Novice

Brexit in Ustvarjalna Evropa

Združeno kraljestvo se je s koncem januarja 2020 uradno poslovilo od članstva v Evropski uniji. Do izteka aktualnega programa (31. dec. 2020) so kulturne organizacije iz Združenega kraljestva še naprej upravičene do sodelovanja v Ustvarjalni Evropi.

Novo pri Ustvarjalni Evropi · 11. februarja 2020
©Motovila: Partnerske povezave slovenskih kulturnih organizacij v programu Ustvarjalna Evropa, 2019.

Ali ste vedeli, da je v obdobju 2014–2019 kar 96 slovenskih organizacij kot vodja ali partner sodelovalo v skupaj 187 projektih s podporo podprograma Kultura Ustvarjalne Evrope? Slovenski vodje projektov so pridobili 18 milijonov evrov podpore EU. Pri tem je bilo ustvarjenih preko 190 partnerskih povezav z 28 različnimi državami.

Slovenija veliko sodeluje tudi z Združenim kraljestvom, ki se je s koncem januarja uradno poslovilo od članstva v Evropski uniji. Kaj to pomeni za sodelovanje kulturnih organizacij iz Združenega kraljestva v Ustvarjalni Evropi? Do 31. dec. 2020, tj. do izteka aktualnega programa, so še naprej – in pod enakimi pogoji kot doslej – upravičene do sodelovanja v programu. Kako bo v prihodnji generaciji Ustvarjalne Evrope po letu 2020, bo odvisno od rezultata splošnih pogajanj o prihodnjih odnosih med EU in Združenim kraljestvom.