Regionalno srečanje CED v Prizrenu

/
Mineva leto dni, odkar je Kosovo podpisalo sporazum z Evropsko komisijo o sodelovanju v programu EU Ustvarjalna Evropa. Kulturne organizacije iz Kosova zato lahko polnopravno sodelujejo na razpisih podprograma Kultura. Motovila (CED Slovenija) bo 5. in 6. avg. gostja regionalnega srečanja v Prizrenu, kjer bomo promovirali slovenske ustvarjalce.

S sporazumom o sodelovanju je Kosovo šesta država na Zahodnem Balkanu, ki se je pridružila programu Ustvarjalna Evropa. Kosovo sicer polnopravno sodeluje samo v podprogramu Kultura, ne pa tudi podprogramu MEDIA. Vključevanje držav Zahodnega Balkana v program Ustvarjalna Evropa je v skladu z lani sprejeto strategijo EU za Zahodni Balkan in prav tako lani sprejeto Novo evropsko agendo za kulturo, ki predvideva okrepljeno sodelovanje v regiji na področju kulturnega in ustvarjalnih sektorjev s ciljem stabilizacije regije.

Center Ustvarjalna Evropa Kosovo 5. in 6. avgusta v Prizrenu, v okviru strokovnega programa mednarodnega filmskega festivala Dokufest, organizira regionalno srečanje na katerem bo sodelovala tudi Motovila (CED Slovenija). Predstavili bomo uspehe slovenskih producentov pri črpanju sredstev programa Ustvarjalna Evropa. Poleg tega bomo udeležencem na voljo tudi za vprašanja glede iskanja partnerjev in drugih priložnosti mednarodnega povezovanja.

Namen srečanja je okrepiti regionalno sodelovanje in izmenjavo dobrih praks tako med pisarnami CED, kot kulturnimi ustvarjalci v regiji. Srečanje organizira Center Ustvarjalna Evropa Kosovo, poleg Motovile (CED Slovenija) se bodo srečanja udeležili še predstavniki centrov Ustvarjalna Evropa Hrvaške, Severne Makedonije in Albanije.

Mobility4Creativity, Motovila s predstavniki CED Kosovo, 4.–5. april 2019. Foto ©Katja Goljat za Motovila.

 
V branje priporočamo:
Strategija za Zahodni Balkan (2018)
Nova agenda za kulturo (2018)