Novice

CEDilke, april 2023

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. II Dogodki. II Zelene prakse. II Aktualni razpisi II Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. II Priložnosti NEWSmedia. II KULTURA Partnerske ponudbe. II Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov Ustvarjalna Evropa (kar smo opazili …).

E-novice · 13. aprila 2023

Kar je novo ….

#Rezultati razpisov Ustvarjalna Evropa2022: Z največjim ponosom in veseljem napovedujemo uspešno letnino rezultatov slovenskih ustvarjalcev na lanskih razpisih. Kmalu razkrijemo več. Že zdaj pa čestitamo domačim filmskim festivalom, ki so pridobili sredstva MEDIA za povezovanje v mreže in spodbujanje kroženja nenacionalnih evropskih filmov in avdiovizualnih vsebin ter pridobivanje novega občinstva. V štirih različnih projektih sodelujejo Kino Otok kot vodja in kot partnerji Animateka, LIFFe in FEKK. Poleg tega so podporo za distribucijo 21 evropskih filmov prejeli tudi slovenski distributerji.

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, ne spreglejte priložnosti za sofinanciranje projektov!
Ministrstvo za kulturo bo v letih 2023 in 2024 sofinanciralo projekte slovenskih izvajalcev, ki so prejeli podporo programa Ustvarjalna Evropa. Letošnji rok za oddajo vlog je 18. april. Poleg tega tudi Ministrstvo za javno upravo v obdobju 2022–2024 sofinancira projekte NVO s podporo programov EU, vključno z Ustvarjalno Evropo. Naslednji rok za oddajo prijave je 30. maj. POZOR: MJU sporoča, da po 2. odpiranju na voljo ostaja cca. 0,6 milijona evrov.

Evropski parlament je v ožji izbor za filmsko nagrado LUX nominiral pet filmov, in sicer Alcarràs (r. Carla Simón), Burning Days (r. Emin Alper), Blizu / Closer (r. Lukas Dhont), Trikotnik žalosti / Triangle of Sadness (r. Ruben Östlund) in Will-o’-the-wisp (r. João Pedro Rodrigues). Do 12. junija glasujte za svoj najljubši nominirani film!

Ne zamudite ….

Evropska komisija (DG Connect) 20. aprila ob 10.00 vabi na spletno predstavitev štirih inovativnih projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (MEDIA in Medsektorski sklop). Več informacij in prijave tukaj.

Evropska komisija 11. maja organizira spletni seminar o pavšalnih podporah, kjer boste izvedeli tudi več o tem, kako napisati uspešne projektne predloge, ki vključujejo pavšalne podpore. Priporočamo obisk!

KULtorek od marca do junija 2023: Dogodek, ki ga organizira Motovila (CED Slovenija), je namenjen brezplačnemu svetovanju o programu Ustvarjalna Evropa. Predhodne prijave obvezne na info@ced-slovenia.eu.

NAPOVEDUJEMO maja:
* Srečanje predstavnikov organizacij, ki so na razpisih Ustvarjalna Evropa za leto 2022 uspešno pridobili evropska sredstva.
* Informativni dan za gostitelje rezidenčnih prostorov/programov, ki jih zanima razpis Kultura premika Evropo.

Zelene prakse: začnite z majhnimi koraki 🌱🌱🌱
NAPOVEDUJEMO: S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov
Izola, 8. junij (10.00–13.00), na festivalu Kino Otok
Delavnica s praktičnimi rešitvami za bolj trajnostno delovanje kulturnih organizacij v času podnebne krize. V sodelovanju z Motovilo, centrom za spodbujanje sodelovanja v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih, in Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj.
Več sledi kmalu.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa z rokom za oddajo vlog v letu 2023:
Objavljena sta dva razpisaKultura premika Evropo #CultureMovesEurope:
✔️ za individualno mobilnost, namenjen ustvarjalcem in kulturnim delavcem. Naslednji rok prijave je 30. april, zadnji rok prijave pa je 31. maj.
✔️ za gostitelje rezidenc, namenjen pravnim osebam, ki izvajajo rezidenčne projekte. Rok prijave je 15. junij. NE SPREGLEJTE: Goethe inštitut v petek, 14. aprila ob 11.00, organizira spletno srečanje z informacijami o razpisu.
===========================================
⏰MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: rok 26. 4.
⏰MEDIA Distribucija AV del: rok 27. 4.
– MEDIA Produkcija TV in spletnih vsebin: rok 16. 5.
– MEDIA Razvoj mini skupne projektov: rok 1. 6.
– MEDIA Podpora za prodajne agente: rok 20. 6.
– MEDIA Filmi na poti: rok 4. 7.
===========================================
⏰MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: rok 20. 4.
⏰MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: rok 27. 4.

Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities. Pri pripravi projektnih vlog so vam lahko v pomoč posnetki preteklih seminarjev EACEA.

Če želite sodelovati kot ocenjevalka_ec evropskih razpisov, ste vabljeni, da na portalu FTOP izkažete interes in se s prijavo vključite v podatkovno bazo potencialnih ocenjevalcev (Portal Expert Database).

MEDIA usposabljanje

✔️ European Creators Lab – Development Lab 2023 za ustvarjalce, ki jih zanima koncept potopitvenega pripovedovanja zgodb (immersive storytelling), oblikovanje UX, prenos znanja, mednarodno povezovanje in interdisciplinarno sodelovanje. Rok prijave: 16. april.
✔️ Erich Pommer Institut: eTraining | Green Production za filmske ustvarjalce o trajnostni filmski produkciji. Rok prijave: 17. april.
✔️ Screen Institute: Sustainability Management 2023 za filmske in televizijske strokovnjake o vodenju podjetij in/ali projektov na trajnosten način, in za posameznike, ki želijo v svojem podjetju ali projektu opravljati vlogo zelenega ali trajnostnega koordinatorja. Rok prijave: 21. april. Več o usposabljanju v posnetku tukaj; vodi ga Katja Schwarz, ki smo jo gostili na forumu Ustvarjalnost ZA trajnost.
✔️ Erich Pommer Institut: The Art of Negotiating Agreements for Film and TV za AV producente, ki želijo pridobiti vpogled v pravne vidike produkcije in se pripraviti na pogajanja. Rok prijave: 24. april (za znižano šolnino). Usposabljanje bodo 20. aprila predstavili na spletu.
✔️ Torino Green Film Lab 2023 – Varšava o trajnostnih praksah v filmski produkciji . Rok prijave: 28. april.
✔️ ACE Producers 2023/2024 za evropske producente celovečernih filmov, ki so kot izvršni producenti realizirali vsaj en celovečerni film. Rok prijave: 2. maj.
✔️ Erich Pommer Institut: eTraining | Introduction to Virtual Production o osnovah virtualne produkcije ter kdaj in kje tehnologija predstavlja ključno prednost za najsodobnejšo produkcijo vsebin. Rok prijave: 2. maj.
✔️ Sarajevo Talents za mlade filmske ustvarjalce in filmske kritike iz jugovzhodne Evrope in južnega Kavkaza. Rok prijave: 3 maj.
✔️ Serial Eyes je 9-mesečni evropski podiplomski program za scenariste in producente o vseh vidikih naracije in produkcije serij. Rok prijave: 8. maj.
✔️ Atelier Ludwigsburg-Paris za bodoče producente in distributerje do 30 let s predhodnim znanjem iz filmske industrije. Rok prijave: 31. maj.
✔️ ACE Series Special delavnica za izkušene TV producente na področju razvoja in produkcije TV serij. Rok prijave: 6. junij.
Za več MEDIA usposabljanj glej https://www.creative-europe-media.eu/.

MEDIA povezovanje

✔️ Nordic koprodukcijska tržnica za producente s projekti celovečernih filmov v napredni fazi razvoja. Rok prijave: 20. april.
✔️CEE Animation Forum 2023 za evropske animirane projekte v razvoju. Rok prijave: 30. april.
✔️FEST 2023: MUSIC WALK WITH ME za glasbenike, ki želijo predstaviti svoje delo uveljavljenim filmskim producentom in režiserjem ter tako ustvariti kanal za dialog in partnerstvo. Rok prijave: 1. maj.
✔️Venice Gap-Financing Market je platforma za individualna srečanja s potencialnimi mednarodnimi partnerji. Rok prijave: 5. maj.
✔️Cartoon Forum koprodukcijsko srečanje za animirane TV projekte. Rok prijave: 9. maj.
✔️DOK.forum tržnica (v sklopu DOK.forum München) ponuja priložnost za nadaljnji razvoj in izvedbo novih projektov dokumentarnega filma. Datum dogodka: 3.–11. maj.
✔️Kids Kino Industry mednarodni koprodukcijski forum za ustvarjalce filmov in serij za mlado občinstvo vseh formatov v razvoju / v nastajanju. Rok prijave: 12. maj.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Funding and Tenders Portal (FOTP) omogoča iskanje partnerjev. Brez registracije na portalu lahko s pomočjo filtrov poiščete partnerske organizacije, s katerimi bi želeli vzpostaviti sodelovanje. Več o portalu FOTP – vstopni točki za financiranje in razpise EU tukaj.

Če želite, lahko da vašo partnersko ponudbo posredujemo evropski mreži centrov CED. Kako, preverite tukaj. Aktualne partnerske ponudbe tujih organizacij so objavljene na spletu CED Slovenija.

Priložnosti #NEWSmedia

Kot del projekta Cross-Border Local s podporo Ustvarjalne Evrope sta odprta dva poziva za lokalne čezmejne ekipe vsaj dveh profesionalnih novinarjev ali lokalne novičarske organizacije:
️Investigation Grants for Environmental Journalism za novinarsko preiskavo o okoljskih izzivih, ki so vezani na Evropo. Rok prijave: 27. april.
️Local Cross Boarder Journalism za novinarsko preiskavo o vseh vprašanjih, ki zadevajo Evropo in/ali so z njo povezana. Rok prijave: 25. maj.

Opazili smo …

[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Izvajalci projektov Ustvarjalna Evropa, obveščajte nas!
Poleg tega nujno preverite smernice za uporabo grafične podobe programa – na voljo so različni elementi, ki jih lahko uporabite, npr. logotipi, vizualije za družbene medije, infografike in plakati A4 v angleščini, predloge za roll-up stojala, plakat ipd. Vsak prejemnik podpore Ustvarjalna Evropa naj upošteva določila in navodila iz zadevne pogodbe z Izvajalsko agencijo EACEA.

Družina umetnosti Narobov do 16. aprila vabi načrtne gledalce in naključne mimoidoče, da se pridružijo pohodu na temo upočasnitve, ki je del projekta Vzdolž poti / Along the Walk. Na prvem od skupaj 14 pohodov, bosta francoska koreografinja, plesalka in performerka Mathilde Vrignaud ter slovenski plesalec, performer, koreograf, klovn, učitelj, pisec, producent DISKOlektiv hodila vzvratno ob reki Ledavi po pokrajinah Goričkega, Prekmurja in Prlekije.

Ljudmila poziva k prijavam na mednarodni razvojni program za umetnike, ki jih zanima povezovanje digitalne in materialne prakse ter umetna inteligenca. Mednarodno usposabljanje za umetnike bo potekalo od 3. do 8. julija 2023 v Como (IT). Rok za prijave je 17. april 2023. poziv je del projekta Shaping The Future (STF).

MoTA je v sklopu 15. edicije festivala elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti SONICA 2023 (19.–22. april) objavila dva odprta poziva, tj. za (1) prostovoljce za pomoč pri ulični promociji, prodaji mercha in drugih pripravah in (2) sodelovanje v performansu ‘Zvenenje mostov Ljubljanice’. Prijavite se lahko do 17. aprila (starostna omejitev 18+), več informacij na povezavi tukaj. MoTA s festivalom Sonica sodeluje pri platformi SHAPE s podporo Ustvarjalne Evrope.

Slovenski etnografski muzej v četrtek, 20. aprila ob 19.00, vabi na vodstvo po razstavi »Belo zlato: Zgodbe o bombažu«. Po razstavi, ki je del projekta Taking Care, vas bosta vodila s kustos mag. Ralf Čeplak Mencin (SEM) in gostja Meta Krese. Potrebna je prijava.

RTV Slovenija vabi vsak torek do konca aprila med 17.00 in 18.30 na B-AIR Lab 2023 – predavanja, okrogle mize in seminarji o pomenu umetnosti in domišljije za kakovosten otroški razvoj. Aktivnosti so del projekta B-AIR.

Založba Malinc v sodelovanju s partnerji kot del projekt LIT-UP pripravlja spletno usposabljanje v štirih modulih za založnike, avtorje, knjigarnarje, knjižničarje in študente. Cilj usposabljanja, ki se bo odvijalo v učnem okolju Moodle, je z vsebinami po meri povečati kompetence založnikov in avtorjev na več področjih. Rok prijave je do 1. maja, obrazec za prijavo je dostopen tukaj.

FEKK v okviru Evropske mreže za filmski diskurz (The END) organizira dve večdnevni delavniški srečanji za filmske kritike. Prijave sprejemajo do 10. maja.

Kot del projekta Evropski filmski izziv, pri katerem kot partner sodeluje Innovato, je do 28. maja do 23:59 odprt drugi izziv European Film Challange. Več o pravilih sodelovanja preberete tukaj. Zmagovalec_ka bo lahko odpotoval_a na Sarajevski filmski festival, ki se bo odvijal med 11. in 18. avgustom.

KUD Sodobnost in založba Malinc sodelujeta pri organizaciji celodnevnega bralnega seminarja Vesolje med vrsticami, o tem, kako ponuditi otrokom literaturo kot dogodek, glej program. Seminar bo 30. maja v Ljubljani kot del aktivnosti projekta GG4A: inovativno medkulturno promoviranje branja. Dogodek je predvsem namenjen knjižničarjem in učiteljem slovenščine ter učiteljem razrednega pouka. Prijavnina je 20 EUR, za vse, ki so letos vključeni v projekt Naša mala knjižnica, pa je seminar brezplačen, sporoča KUD Sodobnost.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje sporoča, da so začeli izvajati projekt MADE IN 2.0, pri katerem kot partner sodeluje tudi Center Rog. Projekt združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi rokodelci, sodobnimi oblikovalci idr. strokovnjaki na področju kulture in znanosti.

Film Jezdeca režiserja Dominika Menceja, ki je pridobil podporo programa Ustvarjalna Evropa MEDIA, po uspešni festivalski turneji prihaja v kinematografe v Sloveniji.