Novice

Zgodbe iz kostanjevih gozdov premierno v Torontu!

Film, ki je s podporo podprograma MEDIA nastal v produkciji zavoda Nosorogi Marine Gumzi, bo svetovno premiero septembra doživel v Torontu, na enem najpomembnejših filmskih festivalov. Prvenec Gregorja Božiča je bil izbran v festivalsko sekcijo Odkritja (Discovery), kjer bodo občinstvu predstavljeni avtorji s svojimi prvimi in drugimi filmi.

Rezultati · 27 avgusta, 2019

Zgodba je umeščena v obmejne beneške vasice, v čas pred drugo svetovno vojno, ki je te kraje zaznamoval s hudo revščino in dolgoletnim valom izseljevanja lokalnega prebivalstva. Film je posnet je na 16- in 35-milimetrski filmski trak in je nastajal približno sedem let.

Filmska in igralska zasedba je mednarodna, pri filmu so sodelovali filmski ustvarjalci iz sedmih držav. Koproducenti filma so italijanska produkcijska hiša Transmedia Production, nemška filmska šola Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin (DFFB) in RTV Slovenija, producentka Marina Gumzi pa ga je razvijala na MEDIA podprtem programu usposabljanja EAVE. Zgodbe iz Kostanjevih gozdov sta sofinancirala Slovenski filmski center in RTV Slovenija, na nadnacionalni ravni pa je zavod Nosorogi uspešno črpal razvojna sredstva MEDIA Ustvarjalne Evrope, podporo regionalnega razvojnega sklada RE-ACT in koprodukcijsko podporo Eurimages.

V sekciji Odkritja so s svojimi prvenci sodelovali tudi drugi svetovno priznani režiserji, kot npr. Christopher Nolan, Yorgos Lanthimos, Lav Diaz, Michael Haneke idr. Lansko leto sta se v isti sekciji predstavila tudi domača obetavna režiserja, debitant Darko Štante s prvencem Posledice (Temporama) – ki je ravno v Torontu še pred premiero bil odkupljen za severnoameriško distribucijo – in nagrajevani slovensko-češki avtor Olmo Omerzu z Zimskimi muhami (Endorfilm).

Toronto International Film Festival (TIFF), eden pomembnejših svetovnih filmskih festivalov, bo potekal med 5. in 15. septembrom. Vsako leto se v okviru festivala prikaže od 300 do 400 filmov na 23 platnih po različnih dvoranah v središču mesta. Letno festival obišče več kot 300 000 ljudi in je prav tako pomembno strokovno stičišče svetovne AV industrije.

Takoj po svetovni premieri v Torontu si bo slovensko občinstvo film lahko ogledalo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.

V branje priporočamo:
Zgodbe iz kostanjevih gozdov (o projektu)
»Zadnji ledeni lovci« in »Zgodbe iz kostanjevih gozdov« na mednarodnih prizoriščih
Dva slovenska MEDIA podprta filma marca v produkciji
Intervju z Marino Gumzi