Snovanje in produkcija TV serij v Sloveniji – poročamo

/
Kakovostne TV serije so med evropsko strokovno javnostjo zaradi naraščajoče priljubljenosti pogosto obravnavana tema. Kaj pa v Sloveniji? Na okrogli mizi o snovanju in produkciji TV serij, ki je potekala v četrtek, 15. septembra 2016, v okviru strokovnega programa 19. Festivala slovenskega filma, so se pogovarjali predstavniki domačega produkcijskega in ustvarjalnega področja.

Prisluhnite zanimivim gostom okrogle mize in njihovim pogledom na razvoj TV serij v Sloveniji in regiji v posnetku AKTV !

Prednosti regionalnega sodelovanja pri produkciji TV serij, predvsem z vidika financiranja, je na začetku predstavila Maja Pek, gostja Centra Ustvarjalna Evropa.

Pek je kot diplomantka Serial Eyes, prvega evropskega usposabljanja za obetavne ustvarjalce igranih TV serij v organizaciji berlinske filmske akademije in s podporo programa Ustvarjalna Evropa – MEDIA in članica mednarodnega writers room kolektiva Dirty Dozen, predstavila svoje izkušnje in ustvarjalce serij spodbudila k izkoriščanju možnosti, ki jih ponuja podprogram MEDIA skozi programe financiranj in usposabljanj. Ti so bili posebej poudarjeni tudi v za ta dogodek pripravljeni CED brošuri, ki jo je uvodoma predstavila Sabina Briški:

 

V nadaljevanju so ustvarjalne vidike snovanja TV serij predstavili ustvarjalci Matevž Luzar, Luka Marčetič in Kolja Saksida. Strateške vidike razvoja področja so iz institucionalnega aspekta predstavili Jani Virk (RTV Slovenija), Blaž Bezek (POP TV / VOYO) in Nerina Kocjančič (Slovenski filmski center).

Okroglo mizo, ki je zbrala več kot 50 zainteresiranih obiskovalcev, in s tem potrdila aktualnost tematike, je moderiral Jožko Rutar.

Dogodek sta v okviru strokovnega programa 19. Festivala slovenskega filma organizirala Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji / zavod Motovila in Slovenski filmski center.

Foto: Katja Goljat in Matjaž Rušt.