Strokovni program 18. Festivala slovenskega filma

/
Strokovni program festivala je namenjen usposabljanju, izmenjavi dobrih praks in navezovanju stikov na področju filma – vljudno vabljeni!

Strokovni program FSF že tretje leto nastaja v sodelovanju Centra Ustvarjalna Evropa (CED Slovenija), Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije – AIPA ter Slovenskega filmskega centra – SFC in izobraževalno-razvojne pobude RE-ACT.

16. september (sreda)
V letošnji ediciji strokovnega programa bodo uvodoma predstavljeni rezultati prvega leta izvajanja Nacionalnega filmsko-vzgojnega programa Art kino mreže Slovenija in priložnosti za uveljavitev amaterskih filmov s sodelovanjem na evropskih dogodkih Student Cuts. Predstavljen bo tudi svež način promocije filmov prek podkastov, kot je slovenski Film Flow, ki (zahtevnejši) filmski publiki v sodobni ‘fast food’ in ‘copy paste’ kulturi informacij ponujajo bolj poglobljene medijske vsebine.

17. september (četrtek)
Na vedno bolj aktualno vprašanje, kako z alternativnimi in inovativnimi pristopi premagati izzive tradicionalne kinematografske distribucije, bodo na četrtkovi (17. 9.) okrogli mizi odgovore iskali domači in priznani mednarodni strokovnjaki iz širše regije in gostujoče države v fokusu – Litve (posebna gostja v okviru bilateralnega sodelovanja Centrov Ustvarjalne Evrope v Sloveniji in Litvi je distributerka in prikazovalka Greta Akcijonaite).

18. september (petek)
Petek bo namenjen avtorskim pravicam: poglobljen seminar zavoda AIPA v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev bo obravnaval vprašanja urejanja pravic na AV delih in pogosto zanemarjenih pravic avtorjev prispevkov k AV delu (npr. montažerjev, scenografov in kostumografov).

20. september (sobota)
Sobotni zaključek strokovnega programa odpira prostor za pogled nazaj in v prihodnost – letos poteče pet let od sprejetja Zakona o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji RS, zato je čas za pregled dosedanjega delovanja ter iskreno in argumentirano soočenje mnenj in pogledov, v katero smer voditi filmsko dejavnost v prihodnji petletki.

Strokovni program bo letos potekal v Rdeči dvorani Avditorija Portorož.

Urnik, program in več podrobnih informacij bo kmalu na voljo na spletnih straneh Festivala slovenskega filma.