Znani dobitniki nagrade EU za kulturno dediščino za leto 2014

/
27 zmagovalnih projektov, izbranih izmed 160 nominiranih.

Europa Nostra je objavila dobitnike nagrade EU za kulturno dediščino, t. i. nagrada Europa Nostra za leto 2014. 27 zmagovalnih projektov, izbranih izmed 160 nominiranih projektov iz 30 držav, je nagrajenih za dosežke na štirih področjih: 1) konzervatorstvo, 2) raziskave, 3) zasluge posameznikov ali organizacij ter 4) izobraževanje, usposabljanje in ozaveščanje. Med dobitniki ni slovenskih organizacij. Slovesna podelitev nagrad bo 5. maja v gledališču Burgtheater na Dunaju.
Več o nagradah EU za kulturno dediščino za leto 2014 na EK.

Namen nagrade EU za kulturno dediščino je promocija visokih standardov ohranjanja kulturne dediščine, spodbujanje mednarodnih izmenjav znanj in izkušenj ter zagotavljanje visokih standardov na tem področju tudi v prihodnosti. Več o nagradi na CED Slovenija.

Europa Nostra je sicer panevropska federacija za kulturno dediščino, ki združuje preko 230 nevladnih organizacij s področja kulturne dediščine iz 45 evropskih držav ter deluje kot njihov zastopnik pred mednarodnimi institucijami (UNESCO, Svet Evrope, institucije EU). Združenje podpira nacionalne in mednarodne pobude za ohranjanje in reševanje ogrožene evropske kulturne dediščine. V okviru tega je v obdobju od 2007 do 2013 vsako leto podelila nagrade za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi.
Več o združenju.

Tako kot prejšnji program EU Kultura (2007-2013) (podpora kulturnim projektom – Sklop 1.3.1: posebne akcije) tudi nov program Ustvarjalna Evropa (2014–2020) v okviru posebnih ukrepov za večjo prepoznavnost evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga podpira podeljevanje nagrade EU za kulturno dediščino.
Organizacija, ki bo v prihodnje podeljevala nagrado EU za kulturno dediščino, bo znana v naslednjih mesecih, saj je bil razpis za organizacijo in izvedbo podelitve letne nagrade EU za kulturno dediščino šele zaključen. Več o razpisu na CED Slovenija.