Ustvarjalne sinergije v Varaždinu

/
29. avg. 2019 bomo na Hrvaškem v okviru uličnega in glasbenega festivala Špancirfest, skupaj s hrvaškimi in avstrijskimi kolegi, predstavili priložnosti za mednarodno sodelovanje, ki jih omogoča Ustvarjalna Evropa, ter dejavnosti in delo CED. Promovirali bomo tudi uspehe slovenskih ustvarjalcev.

Ustvarjalne sinergije (Creative Synergies) so del serije dogodkov medregijskega sodelovanja centrov Ustvarjalna Evropa (CED) iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške z namenom ponuditi priložnosti za mreženje in sodelovanje pri razvijanju mednarodnih projektov, še posebej s podporo EU programa Ustvarjalna Evropa. V letu 2019 bomo v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Hrvaške (CED Hrvaška) in Ministrstvom za kulturo Avstrije (CED Avstrija) organizirali dva dogodka, in sicer v Varaždinu (29. avg.) in Gradcu (3. okt.).

Ustvarjalne Sinergije v Varaždinu

Ustvarjalne Sinergije v Varaždinu (29. avg.) bodo potekale v okviru uličnega in glasbenega festivala Špancirfest. Maša Ekar iz Motovile (CED Slovenija) bo skupaj s hrvaškimi in avstrijskimi kolegi poleg priložnosti mednarodnega sodelovanja, ki jih omogoča EU program Ustvarjalna Evropa, predstavila tudi dejavnosti in delo CED.

V Varaždin smo povabili Aleksandro Ažman iz Združenja zgodovinskih mest Slovenije, ki koordinira projekt REFRESH – Mladi umetniki oživijo in osvežijo območja dediščine. Splošni cilj projekta je približati kulturno dediščino sodelujočih mest in regij mladim, proslaviti njeno raznolikost in deliti njeno vrednost in vrednote s prihodnjimi generacijami. Združenje zgodovinskih mest Slovenije, ki pri projektu sodeluje s partnerji iz Romunije, Španije in Italije, je podporo za REFRESH pridobilo na posebnem razpisu Kultura za projekte sodelovanja, ki se navezujejo na Evropsko leto kulturne dediščine 2018.

Poleg projekta slovenskega vodje, bodo predstavljeni tudi naslednji projekti s podporo Ustvarjalne Evrope:
– Dancing Museums | Migrant Bodies – Moving Borders: Liz King, Dance Identity (AT)
– Heritart – Reviving Heritage: Tanja Jadrešić, Hrvatsko narodno kazalušte Split (HR)
– CReative European ARCHives as innovative cultural hubs – CREARCH: Vlatka Lemić, ICARUS Hrvatska (HR)
All Strings Attached – Pioneers of European Puppetry behind the Scene: Antonija Matić, Academy of Arts and Culture J. J. Strossmayer University in Osijek (HR), pri katerem je sodelovalo tudi Lutkovno Gledališče Ljubljana

Združenje zgodovinskih mest Slovenije, projekt REFRESH s podporo Ustvarjalne Evrope.

NE SPREGLEJTE: Natečaj za najboljši REFRESH Video Art Award
Združenje zgodovinskih mest Slovenije vabi posameznike ali skupine nad 18 let, da v sklopu projekta REFRESH sodelujejo na natečaju s predložitvijo videa, s katerim bodo predstavili kulturno dediščino.
Natečaj je odprt do 30. sept. 2019. Več tukaj.

Ali ste vedeli, da smo v Evropskem letu kulturne dediščine 2018 v Ljubljani organizirali Ustvarjalne sinergije+, ki so mu sledile Ustvarjalne sinergije v Gradcu?