Slovenski uspehi na filmskem festivalu v Karlovih Varih

/
Na letošnjem 51. mednarodnem filmskem festivalu v Karlovih Varih, ki je potekal od 1. do 9. julija 2016 sta bila nagrajena Damjan Kozole, ki je prejel kristalni globus za najboljšega režiserja ter Miha Knific, ki je prejel nagrado sklada Eurimages.

Žirija glavnega tekmovalnega programa je kristalni globus za najboljšega režiserja podelila Damjanu Kozoletu za film Nočno življenje, ki je svetovno premiero doživel ravno v sklopu uradnega festivalskega tekmovalnega programa.  Z nagrado se Kozole uvršča med prejemnike ene največjih mednarodnih filmskih nagrad oz. priznanj, ki so jih kdajkoli prejeli slovenski filmski ustvarjalci.

Film Nočno življenje je v letu 2012 prejel MEDIA podporo kot del skupine treh projektov, za katere je produkcija Vertigo kot prva iz Slovenije l. 2012 pridobila 100.000 EUR podpore za sočasni razvoj (slate funding).

Na festivalu pa so letos prvič podelili novo nagrado sklada Eurimages, ki je namenjena najbolj obetajočemu filmskemu projektu. Z nagrado želijo podpreti nove oblike filmskega izražanja, ki se velikokrat križajo z drugimi umetniškimi oblikami.
Med osmimi izbranimi filmi je nagrado, ki so jo poimenovali Eurimages Lab Award v višini 50.000 EUR prejel slovenski filmski projekt Vztrajanje Miha Knifica in producenta Siniše Juričića iz produkcijske hiše Nukleus film.

Miha Knific

Obema nagrajencema iskreno čestitamo in želimo še veliko nadaljnjih uspehov.

Foto: arhiv IFFKV, Vertigo.