Znanih pet finalistov za nagrado EU za arhitekturo

/
Poslopje Kannikegården (DK), stanovanjska kompleksa Ely Court (VB) in deFlat Kleiburg (NL), Spominski muzej Rivesaltes (FR) in Muzej Katyn (PL) so bili predstavljeni tudi v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na »Matchmaking Conference«. Letošnja podelitev nagrade Mies van der Rohe prinaša nekaj novosti.

Evropska komisija in Fundacija Mies van der Rohe sta objavila seznam petih finalistov, ki se potegujejo za prestižno nagrado EU za arhitekturo oz. t. i. Mies van der Rohe Award. Za letošnjo nagrado EU za sodobno arhitekturo se je potegovalo kar 356 arhitekturnih del, med njimi tudi deset slovenskih.

Posebna žirija je nato opravila selekcijo in izbrala ožji izbor 40 projektov, žal brez slovenskih, ter nato 15. februarja 2017 v Barceloni objavila finaliste. Dan kasneje, 16. februarja 2017, sta finaliste v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Matchmaking Conference (16.–18. februar) predstavila Anna Ramos iz Fundacije Mies van der Rohe in Hughes Becquart iz Evropske komisije – GD za izobraževanje in kulturo.

Finalisti:
*poslopje Kannikegården v danskem mestu Ribe (Lundgaard & Tranberg Architects),
*stanovanjski kompleks Ely Court v Londonu (Alison Brooks Architects),
*stanovanjski kompleks deFlat Kleiburg v Amsterdamu (NL Architects in XVW architectuur),
*Spominski muzej Rivesaltes v Franciji (Rudy Ricciotti, Bandol),
*Muzej Katyn v Varšavi (BBGK Architekci).

Nagrado EU za arhitekturo bo podelila Evropska komisija v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe, mrežo 15 arhitekturnih institucij ter odborom strokovnjakov iz 31 držav. Najprej bodo 16. maja v Bruslju razglasili obetavnega mladega arhitekta, nato bo v Barceloni, 26. maja, svečana podelitev nagrade EU za arhitekturo.

Letošnja podelitev nagrade prinaša dve pomembni novosti. Prvič, na svečani slovesnosti v Barceloni, 26. maja, bodo poleg podelitve nagrade potekale razprave, konference in razstava, dostopne širšemu občinstvu. Hkrati bo izdana publikacija s predstavitvijo vseh nominiranih del za nagrado.
In drugič, med 20. in 28. majem 2017 bo dan odprtih vrat, kjer si boste lahko in situ ogledali dela zmagovalca, štirih finalistov ter delo obetavnega mladega arhitekta, pri čemer bodo tako avtorji kot tudi organizatorji nagrade dostopni za pogovor.