Uživajte ob branju nagrajene evropske literature

/
Privoščite si roman Nebesa v robidah

Evropska nagrada za književnost se podeljuje od leta 2009. Države, ki lahko imenujejo zmagovalne avtorje, se vsako leto zamenjajo, tako da je vseh 35 držav, ki sodelujejo v programu, zastopanih v obdobju treh let. Pri izbiri mladih književnih talentov je v letu 2010 sodelovala tudi Slovenija, izbrali so mlado pisateljico Natašo Kramberger z romanom Nebesa v robidah: roman v zgodbah. Poleg Slovenije, je pri izbiri nagrade sodelovalo še 10 nacionalnih žirij iz Belgije, Cipra, Danske, Estonije, Finske, Nemčije, Luksemburga, Romunije, Španije in Makedonije. Nagrado je tako poleg Nataše prejelo še 10 nagrajencev iz zgoraj omenjenih držav.

Namen nagrade EU za književnost je povečati vidnost avtorjev zunaj meja njihove domovine. Vsak nagrajeni avtor prejme nagrado v višini 5.000 evrov, njihova dela pa so tudi prednostno obravnavana pri dodeljevanju sredstev iz programa EU za financiranje prevodov književnih del. Dela sedmih od dvanajstih avtorjev, nagrajenih leta 2009, so tako že bila prevedena v druge jezike. Poskrbljeno je tudi za promocijo zmagovalnih avtorjev, npr. na frankfurtskem knjižnem sejmu.

Nagrado za književnost Evropske unije financirajo program EU Kultura, Evropska federacija knjigotržcev, Svet evropskih pisateljev in Federacija evropskih založnikov. Program Evropske unije Kultura zagotavlja tudi finančno pomoč za prevajanje literarnih del. Od leta 2007 je zagotovila 8,5 milijona EUR za olajšanje prevajanja 1 500 knjig. Več informacij o aktulnem razpisu za prevajanje evropskih literarnih del bo kmalu objavljenih na naši spletni strani.

O romanu Nebesa v robidah: roman v zgodbah (Vir: JSKD)

Jana, dekle s slovenskega podeželja, v Amsterdamu sreča Bepija, starca iz vzhodne Italije, ki na bolšjaku prodaja živo ribo. Vsak od njih, Jana, Bepi in tudi riba, s seboj in za seboj nosijo pripovedi in zgodbe, ki se med seboj prepletejo in zavrtijo, ustvarijo mešanico hecnih, čudnih, neprijetnih, pravljičnih in tudi romantičnih prigod, ki prek vaških figur, mestnih avantur in mističnih narečij tečejo kakor reka proti izlivu, ki je hkrati že nov izvir. Tako se zgodba nikoli ne konča, konec romana pa je hkrati njegov začetek. Kar je vmes, je živi in neustavljivi tok “romana reke”.

Avtorica se je z romanom junija 2008 uvrstila med pet nominirancev za nagrado kresnik za najboljši slovenski roman.

Več informacij o nagradi.