Uspešno zaključena strokovna filmska delavnica v okviru dogodka Darko Bratina

/
27. 2. je v Gorici (IT) potekal strokovni del dogodka "Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji 2014", kjer je z organizacijsko podporo CED Slovenija in CED Avstrija (podprogram MEDIA) letošnja nagrajenka Ruth Beckermann zainteresirani javnosti predstavila svoj ustvarjalni pristop, medtem ko se je distributerka Brigitta Burger-Utzer osredotočila na dobre prakse promocije in distribucije avtorskega filma v Avstriji.

Med 26. februarjem in 2. marcem se je goriški Kinoatelje z vrsto projekcij in srečanj v petih mestih poklonil viziji letošnje prejemnice nagrade Darko Bratina, Ruth Beckermann. Centra Ustvarjalne Evrope v Sloveniji in Avstriji (podprogram MEDIA) sta soorganizirarala strokovno filmsko delavnico 27. februarja v Gorici (IT).

Delavnico sta odprla vodja projekta Darko Bratina Mateja Zorn in Hans Kitmuller, germanist in pisatelj, ki je predstavil večkulturno Gorico in sledi avstrijske ter judovske kulture v širšem goriškem prostoru.

Strokovna delavnica pod mentorstvom Ruth Beckermannje temeljila na neposredni izmenjavi pogledov in izkušenj ter spodbujanju vrednot medkulturnega dialoga. Osredotočena je bila na predstavitev njenega pristopa in avdiovizualnega raziskovanja letošnje nagrajenke, ki se v svojih delih posveča odnosu med individualnim in kolektivnim spominom ter vprašanju, kako se piše zgodovina. Prikazani izseki njenih filmov (katerih tematika zrcali vprašanje večkulturnosti evropske identitete in se dotika nerešenih poglavij naše družbe – razseljenosti, ameriškega sna, judovske tradicije, odraščanja, odnosa Avstrijcev do kolaboracije z nacizmom ali raziskovanja lastne zgodovine) so spodbudili živahno debate.

S posebnim zanimanjem so avtoričino ustvarjalno distanco do posnetega gradiva, ki gledalcu odpira prostor za lastno aktivno interpretacijo videnega, komentirali dijaki in študentje iz Nove Gorice, slednji so prikazali tudi svoj mednarodni dokumentarni film “Beneški Ghetto” (Il Ghetto di Venezia).

Brigitta Burger-Utzer, soustanoviteljica in vodja Sixpackfilma z Dunaja pa je razkrila dobre prakse distribucije in promocije avtorskega filma v Avstriji ter se v tem kontekstu predvsem posvetila načinu funkcioniranja uspešnega podjetja, pristopih k filmom in avtorjem pri “pakiranju” za distribucijo ter predvsem festivalom, ki igrajo zelo pomembno vlogo v promociji in pospeševanju distribucije avtorskega filma. Dotaknila se je tudi prihodnosti distribucije v Evropi z vidika novih tehnologij in videa na zahtevo.

Delavnica

Delavnica Avtorica Ruth Beckermann je po celodnevnem strokovno obarvanem druženju zvečer v goriškem Trgovskem domu ob slavnostnem odprtju svoje avdiovizualne instalacije Europamemoria (ustvarjene v okviru Evropske prestolnice kulture Celovec) prejela nagrado “Darko Bratina. Poklon Viziji 2014”.

Podelitev nagrade – Ruth Beckermann in Brigitta Burger-Utzer Foto: Kinoatelje Intervju z Ruth Beckermann je na voljo na spletnih straneh časnika Delo: “V Gorici sem začutila nostalgijo imperija”

Soorganizatorji: Kinoatelje, Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji in Creative Europe Desk Austria – MEDIA, Hiša filma, DAMS Cinema – Università degli Studi di Udine, Narodna in študijska knjižnica – Feiglova knjižnica, Visoka šola za umetnost Univerze v Novi Gorici.