Novice

Aksioma predstavlja: Forenzika izkoriščanja

Če vas zanimajo skrivnosti Facebookove algoritemske tovarne, potem nikar ne zamudite nove razstave, ki jo na ogled ponuja Aksioma (29. nov.–15. dec. 2017). Umetnik Vladan Joler iz SHARE Lab meni, da obstaja mnogo razlogov, zakaj bi nas morale zanimati črne skrinjice, ki se skrivajo v algoritmih. Vabljeni na predavanje umetnika, 29. nov. 2017 ob 19. uri!

Kultura · 27. novembra 2017

Aksioma_ShareLab_AI Atlas detail

Razstava

Forenzika izkoriščanja je zbirka zemljevidov in dokumentov, ki so nastali kot rezultat raziskav, ki jih je zadnjih nekaj let izvajal SHARE Lab. Zemljevidi bodo obiskovalcem v pomoč pri raziskovanju nevidnih plasti sodobnih tehnoloških črnih skrinjic in njihovih fraktalnih dobavnih verig, saj razkrivajo različne oblike skritega dela in izkoriščanje materialnih virov in podatkov.

SHARE Lab je majhna, neodvisna skupina za raziskovanje in preučevanje podatkov, ki se ukvarja z različnimi tehničnimi vidiki presečišč med tehnologijo in družbo. Uporabljajo vrsto raziskovalnih in forenzičnih metod, s katerimi kartirajo pokrajine kapitalizma nadzora, raziskujejo črne skrinjice in sodobne oblike moči in izkoriščanja dela, materialnih virov in kvantificirane narave.

Predavanje umetnika

Vladan Joler je ustanovitelj fundacije Share in profesor na Univerzi v Novem Sadu. Je vodja laboratorija SHARE Lab, ki se ukvarja z raziskovanjem in preučevanjem podatkov z namenom raziskovanja različnih tehničnih vidikov presečišč med tehnologijo in družbo. Fundacija Share je neprofitna organizacija, ki se posveča zaščiti pravic državljanov interneta in spodbujanju pozitivnih vrednot odprtosti, decentralizacije, prostega dostopa in izmenjave znanj, informacij in tehnologij.

Na predavanju, 29. nov. 2017 ob 19. uri, se bo podal v pokrajine, ki jih oblikujejo algoritemske tovarne ekonomije nadzora, in s tem povezano izkoriščanje materialnih in nematerialnih oblik dela in naravnih virov. Raziskovali bomo zemljevide Facebookovega imperija in globoko anatomijo sistemov strojnega učenja in človeškega dela, ki se skriva za njimi.

SHARE Lab: Forenzika izkoriščanja (Exploitation Forensics), samostojna razstava
Aksioma | Projektni prostor (Komenskega 18, Ljubljana)
Odprtje razstave in predavanje umetnika: sreda, 29. nov. 2017, ob 19. uri
Na ogled do: 15. dec. 2017

Razstava je del projekta State Machines, ki ga s podporo Ustvarjalne Evrope izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), the Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY).