Strokovni program 18.Festivala slovenskega filma

/
Strokovni program festivala je namenjen usposabljanju, izmenjavi dobrih praks in navezovanju stikov na področju filma – vljudno vabljeni!

Strokovni program FSF že tretje leto nastaja v sodelovanju Centra Ustvarjalna Evropa (CED Slovenija), Zavoda za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije – AIPA ter Slovenskega filmskega centra – SFC in izobraževalno-razvojne pobude RE-ACT.

***

16. SEPTEMBER (sreda)
14.00-17.00, Rdeča dvorana

V letošnji ediciji strokovnega programa bodo uvodoma predstavljeni rezultati prvega leta izvajanjaNacionalnega filmsko-vzgojnega programa Art kino mreže Slovenija in priložnosti za uveljavitev amaterskih filmov s sodelovanjem na evropskih dogodkih Student Cuts. Predstavljen bo tudi svež način promocije filmov prek podkastov, kot je slovenski Film Flow, ki (zahtevnejši) filmski publiki v sodobni ‘fast food’ in ‘copy paste’ kulturi informacij ponujajo bolj poglobljene medijske vsebine:

14.00-14.30
Predstavitev rezultatov nacionalnega filmskovzgojnega programa
14.30-15.00
Filmski festival Student cuts
15.00-15.30
Podcast Filmflow

***
17. SEPTEMBER (četrtek)
15.00-17.00, Rdeča dvorana

Okrogla miza: Kako odgovoriti na izzive distribucije?

Na vedno bolj aktualno vprašanje, kako z alternativnimi in inovativnimi pristopi premagati izzive tradicionalne kinematografske distribucije, bodo na četrtkovi (17. 9. ob 15.00, Rdeča dvorana) okrogli mizi odgovore iskali domači in priznani mednarodni strokovnjaki iz širše regije in gostujoče države v fokusu – Litve v okviru bilateralnega sodelovanja Centrov Ustvarjalne Evrope v Sloveniji in Litvi.
Z vidika produkcije, distribucije in prikazovanja bodo prek študij primerov izbranih filmov opredeljeni izzivi kinoprikazovanja ter predstavljene dobre izkušnje pri iskanju učinkovitih načinov za dinamično distribucijo in doseganje čim širšega filmskega občinstva.

GOSTJE:
Matija Šturm , DSAF – Društvo slovenskega animiranega filma,
Jure Matičič, Art kino mreža Slovenije,
Sonja Prosenc, Mono o, scenaristka in režiserka,
Greta Akcijonaitė, Kino Pasaka, Vilnius (Litva)
Samantha Tucker, Tucker film (Italija)
Blaž Bezek, VOYO – največja slovenska platforma videa na zahtevo

MODERATORKA: Tina Hajon, neodvisna strokovnjakinja (HR)

***
18. SEPTEMBER (petek)
11.00-16.00, Rdeča dvorana

Seminar zavoda AIPA v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev bo v dveh delih obravnaval specifični problematiki avtorskih pravic:

11.00-13.00
Kaj je moje? Kaj je tvoje? – Vprašanje prenosa pravic na avdiovizualnih delih
14.00-16.00
Montažerji, scenografi in kostumografi – ali so navedeni res ‘… nebistvena pritiklina AV del …’?

V dopoldanskem delu bosta nemško in avstrijsko izkušnjo predstavila posebna mednarodna gosta, Peter Carpentier (režiser, član izvršilnega odbora Združenja nemških režiserjev in član izvršilnega odbora Evropskega združenja režiserjev – FERA) in Dagmar Streicher (režiserka, svetovalka Združenja avstrijskih režiserjev ter nekdanja članica izvršilnega odbora FERA).
V popoldanskih urah bo sledila obravnava problematike pogosto zanemarjenih pravic avtorjev prispevkov k AV delu (npr. montažerjev, scenografov in kostumografov).

19. SEPTEMBER (sobota)
11.00-14.00, Rdeča dvorana

Pet let Zakona o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji Republike Slovenije
Sobotni zaključek strokovnega programa odpira prostor za pogled nazaj in v prihodnost – letos poteče pet let od sprejetja Zakona o Slovenskem filmskem centru, javni agenciji RS, zato je čas za pregled dosedanjega delovanja ter iskreno in argumentirano soočenje mnenj in pogledov, v katero smer voditi filmsko dejavnost v prihodnji petletki:

GOSTJE:
Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija,
Metod Pevec, predsednik Nacionalnega Sveta za kulturo,
Vojko Stopar, direktor studia Viba film,
Samo Rugelj, publicist in nekdanji v.d. direktorja SFC,
Marcel Buh, pobudnik sprejema zakona o Filmskem skladu RS,
Jožko Rutar, direktor Slovenskeg filmskega centra, javne agencije
Predstavnik/ca Ministrstva za kulturo.

MODERATOR: Miran Zupanič, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo

Urnik, program in več podrobnih informacij je na voljo na spletnih straneh Festivala slovenskega filma.