Vabljeni k vpisu v šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje

/
Šola za kuratorske prakse in kritiško pisanje Svet umetnosti odpira svoja vrata 17. generaciji udeleženk in udeležencev. Vpis je podaljšan do 23. sept. 2018. Program je namenjen vsem, ki jih zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in teorije, ne glede na izkušnje, starost in izobrazbo. V enem od modulov sodeluje tudi ekipa Motovile.


Šola Svet umetnosti je edini izobraževalni program na področju kuratorskih praks v Sloveniji. Ustanovljena je bil leta 1996/97, do sedaj jo je obiskovalo več kot 150 udeleženk in udeležencev, večina med njimi pa danes aktivno sooblikuje umetniški prostor. Gre za dvoletni program, ki se na podlagi bogatih izkušenj ves čas nadgrajuje in posodablja. Prvi letnik je sestavljen iz sedmih, drugi pa iz petih modulov, ki vključujejo predavanja, delavnice, praktično in terensko delo. Prihodnje kuratorke in kuratorji se na šoli seznanijo z zgodovino kuratorskih praks, spoznajo številne področne strokovnjake in strokovnjakinje, dobijo vpogled v kritiški in teoretski aparat, ki jim bo v pomoč pri nadaljnjem delu na področju sodobne vizualne umetnosti, predvsem pa pridobijo veščine in metode praktičnega dela.

Prvi letnik (oktober 2018–junij 2019) je posvečen pridobivanju umetnostnozgodovinskih, teoretskih in metodoloških znanj. Udeleženke in udeleženci se bodo spoznali z umetnostnim sistemom, kulturnimi politikami, zgodovino razstavljanja in kuratorskih praks. Posvetili se bomo tudi pisanju o sodobni umetnosti, analizi umetniških del in spoznavanju dela kuratorjev in kuratork.
Drugi letnik (september 2019–junij 2020) je posvečen kuratorskim in kritiškim študijam ter praktičnemu delu. Program vključuje obiske ateljejev, kuratorsko mapiranje, seminarje, raziskovalno delo in module o praktičnem delu ter snovanju razstave. Na rednih tedenskih kuratorskih srečanjih z mentorjema Alenko Gregorič in Miranom Moharjem bodo udeleženci in udeleženke zasnovali in realizirali končno razstavo in spremljevalne dogodke.

VPIS
Vpis je podaljšan do 23. septembra 2018.* Program je namenjen vsem, ki jih zanima delo na področju sodobne vizualne umetnosti in teorije, ne glede na izkušnje, starost in izobrazbo. Prijavite se tako, da pošljete izpolnjeno elektronsko prijavnico, svoj življenjepis in motivacijsko pismo. Kandidatke in kandidati, ki se bodo na podlagi poslanega gradiva uvrstili v ožji izbor, bomo povabili na razgovor, ki bo predvidoma v četrtek, 27. septembra 2018.

Več o vpisu in šoli.

*Vpis je podaljšan do 23. sept. 2018 (prej do 16. sept. 2018).