Slovenski ustvarjalci na mednarodnih trgih in usposabljanjih

/
Izpostavljamo MEDIA podprte mednarodne dogodke, ki so se jih v februarju in marcu udeležili slovenski producenti s področja dokumentarnih filmov (Strup produkcija in Astral film) - koprodukcijski tržnici ZagrebDOX in EAST DOC Platform ter s področja animacije - usposabljanje za animirane crossmedia projekte CARTOON 360 (Matjaž Brumen - Studio Ritem).

V okviru ZagrebDox PRO-a, vse bolj uveljavljenega MEDIA dogodka za mreženje in usposabljanje ustvarjalcev dokumentarnih filmov v okviru Mednarodnega festivala dokumentarnega filma, je na delavnici za razvoj projektov The Reality Check med 12 projekti sodeloval tudi slovenski Pumpkin on the Hot Roof of the World Nejca Sajeta in Jeffreya Younga s producentko Vivo Videnovič iz Strup produkcije. Strup produkcija: Viva Videnovič, Nejc Saje in Jeffrey Young / Foto: ZagrebeDOX Na neformalni okrogli mizi MEDIA pisarne hrvaškega Deska Ustvarjalne Evrope v okviru ZagrebDOX o situaciji v evropski dokumentaristiki s posebnim pouradkom na spremembah, ki jih uvaja nov pavšalni način financiranja projektov v okviru programa Ustvarjalna Evropa – podprograma MEDIA, pa je med udeleženimi mednarodnimi strokovnjaki Slovenijo kot državo z nizko avdiovizualno produkcijsko zmogljivostjo zastopal Jožko Rutar (SFC).

EAST DOC PLATFORM
Med 4. in 10. marcem je v Pragi potekal East Doc Platform, največji srednje- in vzhodnoevropski strokovni dogodek, namenjen razvoju in promociji dokumentarnih filmov v nastajanju. Dogodek organizira češki Inštitut dokumentarnega filma, letno pa se ga udeleži več kot 120 strokovnjakov, kupcev in odločevalcev. Na predstavitvenem dogodku je, po odzivih sodeč, mednarodne odločevalce s svojim projektom “Mama je ena sama / Tatjana in Motherland” uspešno zaintrigiral producent Miha Čelar (Astral film d.o.o.), njegov pitch oz. predstavitev pa je na voljo v tem video posnetku>>. Astral film: Miha Čelar / Foto: Institute of Documentary Film

CARTOON 360
Štipendijo za usposabljanje CARTOON 360 (München, 25.-27. 3.), namenjeno cross media področju, je pridobil Matjaž Brumen (Studio Ritem), ki se redno udeležuje dvo- ali tridnevnih MEDIA izobraževanj CARTOON Masters, namenjenih obravnavi različnih vidikov produkcije animiranih filmov, in je tako lani bil prejemnik štipendije za CARTOON Cine.