Novice

CEDilke, april 2022

Novosti programa Ustvarjalna Evropa. // Dogodki, ki jih pripravljamo za vas. // Aktualni razpisi. // Priložnosti MEDIA usposabljanja in povezovanja. // KULTURA Partnerske ponudbe. // Pohvale, dogodki in dejavnosti projektov s podporo Ustvarjalne Evrope (kar smo opazili).

E-novice · 9. aprila 2022

Kar je novo ….

#REZULTATI: Na portalu Funding & Tender Opportunities so objavljeni prvi rezultati razpisov za leto 2021, ki pa morda še niso dokončni, saj še vedno poteka proces podpisovanja pogodb z EACEA.
Kljub temu lahko že čestitamo vodjem evropskih platformFakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani bo koordinirala arhitekturno platformo LINA, Beletrina pa pesniško platformo Versopolis. Poleg tega bo Beletrina koordinirala še projekt evropskega sodelovanja pod naslovom ArtACT – Art Activism in post-COVID Europe: A new agenda on methodology, artistic practices and stakeholder relations.

Izvajalska agencija EACEA je podaljšala rok za razpis Kultura projekti evropskega sodelovanja za leto 2022. Novi rok je 5. maj 2022 do 17.00.00. EACEA je temu primerno prilagodila razpisno dokumentacijo.

Aveiro, Braga, Evora in Ponta Delgada so se uvrstili v ožji izbor za naziv Evropske prestolnice kulture (EPK) 2027 na Portugalskem. Letošnje EPK so mesta Esch (LU), Novi Sad (RS) in Kaunas (LT). Katera mesta vse do leta 2027 bodo nosila laskavi naziv, pa preverite tukaj. Med njimi je tudi Nova Gorica.

Evropski parlament je decembra lani v ožji izbor za filmsko nagrado LUX nominiral tri filme, in sicer Beg / Flee (r. Jonas Poher Rasmussen), Velika svoboda / Great Freedom (r. Sebastian Meise) in Quo vadis Aida? (r. Jasmila Žbanić). Zmagovalko_ca bodo skupaj izbrali poslanci parlamenta in javnost, vsak od njih pa bo prispeval 50 % glasov. Do 25. maja prispevajte glas za svoj najljubši nominirani film!

EU nudi podporo Ukrajini: Evropska komisija je v sporočilu konec marca združila različne ukrepe, s katerimi prispeva k izpolnjevanju potreb ukrajinskih beguncev v EU, npr. dostop do namestitve, izobraževanja, zdravstva, služb ipd. Več o podpori ukrajinskim ustvarjalcem in kulturnim delavcem tukaj.

Evropska komisija v četrtek, 14. aprila (10.00–19.00), vabi na dogodek »Odkrivaj EU: Izmenjevalnica in popravljalnica oblačil«. Takrat lahko na trajnosten in odgovoren način svoja nenošena, lepo ohranjena oblačila zamenjajte za ‘nove kose’ ali pa prinesite poškodovane kose oblačil ter jih prepustite v brezplačno popravilo spretnim rokam umetnic Saše Nemec in Tine Gabrijelčič. Na pobudo Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana lahko kose oblačil na izmenjevalnici zamenjate tudi za prehrambne izdelke, ki bodo obogatili prehranske pakete pomoči.

Ne zamudite

Motovila (CED Slovenija) organizira informativne in svetovalne dogodke za deležnike, ki pripravljajo projektne vloge za razpise Ustvarjalna Evropa v letu 2022. Aprila vas vabimo na dva spletna dogodka, in sicer na seminar #3 Osnove komuniciranja (12. april) in na delavnico za prijavitelje Kroženje evropskih literarnih del (14. april).

Mala šola kulturnega menedžmenta: #3 Osnove komuniciranja
Usposabljanje na področju komuniciranja, uporabno tudi za vse, ki pripravljate evropske projekte Ustvarjalna Evropa. Predava: Uroš Bonšek (SI).
KDAJ: torek, 12. april, 9.30–12.30.
PRIJAVE tukaj.

Delavnica za razpis Kroženje evropskih literarnih del
Za prijavitelje na razpis Kultura – Kroženje evropskih literarnih del (rok za oddajo vlog: 31.5.).
KDAJ: četrtek, 14. april, 10.00–13.00
Prijave TUKAJ do srede, 13. april do 13.00. Ponovitve in posnetka ne bo!

Izvajalska agencija EACEA aprila organizira javne spletne seminarje (okolje webex), ki so vam lahko v pomoč pri pripravi projektnih vlog na razpise Ustvarjalna Evropa za leto 2022, in sicer
21. aprila ob 11.00 za razpis MEDSEKTORSKI SKLOP Innovation Lab,
26. aprila ob 14.00 pa za razpis MEDIA European co-development.
Seminarji bodo potekali v angleškem jeziku, približno po dve uri, predhodna prijava pa ni potrebna.

Če se niste uspeli udeležiti preteklih seminarjev, so na spletni strani EACEA dostopni izročki predstavitev in video posnetki seminarjev.

Razpisi

Aktualni razpisi Ustvarjalna Evropa za leto 2022 z rokom do 17.00.00:
– MEDIA Razvoj videoiger & XR vsebin: 12. april
– MEDIA Razvoj skupine projektov: 27. april
– MEDIA Razvoj talentov in usposabljanja: 4. maj
– KULTURA Projekti evropskega sodelovanja: 5. maj
– KULTURA Kroženje evropskega leposlovja: 31. maj
– MEDIA Dostop do trgov in mreženje: 28. junij
– MEDIA Filmi na poti: 5. julij
– MEDIA Mini razvoj skupne projektov: 8. september
– MEDIA Razvoj evropskih ko-produkcij: 8. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Novinarska partnerstva: 7. september
– MEDSEKTORSKI SKLOP Laboratorij za ustvarjalne inovacije: 7. september

Več o časovnici drugih razpisov Ustvarjalne Evrope v vseh treh sklopih TUKAJ. Informacije v zvezi z aktualnimi razpisi EU za sofinanciranje projektov so dostopne na portalu Funding & Tender Opportunities.

MEDIA usposabljanje

Serija usposabljanj za ustvarjalce dokumentarnih projektov: DocCeleratorStory Dates, 16.–17. maj 2022. Rok prijave: 19. april.
ACE LEADERSHIP SPECIAL za izkušene producente, ki iščejo izziv in priložnost za nadgradnjo svojih veščin na področju osebnega vodenja in podjetništva. Rok prijave: 14. april.
FRAME Basics vključuje celoten proces avdiovizualnega arhiviranja, od ohranjanja, digitalizacije, dokumentiranja, do dostopa, ponovne uporabe in promocije. Rok prijave: 1. maj.
Serial Eyes za scenariste in ustvarjalce TV serij za intenzivno 8-mesečno usposabljanje, s poudarkom na razvoj in produkcijo. Rok prijave: 6. maj.
Cinekid Script LAB je 6-mesečni program usposabljanja za scenariste z otroškim celovečernim filmom ali serijo. Rok prijave: 24. maj.
Green Film Lab usposabljanje za evropske filmske strokovnjake o zelenih praksah v filmski produkciji, uporabi zelenega protokola in pridobitvi certifikata. Rok prijave: 3. junij.

MEDIA povezovanje

CineLink Industry Days Coproduction Market & Drama 2022. Rok prijave: 15. april.
Venice Gap-Financing Market za evropske in mednarodne producente, namenjena srečanjem s koproducenti, prodajnimi agenti, distributerji, idr. Rok prijave: 7. maj.
Cartoon Forum pitching in koprodukcijsko srečanje za animirane TV projekte. Rok prijave: 9. maj.
Cartoon Springboard pitching za »mlade« talente na področju animacije. Rok prijave: 23. september.

KULTURA – ponudbe za partnersko sodelovanje v projektih

Partnerske ponudbe so objavljene na spletu CED Slovenija, najbolj sveže so iz Romunije, Hrvaške, Grčije, Poljske in Španije.

Sporočite nam, ali (bo)ste k sodelovanju v projektu Ustvarjalna Evropa, ki ga pripravljate ali pa že izvajate, vključili ukrajinske organizacije oz. ustvarjalke_ce.

Opazili smo …
[Promoviramo projekte slovenskih izvajalcev s podporo programa Ustvarjalna Evropa.]

Odpuščanje režiserke Marije Zidar je del regionalnega tekmovalnega programa dokumentarnega festivala ZagrebDox, ki pravkar poteka v Zagrebu. V soboto, 9. aprila, na ogled v Lutkovnem gledališču Maribor.

Društvo slovenskih pisateljev v ponedeljek, 11. aprila ob 18.00, kot del aktivnosti projekta Odisejevo zatočišče 2 organizira literarni večer z valižanskim rezidentom Lloyd Markhamom in s slovenskim avtorjem Aljošo Toplakom.

Druga godba, ki je del konzorcija projekta Footprints, opozarja na razpis za usposabljanje mladih glasbenikov (diplomante specializiranih študijev). Prijave so odprte do 15. aprila.

KUD Police Dubove moderatorje bralnih klubov aprila in maja vabi na spletne seminarje kot nadaljevanje aktivnosti projekta Migracije v resničnosti.

Zavod Bunker vabi k obisku portala Branje pokrajine za zbiranje različnih praks in pristopov k opazovanju in opisovanju izbrane točke v parku Tivoli. Vsaka dva tedna bodo nekoga povabili, da jo obišče, popiše in priloži fotografijo opazovane pokrajine. Vabljeni vsi, da svoje opise markiranega dela pokrajine parka Tivoli pošljete na naslov mnogovrstne.pokrajine@bunker.si. Aktivnost je del projekta ACT: Art, Climate, Transition.

Z novo izvedbo usposabljanja MIDPOINT Series Launch 2022 so izbrali 9 projektov v razvoju (serije). Med uspešnimi prijavami je projekt Splashing Around producentke Zale Opara in režiserke ter scenaristke Hanne Szentpeteri.

Kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje v produkciji Studia Virc in režije Urške Djukić je na 52. izvedbi fimskega festivala Tampere na Finskem prejel glavno nagrado – grand prix.

Založba Goga je konec marca predstavila knjižni program za leto 2022, dela pa bo prevedla tudi s podporo Ustvarjalne Evrope. Poleg tega so predstavili zaključke projekta Reading Balkans, npr. 90 avtorjev na 7 rezidencah v 7 državah ter številne promocijske  dogodke doma in v tujini. Projekt, ki povezuje avtorje, prevajalce, založnike idr. v regiji, se bo v prihodnje še razširil in okrepil z vključitvijo literarnih agentov in izobraževanj.

Priložnost za delo: Tretji oder išče izkušenega vodjo (M/Ž) projektov, ki bo odgovoren za dvoletno celostno vodenje projekta, ki ga financira EU (Ustvarjalna Evropa – Creative Europe CREA-CROSS-2021-INNOVLAB). Spremno pismo in CV pošljite do 14. aprila na blaz@tretjioder.si.

Motovila v sklopu dejavnosti CED Slovenija pripravlja serijo t. i. ustvarjalnih zgodb Creative Europe Stories z namenom promocije EU programa Ustvarjalna Evropa. Januarja smo dodali zgodbe zavoda Nosorogi, Radiotelevizije Slovenija in Druge godbe. Naj vam bo v navdih, še posebej, če snujete evropski projekt!

Berite, berite, preberite ….

Kaj je Ustvarjalna Evropa?
Ustvarjalna Evropa – kdo lahko sodeluje?
Kje preverim, ali moja organizacija že ima PIC kodo?
Financiranje EU za kulturne in ustvarjalne sektorje
Smernice za komuniciranje Komisije, ki so lahko v pomoč upravičencem do sredstev Ustvarjalne Evrope.
Publikacija “Creative Europe 2014–2020: gender equality, European Green Deal, digitization” s projekti sodelovanja, ki naslavljajo politične prednostne naloge Komisije.

NASVET za vse, ki izvajate ali zaključujete projekte prejšnje generacije Ustvarjalne Evrope 2014–2020:
Kako pravilno navajati podporo programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020?
Ustvarjalna Evropa: kje najdem dokumentacijo za poročanje?