Revija slovenskega animiranega filma

/
11. in 12. aprila bo v Art kinu Odeon v Izoli potekala Revija slovenskega animiranega filma. Spremljevalni program v sodelovanju s CED Slovenija nudi med drugim tudi predstavitev MEDIA možnosti v okviru programa Ustvarjalna Evropa ter predstavitev produkcije in distribucije animiranih filmov na primeru sosednje Hrvaške.

Gre za dvodnevni dogodek, posvečen pregledu profesionalne in neodvisne produkcije slovenskega kratkega animiranega filma zadnjih osmih let. Primerljiv nacionalni pregledni dogodek, posvečen animiranemu filmu, je bil nazadnje izveden leta 2006: »Izolanima – Festival slovenske animacije«, zato namerava organizator, Društvo slovenskega animiranega filma, s soorganizatorjem Art kinom Odeon, ki deluje znotraj Centra za kulturo, šport in prireditve Izola – to vrzel zapolniti ter kontinuirano nadaljevati z izvedbo dogodka v mestu, kjer se je animirani film vedno počutil kot doma, v Izoli.

Za dogodek je pripravljen izbor več kot 60 najboljših slovenskih animiranih filmov, ki so razporejeni v dva programa profesionalnih animiranih filmov, v program študentskih in dijaških animacij, panoramo, dva programa, namenjena šolskim skupinam in v družinski program.

Poleg preglednih filmskih izborov za odraslo občinstvo ter za otroke in mlade, bo Revija slovenskega animiranega filma ponudila tudi bogat spremljevalni program:
* dve okrogli mizi z vabljenimi gosti iz področja animiranega filma,
* predstavitev domačih projektov,
* predstavitev možnosti za ustvarjalce animiranih filmov znotraj novega EU programa Ustvarjalna Evropa ter predstavitev mednarodno uspešnega hrvaškega animacijskega studia Bonobo (Zagreb) s fokusom na produkcijo in distribucijo z gostjo Vanjo Andrijević (v sodelovanju s CED Slovenija),
* pogovore z avtorji in * pedagoške pogovore ob šolskih projekcijah.

V pripravi je tudi delavnica animiranega filma, ki jo bodo vodili uveljavljeni mentorji – ustvarjalci animiranih filmov in bo namenjena nadobudnežem vseh starosti. Društvo slovenskega animiranega filma bo prvič podelilo Nagrado Saša Dobrile za življenjsko delo na področju animiranega filma in prikazalo retrospektivo filmov, letošnjega (in prvega sploh) prejemnika nagrade, Črta Škodlarja.

PROGRAM REVIJE: Program Revije slovenskega animiranega filma 2014 >>

Organizatorja dogodka sta :D’SAF! – Društvo slovenskega animiranega filma in Art kino Odeon – Center za kulturo, šport in prireditve Izola.

Partnerji dogodka so Slovenski filmski center, javna agencija Republike Slovenije, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije in Center Ustvarjalna Evropa v Sloveniji (CED).