Novice

»…« arheologija tišine v digitalni dobi

Švicarska umetnika Christoph Wachter in Mathias Jud v Aksiomi (30. avg.–29. sept. 2017) o tem, kako dostopen, vključevalen in demokratičen je v resnici internet? Kaj je z glasovi, ki jih ni mogoče slišati v »virih« in tokovih informacij? Kdo sme govoriti? Kdo posluša in kdo ostane utišan? Razstava je del projekta »State Machines« s podporo Ustvarjalne Evrope.

Rezultati · 25. avgusta 2017

Aksioma | Projektni prostor (Komenskega 18, Ljubljana) razstavlja:
»…« arheologija tišine v digitalni dobi, 30. avgust–29. september 2017
Christoph Wachter & Mathias Jud
Kustosinja: Daphne Dragona
Odprtje razstave in predavanje umetnikov: sreda, 30. avgust 2017, ob 20. uri.

»V dobi, v kateri povezljivost jemljemo kot samoumevno, se komunikacija pogosto zdi svobodna in neomejena. Ko se omrežne infrastrukture čedalje bolj stapljajo z okoljem in izginjajo v njem, postaja občutek, da si vselej v stiku, nekaj naravnega. Objave, klepeti, komentarji in številne instantne reakcije oblikujejo podobo prostora, v katerem je komunikacija neposredna, živa in pogosto hrupna. A kako dostopen, vključevalen in demokratičen je ta prostor? Zaradi dušeče živahnosti in hitrosti sodobnih okolij le redko razglabljamo o ponavljajočih se oblikah izključenosti in odsotnosti: Kaj pa glasovi, ki jih ni mogoče slišati v »virih« in tokovih informacij? Kdo sme govoriti? Kdo posluša in kdo ostane utišan?«

Archeology of silence: Christoph Wachter in Mathias Jud .
Archeology of silence: Christoph Wachter in Mathias Jud .

Aksioma v svojem Projektnem prostoru med 30. avgustom in 29. septembrom 2017 na ogled postavlja samostojno razstavo »…« arheologija tišine v digitalni dobi umetnikov Christopha Wachterja in Mathiasa Juda, ki jo kurira kustosinja Daphne Dragona. Umetnika že nekaj časa posvečata posebno pozornost različnim oblikam tišine, ki prevladujejo na internetu. S svojim delom skušata spodkopati strukture moči, hkrati pa tudi razviti komunikacijsko orodje in sisteme za ljudi, ki to potrebujejo. Razkrivata omrežne mehanizme, primere cenzure in nadzora ter sprejemata infrastrukturno pismenost kot odziv na dominantnost sodobnih omrežnih infrastruktur.

Za razstavo »…« arheologija tišine v digitalni dobi sta umetnika vzpostavila komunikacijsko omrežje, podobno tistim, ki jih vzpostavljata v odprtih prostorih. V postavitvi kot neodvisni internetni gostitelji delujejo dva omrežna terminala in ena mobilna omrežna enota. Njihove posebne, s pločevino ojačane antene, nameščene na drobnih lesenih strukturah, omogočajo signalu, da doseže velike razdalje povezanosti. Orodje, ki ga nudita, uporabljajo skupnosti in aktivisti v ZDA, Evropi, Avstraliji in državah, kot so Sirija, Tunizija, Egipt, Iran, Indija, Kitajska in Tajska. Celo severnokorejski aktivisti sodelujejo.

Na otvoritvi razstave, v sredo 30. avgusta 2017 ob 20. uri, bosta Christoph Wachter in Mathias Jud tudi predavala z iztočnico »Kaj ima vojna v Siriji opraviti z debato o zasebnosti v Evropi? Kaj ima množični nadzor NSA skupnega s kitajskimi internetnimi kavarnami?«.

Vabljeni!

Razstava »…« arheologija tišine v digitalni dobi je izvedena v okviru projekta State Machines s podporo Ustvarjalne Evrope, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), the Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY).