Nagrajenci evropske nagrade Mies van der Rohe 2017

/
Evropsko nagrado za sodobno arhitekturo prejmeta arhitekturna studia NL Architects in XVW architectuur za inovativno prenovo stanovanjskega kompleksa deFlat Kleiburg v Amsterdamu. Posebno omembo za obetavnega arhitekta pa sta prejela bruseljska arhitekturna biroja MSA in V+ za projekt stanovanjske gradnje NAVEZ v Bruslju.

Za letošnjo nagrado EU za sodobno arhitekturo se je sicer potegovalo 355 arhitekturnih del iz 36 evropskih držav. Med njimi je bilo tudi 10 projektov iz Slovenije. Omeniti velja tudi, da so v tekmi za nagrado letos prvič sodelovali tudi projekti iz Gruzije.

V ožji izbor je prišlo pet finalistov, nagrada pa je letos pripadla projektu prenove stanovanjskega kompleksa Kleiburg v Amsterdamu. Gre za inovativen pristop k obnovi v obliki sodelovanja med lastniki stanovanj in arhitekturnima birojema. Slednji so zasnovali zgolj nosilno konstrukcijo, lastniki stanovanj pa so stanovanja prenovili po svoje.

Posebna omemba je pripadla projektu večstanovanjske gradnje NAVEZ v Bruslju. Gre za socialna stanovanja, grajena po konceptu »arhitektura za vse«. Stanovalcem želijo ponuditi socialno udobje, ki se prepleta z odlično arhitekturno zasnovo.

Nagrada za nedavne izvrstne primere del arhitekturne ustvarjalnosti je bila podeljena  26. maja 2017 v paviljonu Mies van der Rohe v Barceloni. Evropska komisija nagrado podeljuje bienalno v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe, s sedežem v Barceloni, in mrežo 15 arhitekturnih institucij ter odborom strokovnjakov iz 31 držav.

Več informacij: Evropska Komisija in Fundacija Mies Van der Rohe.