Slovenski filmarji se uspešno promovirajo v tujini

/
CED Slovenija z veseljem spodbuja in spremlja slovenske filmske ustvarjalce na mreženjih in usposabljanjih v tujini. Petra Vidmar (Gustav film) na Producers on the Move v Cannesu, Mono o v Cannesu z »Zgodovino ljubezni«, Enabanda z »Nedeljskim kosilom« na BDC Discoveries, Petra Seliškar z »MakeDox« v Edinburgu na DYFF, Darko Sinko in Vlade Bulajić na MIDPOINTU, slovenski animatorji na VAF, Matija Šturm na Erich Pommer Inštitutu, ITD pa v Barceloni na Cartoon 360.

Cannes: Petra Vidmar – Producer on the Move 2017

Foto: FNE.
Foto: FNE.

Producentka Petra Vidmar (Gustav film) je letošnja predstavnica Slovenije na platformi Producers on the Move. European Film Promotion namreč vsako leto na najpomembnejšem filmskem festivalu, tudi s podporo MEDIA, 20 odličnim evropskim producentom omogoča mreženje in promocijo. Spletni promocijski portal Film New Europe je objavil pogovor in portret Petre Vidmar tukaj.
Petra je sicer ena najuspešnejših slovenskih prijaviteljic na razpise podprograma MEDIA. Na primer mladinski film Košarkar naj bo! je bil pred kratkim uvrščen v obvezni osnovnošolski kurikulum za šolsko leto 2017/2018.

Cannes: Mono o – tiskovna konferenca MEDIA projekta Zgodovina ljubezni

Foto: Sonja Prosenc (Facebook).
Foto: Sonja Prosenc (Facebook).

MEDIA podprti projekt Zgodovina ljubezni produkcijskega podjetja Mono o, prvo slovensko-italijansko-norveško koprodukcijo, sta v Cannesu predstavila režiserka Sonja Prosenc in Rok Sečen. Na tiskovni konferenci na italijanski stojnici so sodelovali tudi predstavniki koprodukcijskih dogodkov When East Meets West, Film London in New Cinema Network Rome, ki so film prepoznali in nagradili že v razvoju. O filmu, ki gre v produkcijo konec junija na lokacijah v Sloveniji in Italiji, piše tudi Cineuropa.

Sofija: Enabanda z Nedeljskim kosilom na BDC Discoveries!

Foto: Enabanda.
Foto: Enabanda.

Potem ko je ekipa mladega produkcijskega podjetja Enabanda (Urban Zorko, Nina Cijan, Katja Lenarčič in Marko Kumer) s svojim dokumentarnim filmom Nedeljsko kosilo marca sodelovala na MEDIA podprtem pitching dogodku ZagrebDOX in se z njega vrnila s posebno nagrado za najboljši trailer, je z istim projektom izjemno uspešno kandidirala za usposabljanje Balkan Documentary Discoveries. MEDIA podprto usposabljanje za razvoj obetavnih dokumentarcev v regiji je letos prejelo največje število prijav v svoji zgodovini. Nedeljsko kosilo je eden od le 7 izbranih projektov, kar je izjemno pohvalno! Za Enobando je že opravljen prvi modul delavnice v Sofiji v začetku maja, naslednja dva modula pa še sledita avgusta v Prizrenu in novembra v Beogradu.

Edinburg: Petra Seliškar junija na Developing Your Film Festival

Foto: Iztok Dimc.
Foto: Iztok Dimc.

Slovenska dokumentaristka Petra Seliškar (Petra Pan Films), ki deluje med Slovenijo in Makedonijo, je bila izbrana na edino MEDIA podprto usposabljanje za razvoj filmskih festivalov Developing Your Film Festival (DYFF) junija v Edinburgu. S svojim projektom MakeDox, ki je več kot festival – je tudi izobraževalna platforma, distribucijski kanal in potujoči kino -, je prepričala selektorje in za udeležbo prejela tudi polno štipendijo usposabljanja. To je še ena odlična popotnica projektu, potem ko je bilo aprila potrjeno, da je festival MakeDox prvič prejel tudi podporo MEDIA za letošnjo edicijo.

Třeboň: slovenski animatorji na Visegrad Animation Forumu

Foto: Animateka na VAFu.
Foto: Animateka na VAFu.

Majskega koprodukcijskega dogodka za industrijo animiranega filma, Visegrad Animation Forum (VAF), ki ga s podporo Ustvarjalne Evrope MEDIE že tretje leto soorganizira Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF), se je med 2. in 4. majem udeležila številna delegacija slovenskih predstavnikov sektorja animacije.

 Berlin: Matija Šturm na Erich Pommer Inštitutu

Foto: Matija Šturm, osebni arhiv.
Foto: Matija Šturm, osebni arhiv.

Matija Šturm, predsednik Društva slovenskega animiranega filma (DSAF) in član odbora VAF, korpdukcijskega dogodka s podporo MEDIA, je uspešno kandidiral za štipendijo nemškega usposabljanja Erich Pommer Institut in se bo med 9. in 11. junijem v Berlinu udeležil usposabljanja The Art of Negotiating Agreements for the Media Industry.

Barcelona: Institut za transmedijski dizajn na Cartoon 360

Foto: Sara Božanić (vir: CED LT).
Foto: Sara Božanić (vir: CED LT).

Sara Božanić in Petra Bertalanič, predstavnici Instituta za transmedijski dizajn (ITD), se konec maja odpravljata v Barcelono na koprodukcijski dogodek za cross media projekte, Cartoon 360.

 

Praga: Darko Sinko in Vlade Bulajić z Inventuro na MIDPOINTU

Ustvarjalni tandem režiserja Darka Sinka in producenta Vlada Bulajića je bil s celovečernim igranim filmom v razvoju Inventura sprejet na MEDIA podrto usposabljanje MIDPOINT. Med 75 prijavami iz 32 držav je slovenski tim izbran kot eden od 9 projektov, ki bodo junija dobili priložnost razvoja na delavnicah in spletnih svetovanjih pod mentorstvom uveljavljenih filmskih strokovnjakov, vse do zaključnega pitchinga oktobra.