarnih filmov. Rok prijave: 22. nov.

MEDIA povezovanje

* Berlinale Talents za filmske igralce, snemalce, režiserje, scenariste, distributerje, filmske kritike, producente, scenografe, prodajne agente, oblikovalce zvoka idr. Rok prijave: 1. sept. 
* MIPCOM, Cannes (oktober 2022). Približno 180 organizacijam iz držav, ki sodelujejo v programu Ustvarjalna Evropa MEDIA bodo omogočili znižano ceno akreditacije. Rok prijave: 12. sept. * Združenje Europa Cinemas ob 30. obletnici vabi člane na 22. letno konferenco, ki bo v Parizu potekala med 1. in 4. decembrom. Rok prijave: 22. avg. 
* Cartoon Springboard pitching za mlade talente na področju animacije. Rok prijave: 23. sept.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih 
Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija.
Sveže npr. iz Italije (Mittelfest, Teatro Stabile del Friuli Venezia Giulia – Il Rossetti) in Španije (LEITMOTIV-AREA).

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Ujemite zadnji dan poletne Animateke. Danes, 5. avgusta ob 21.00, na Mestnem trgu si lahko ogledate kuriran izbor animiranih videospotov. Večer bo v plesnih ritmih zaokrožil DJ Jaša Bužinel.

Na 28. filmskem festivalu v Sarajevu (12.–19. avgust) bo kar nekaj MEDIA podprtih filmov slovenskih ustvarjalcev. V tekmovalni program izbranih celovečernih igranih filmov se je uvrstil prvenec Jezdeca (r. Dominik Mencej), v programski sklop Children pa slovenski božični film Kapa (r. Slobodan Maksimović). Na ogled bo tudi Cinda Real v produkciji Inštituta za transmedijski dizajn.

Vabljeni k obisku poletnih festivalov:
Dnevi poezije in vina, 22.–27. avgust (Beletrina),
Novo mesto short / Festival kratke zgodbe, 23.–27. avgust (založba Goga)
Mladi levi, 19.–27. avgust (Bunker).

Mesto žensk bo kot del aktivnosti projekta Performing Gender: uprizarjamo spol, plešemo v svojih čevljih na festivalu Mesto žensk (6.–15. oktober 2022) gostil tudi znano koreografinjo in mentorico TC Howard.

Partnerji projekta Footprints, med njimi Druga godba, sporočajo, da so na razpisu izbrali mlade glasbenike, ki jim bodo omogočili mentorstvo in jih povezali z glasbenimi agenti pri načrtovanju svoje evropske koncertne turneje. Na razpisu je bila izbrana tudi slovenska vokalistka in skladateljica Patricija Škof.

SNG Maribor bo skupaj s partnerji prihodnja štiri leta preizkušalo radikalne rešitve za največje izzive podnebne krize. Skupina evropskih gledaliških organizacij je projekt StagesSustainable Theatre Alliance for a Green Environmental Shift zagnala v sodelovanju z akademskimi krogi. Priporočamo v barnje tukaj.