V Aksiomi »Trgovina z darili zasebnosti«

/
Podatki, nadzor in zasebnost so rdeča nit predavanja (20. 6.), razstave (21. 6.–21. 7.), konceptne trgovine in instalacije »Think Privacy« ameriškega umetnika Adama Harveya, ki ga Aksioma v Ljubljani predstavlja v okviru projekta State Machines s podporo Ustvarjalne Evrope.
Adam Harvey: Think Privacy. Vir: Aksioma.
Adam Harvey: Think Privacy. Vir: Aksioma.

Uporaba novih tehnologij postavlja pod vprašaj varovanje zasebnosti, v ospredje pa vse bolj prihajajo razkritja o nadzoru nad posamezniki. Ustvarjalni odpor do nadzora je bila tema, ki jo je začel Adam Harvey raziskovati že dolgo pred Snowdenovimi razkitji, Trgovina z darili zasebnosti pa gre korak dlje; posameznikom želi približati zasebnost in ideje, ki nasprotujejo nadzoru, ter jih vključiti v razpravo o možnostih zaščite zasebnosti. Te kontroverzne ideje želi normalizirati prek svojih proizvodov, med katere sodijo tudi ovitek za telefon, ki blokira brezžične signale, preoblikovana majica z napisom, ki onemogoča optično prepoznavanje znakov in dodatek za denarnico, ki ščiti bančne kartice pred tatovi identitet.

Ameriški umetnik Adam Harvey se bo med 21. junijem in 21. julijem 2017 v Projektnem prostoru Aksiome (Komenskega 18, Ljubljana) predstavil s samostojno razstavo »Privacy Gift Shop / Trgovina z darili zasebnosti«.

V torek, 20. junija 2017 ob 19. uri, bo v Mestni galeriji Ljubljana predavanje z naslovom Computer Vision, Surveillance, and Camouflage, v katerem bo Adam Harvey ponudil pregled o tem, kako smo videni z računalniškim vidom in kaj pomeni biti analiziran. Hkrati bo predstavil kreativne protiukrepe za moduliranje vidnosti v strojno berljivem svetu.

Dogodek bo pospremilo tudi odprtje več konceptnih trgovin v različnih javnih institucijah (Mestna galerija Ljubljana, MSUM), v katerih bo možno kupiti različne “spominke”, izdelane posebej za otvoritev razstave Privacy Gift Shop v Sloveniji.

Iz Aksiome še sporočajo, da bodo skupaj z Europlakatom d. o. o., vodilnim ponudnikom na področju zunanjega oglaševanja v Sloveniji, v središče Ljubljane na oglasne površine Citylight postavili plakate Think Privacy. Aksioma s postavitvijo instalacije, ki jo je Harvey oblikoval posebej za Ljubljano, »materializira doslej še neuresničene umetnikove želje«.

Samostojna razstava Privacy Gift Shop je izvedena v okviru projekta State Machines, ki ga izvajajo Aksioma (SI), Drugo more (HR), Furtherfield (VB), the Institute of Network Cultures (NL) in NeMe (CY) s podporo Ustvarjalne Evrope.