Novice

CEDilke, april 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa * Dogodki, ki jih pripravljamo za vas * Zelene prakse * RAZPISI * MEDIA usposabljanje in povezovanje * KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih * Priložnosti Ustvarjalna Evropa

E-novice · 4. aprila 2024

Novosti programa Ustvarjalna Evropa

Slovenske organizacije so na razpisih v letih 2021, 2022 in 2023 pridobile 17,4 milijona evrov. Ustvarjalna Evropa je ključen in nepogrešljiv mehanizem EU za spodbujanje in podporo evropskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev. Odlična popotnica za praznovanje 10 let Ustvarjalne Evrope!

V drugem razpisnem krogu Kultura premika Evropo za gostitelje rezidenc je bilo izbranih 114 organizacij, med njimi je 6 organizacij iz Slovenije. Čestitamo!

Nagrade EU za književnost EUPL bodo podeljene 4. aprila na knjižnem sejmu v Bruslju. Na seznamu 13 nominirank(cev) za leto 2024 je tudi Tina Vrščaj z družbenokritičnim romanom Na klancu, ki je izšel pri Cankarjevi založbi. Držimo pesti!

Na razpis za Evropske mreže, CREA-CULT-2024-NET, je prispelo 98 projektnih vlog. Glede na časovnico naj bi EACEA prijavitelje o rezultatih obvestila septembra letos.

Na razpis PerformErurope je prispelo 435 projektnih predlogov iz vseh držav Ustvarjalne Evrope. Poleg tega se je več kot 2.200 profesionalcev registriralo na Perform Europe matchmaking platform. Sledi pregled upravičenosti prispelih vlog, nato pa ocenjevanje. Če vloga ne izpolnjuje meril upravičenosti, bodo prijavitelji o tem obveščeni v štirih tednih po predložitvi. Vse upravičene prijave bodo ocenjene, o končnem izboru pa bodo prijavitelji obveščeni do 3. junija 2024, sporoča konzorcij Perform Europe.

Dogodki, ki jih pripravljamo za vas

Delavnica #1 Go Green Cinema za praktična znanja in kompetence na področju uvajanja zelenih praks v kulturnih organizacijah: 7. maj, Gorica (IT).

Ustvarjalna Evropa praznuje 10 let. Praznovali bomo 10. maja v Ljubljani. Obkrožite na koledarju!

KULtorek je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne so prijave obvezne. Prednost pri svetovanju bodo imeli predstavniki organizacij, ki se prijavljajo na razpise Ustvarjalna Evropa z aprilskimi roki. Svetovalni termini se določijo po dogovoru.

Umetniki in kulturni delavci, ki želijo sodelovati pri izbranih projektih rezidenčnih projektih Kultura premika Evropo, vabljeni 5. in 12. aprila na spletna match-making srečanja z gostiteljskimi organizacijami. Prijavite se na povezavi tukaj.

Zelene prakse🌱🌱🌱

Če vas zanimajo podnebne spremembe, vam priporočamo vsebine Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Omogoča dostop do predavanj v živo ali na spletu. Koristne vsebine, če pripravljate projektne vloge na evropske razpise.

Pomnite: Zeleni prehod je horizontalni cilj, ki ga morajo naslavljati prav vsi prijavitelji na razpise Ustvarjalna Evropa, tudi ko »ozelenitev« ni njihova glavna prednostna naloga.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2024 z roki za oddajo vlog:

KULTURA
* Kroženje evropskih literarnih del 2024 LIT: 16. april.
Založniki, med postopkom izpolnjevanja razpisne dokumentacije za razpis Kultura – Kroženje evropskih literarnih del boste morali prevodna dela poiskati ali vnesti v podatkovno bazo literarnih del. Na povezavi tukaj pa najdete nekaj koristnih nasvetov in uporabnih povezav.

MEDIA
* Evropski ponudniki in mreže VOD VODNET: 9. april
* Mreže evropskih festivalov FESTNET: 11. april
* Produkcija TV in spletnih vsebin TVONLINE: 14. maj
* Filmi na poti FILMOVE: 14. marec in 18. julij

Medsektorski sklop
* Laboratorij za inovacije INNOVLAB: 25. april

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities in CED Slovenija.
Če ste zamudili ali preskočili zadnje razpisne roke, preverite, kateri razpisi Ustvarjalna Evropa KULTURA, MEDIA in CROSS bodo še aktualni do konca izteka programa, tj. do leta 2027.

Izteka se rok za drugi razpis za sofinanciranje mednarodnih projektov ZMINA: REBUILDING, ki je namenjen podpori ukrajinskim umetnikom in kulturnim organizacijam pri ustvarjanju ter predstavitvi svojih del v Ukrajini ter državah Ustvarjalne Evrope. Rok prijave je 7. april.

Ukrep Kultura premika EvropoCulture Moves Europe omogoča podporo za
* individualno mobilnost za umetnike in kulturne delavce: razpis odprt do 31. maja – še dva vmesna mesečna roka za prijavo;
* gostitelje rezidenčnih programov: razpis odprt do 15. maja.

Priporočamo obisk spletnih info srečanj ob petkih ob 11. uri, ki jih organizira Goethe Institut Bruselj. Prijavite se tukaj; glej Question Time! Register for the upcoming session!

MEDIA usposabljanje

European Showrunner Training za izkušene pisce serij. Za kandidate iz Slovenije so na voljo tudi štipendije. Rok prijave: 14. april.

Balkan Documentary Center Discoveries za ustvarjalce dokumentarnih filmov z območja Balkana ali s temo povezano z območjem Balkana. Rok prijave: 15. april.

TFL Extended za mednarodne ekipe s celovečernim igranim filmom v začetni fazi razvoja. Rok prijave: 19. april.

Young Horizons Industry za producente, ki razvijajo celovečerni igrani film ali serije za mlado občinstvo. Rok prijave: 19. april.

TFL Next za scenariste in režiserje, ki se ukvarjajo z družbenimi in podnebnimi izzivi. Rok prijave: 25. april.

Venice Gap-Financing Market namenjen iskanju partnerjev za zapiranje finančne konstrukcije igranega ali dokumentarnega projekta (70 min) ali VR/AR/MR projekta (10 min). Rok prijave: 3. maj.

MEDIA povezovanje

CEE Animation forum za celovečerne animirane filme, animirane serije, kratke animirane filme in kratke študentke animirane filme. Rok prijave: 30. april.

Cartoon Forum koprodukcijsko srečanje za animirane TV projekte. Rok prijave: 7. maj.

Znižana akreditacija na Marché du Film v sklopu MEDIA stojnice v Cannesu. Rok prijave: 3. maj.

Znižana akreditacija za MIFA market v okviru CED MEDIA stojnice. Rok prijave: 3. maj.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

  • Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.
  • Če želite, lahko vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj.
  • Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

OPAZILI SMO PRILOŽNOSTI S PODPORO USTVARJALNA EVROPA

Zavod Sploh aprila na različnih lokacijah po Sloveniji organizira prve aktivnosti v projektu Better Live s podporo Ustvarjalne Evrope. Že 📣od 5. aprila lahko obiščete koncertni cikel eksperimentalne in improvizirane glasbe Razsrediščenja + Better Live.

Aprila pride v Slovenijo Dita Zipfel, nemška pisateljica in dramatičarka, katere delo Kako mi je norost razložila svet v prevodu Anje Golob je izšlo pri Mladinski knjigi kot del projekta Vračanje svobode (RE-FREE). Avtorica prihaja na povabilo Mladinske knjige in Pionirskega doma in bo sodelovala v zaključni prireditvi natečaja Bodi pisatelj/pisateljica, ki bo 📣18. aprila v Ljubljani.

Projekt Tretji oder, pri katerem sodelujejo Periskop (vodja), ADD d.o.o. in Art Rebel 9 d.o.o., se bo zaključil aprila letos. Predtem bo 📣od 15. do 21. aprila potekal festival OpenStage, v okviru katerega si boste na spletu lahko ogledali izbrane gledališke predstave.

Platforma LINA, ki jo koordinira Fakulteta za arhitekturo UL, z odprtim pozivom vabi strokovnjake, mislece in ustvarjalce, da postanejo štipendisti platforme LINA. Prijavite lahko radikalne ideje, praktične rešitve, teoretične vpoglede ali prakse, ki spodbujajo razmišljanje o okoljski krizi. 25 izbranih avtorjev bo povabljenih na konferenco LINA 2024 v Sarajevo, 3.–4. oktobra 2024. Rok za oddajo prijav je 📣13. maj.

Umetnostna galerija Maribor je kot del projekta reCITYing objavila poziv za predložitev primerov dobrih praks s področja reaktivacije urbanih središč. Rok za oddajo je 📣17. maj.
Poleg tega UGM sporoča, da je časopis Večer poročal o otvoritvi razstave Embrace Empathy v The Vorres Museum, ki se je odvila kot del projekta EMPACT. Pri razstavi sodelujeta dve slovenski umetnici Ana Pečar in Kaja Rakušček, ki sta se lani pri projektnih partnerjih Nature, Art, and Habitat v dolini Taleggio udeležili rezidenčnega programa.

Evropska platforma Versopolis, ki jo koordinira Beletrina, mladim pesnikom in literarnim navdušencem omogoča dostop do brezplačnega programa Versopolis Traineeship z vrsto video predavanj, ki jih bodo vodili strokovnjaki s področja poezije.

Narodna in univerzitetna knjižnica sporoča, da so na portalu Digitalna knjižnica Slovenije prosto dostopni vsi letniki revije TIM iz obdobja 1962–2018. Revija je namenjena predvsem mladim, pa tudi tistim, ki jih zanimajo naravoslovno-tehnične in tehnično-športne teme ter modelarstvo in maketarstvo. Revija TIM je edina tovrstna revija v Sloveniji, ki izhaja že preko 60 let. NUK je starejše številke revije TIM v sodelovanju z založnikom digitalizirali v okviru projekta EODOPEN.

Založba Goga je v sklopu projekta REALIS v sodelovanju z založbo Sandorf Pasage skupaj predstavila knjigo It’s Already the Morning of the Last Day, ki prinaša trideset zgodb tridesetih slovenskih pisateljev. Zgodbe v tej antologiji zajemajo zgodovino in kulture, ki so oblikovale Slovenijo po razpadu Jugoslavije. Nagrajeni avtorji, predstavljeni v tej zbirki, predstavljajo široko paleto talentov in glasov, ki so hkrati navdušujoči in razkrivajoči.

Na usposabljanje ScriptLab 2024 (TorinoFilmLab) sta bila s projektom The Void of Immense on Idle Hours sprejeta dva slovenska ustvarjalca: scenarist in režiser Lun Sevnik ter scenarist Atila Urbančič. Petra Strašek iz PRO PLUS d.o.o. bo sodelovala v letošnji ediciji usposabljanja MIDPOINT Series Launch, Jernej Kastelec in Ida Weiss pa bosta razvila celovečerec Horses na MIDPOINT Feature Launch.

Na rednem sporedu Kinodvora in v kinematografih po Sloveniji si lahko ogledate film Zbudi me režiserja Marka Šantić), za katerega je produkcijska hiša Vertigo prejela podporo MEDIA za razvoj, film pa je prejel tudi pet vesen na Festivalu slovenskega filma.

Ustvarjalne zgodbe – Creative Europe Stories so namenjene promociji programa Ustvarjalna Evropa. Oglejte si, kaj so povedali slovenski producenti o Ustvarjalni Evropi.