Novice

Ustvarjalni teden v Škofji Loki zaključen

Ustvarjalni teden, ki je od 3. do 7. aprila 2017 potekal v Škofji Loki v okviru projekta Digitalne zgodbe malih zgodovinskih mest, je zaključen. V okviru pestrega dogajanja so udeleženci iskali ideje, kako kulturno dediščino povezati s sodobnimi tehnologijami in kaj je potrebno, da bo dediščina zanimiva tudi za mlade.

Kultura · 25 aprila, 2017

Parterji projekta, gostje in drugi sodelujoči so na delavnicah v okviru Ustvarjalnega tedna iskali rešitve za dva izziva projekta:
– kako zgodovinska mesta s pomočjo sodobnih tehnologij narediti še bolj zanimiva za prebivalce in še bolj privlačna za obiskovalce in turiste in
– kako s pomočjo sodobnih tehnologij in novih digitalnih orodij v stara mesta pripeljati nova občinstva (predvsem mlade), ki jih do sedaj kulturna dediščina in zgodovinska območja niso zanimala.

Prvič v Sloveniji  je na različnih lokacijah  potekal t. i. kreativni Hekaton v zgodovinskih mestih na temo: Digitalna zgodba mojega mesta. Sodelovalo je 10 ekip, od srednješolcev, mladih do upokojencev, ki so iskale najboljše ideje za digitalno zgodbo mojega mesta. Prvo mesto so si razdelile tri ekipe, ki so v 48 urah ustvarile izjemne digitalne zgodbe in požele navdušenje občinstva in stroke.
Zmagovalci so:

Zmagovalci Hekatona
Zmagovalci Hekatona

– EKONOMSKA GIMNAZIJA IN SREDNJA ŠOLA RADOVLJICA:
*Ekipa 1: Žiga Resman, Žan Jovanovič, Jan Čurin, Gal Mladenovič, Maksimiljan Zabukovec in Matic Jereb iz 3. a in 3. b,
*Ekipa 2:  Ryan Moolman in Kaja Kne iz 3. a.
– GIMNAZIJA ŠKOFJA LOKA:  Ekipa 1: Boštjan Kloboves in Gregor Rihtaršič iz 4. a.

Zgodbe si lahko ogledate tukaj.

Na mednarodni konferenci Digitalna zgodba za občinstvo pa so predavatelji predstavili proces nastajanja zgodbe od ideje do scenarija in produkcije digitalne zgodbe ter spoznali primere uporabe novih digitalnih tehnologij za predstavitev kulturne dediščine v muzejih in zgodovinskih mestih.

Ustvarjalni teden je del mednarodnega projekta Digitalne zgodbe starih zgodovinskih mest / Digital Stories of Small Historic Towns (diStory), ki ga koordinirajo Muzeji radovljiške občine s podporo Ustvarjalne Evrope.

Heckatlon