Re-network!

/
Kulturna stična točka v Sloveniji vas vabi na mednarodno konferenco Re-network! o mreženju in spodbujanju prostega pretoka informacij in transnacionalnega sodelovanja na področju kulture.

Kulturna stična točka v Sloveniji vas vabi na mednarodno konferenco Re-network! o mreženju in spodbujanju prostega pretoka informacij in transnacionalnega sodelovanja na področju kulture.
Konferenca bo potekala v Konferenčnem centru City Hotela Ljubljana na Dalmatinovi 15 v Ljubljani v četrtek, 12. junija 2008, od 9. do 12.30 ure.Vsebina:
1. Osnovne informacije
2. Komu je namenjena?
3. Program konference
4. Prijava
5. Dodatne informacije
6. Kratek povzetek s konference1. Osnovne informacije

Čas in kraj: četrtek, 12. junija 2008, od 9. do 12.30. ure, Konferenčni center / City Hotel Ljubljana, Dalmatinova 15, Ljubljana.

Delovni jezik: angleški.

Kratek opis:
Mreženje v kulturi ima v Evropski uniji že tradicijo in skorajda ni profesionalne organizacije, ki ne bi bila včlanjena vsaj v eno mednarodno mrežo. In vendar so tudi te soočene z radikalnimi spremembami v kulturni industriji: nove tehnologije omogočajo prost pretok del in informacij, občinstvo se je prelevilo v aktivne uporabnike. Zdi se, da edini problem ostaja prost pretok ljudi, torej transnacionalna mobilnost posameznikov, ki delujejo na področju kulture.
Na konferenci se bomo osredotočili na to, kako se stare in nove kulturne mreže odzivajo na te razmere in kako rešujejo problem prostega pretoka informacij, zlasti takih, ki spodbujajo transnacionalno sodelovanje. Poseben poudarek bo namenjen medkulturnemu sodelovanju Evropske unije z jugovzhodno Evropo.

Konferenco bosta otvorila gospa Barbara Koželj, generalna direktorica Direktorata za umetnost na Ministrstvu za kulturo RS, in Marko Peljhan, ambasador medkulturnega dialoga, moderirala pa Alenka Pirman , umetnica in ustanovna članica Društva za domače raziskave.
Svoje izkušnje, poglede na mreženje in pretok informacij bodo predstavili Péter Inkei (Budapest Observatory), Vuk Ćosić (internetni umetnik), Daphne Tepper (Culture Action Europe – EFAH), Vesna Milosavljević (inSEEcp), Juan Carlos De Martin (COMMUNIA),Dragana Alfirević (Balkan Dance Network), Pål Steigan (TEH) in drugi povabljeni predstavniki mednarodnih kulturnih mrež.


2. Komu je namenjena?

Konferenca je namenjena posameznikom in organizacijam, ki so člani različnih evropskih mrež. Z dogodkom želimo spodbuditi prost pretok informacij in nova oz. aktivnejša povezovanja med vsemi zainteresiranimi udeleženci in s tem prispevati k raznolikemu kulturnemu prostoru, odprtemu za ustvarjalnost in razumevanje med kulturami.


3. Program konference

8.00–8.50
Registracija udeležencev

9.00–10.30

 • Uvodni nagovori:
  Barbara Koželj, generalna direktorica Direktorata za umetnost na Ministrstvu za kulturo RS
  Marko Peljhan, ambasador medkulturnega dialoga (video nagovor)
 • Predstavitev konference in povabljenih panelistov:
  Alenka Pirman, moderator
 • Razprava s panelisti:
  Daphne Tepper, Culture Action Europe / European Forum for arts and Heritage (EFAH)
  Pål Steigan, Trans Europe Halles (TEH)
  Vesna Milosavljević, Informal Network of South-East European Cultural Portals (inSEEcp)
  Juan Carlos De Martin, COMMUNIA – The European Thematic Network on the Digital Public Domain
  Dragana Alfirević, Balkan Dance Network
 • Komentatorji iz publike (kulturni izvajalci, člani EU/SEE kulturnih mrež):
  Damir Domitrović Kos, KUD B-51, Ljubljana / NETA – New European Theatre Network
  Dea Vidović, Kulturpunkt, Zagreb / Clubture
  Lev Kreft, Mirovni inštitut, Ljubljana / ALF (Anna Lindh Foundation – Euromediterranean Foundation for the Dialogue between Cultures)
  Marko Brumen, Pekarna magdalenske mreže, Maribor / TEH – Trans Europe Halles
  Nevenka Koprivšek, Zavod Bunker, Ljubljana / IETM – Informal European Theatre Meeting
  Peter Tomaž Dobrila, KID Kibla, Maribor / X-OP – eXchange of art operators and producers
  Robert Alagjozovski, Tačka, Skopje / Oracle – Network of European Cultural managers
  Vojko Stopar, JSKD, Ljubljana / AMATEO – European Network for Active Participation in Cultural Actitivities10.30–10.45
  Odmor za kavo

10.45–12.30

 


 

4. Prijava

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite s prijavo preko elektronskega obrazca najpozneje do ponedeljka, 2. junija 2008, do 15. ure oz. do zapolnitve prostih mest. Na podlagi prejete elektronske prijave vam bo Kulturna stična točka v Sloveniji omogočila akreditacijo za udeležbo na konferenci. Brez akreditacijske priponke udeležba na konferenci ni možna! Zaradi velikega števila povabljenih gostov iz tujine, zainteresiranim priporočamo čim prejšnjo prijavo.
Udeležba na konferenci je brezplačna, udeleženci sami krijejo stroške poti.

Premreži se!


5. Dodatne informacije:
Mateja Lazar (E: ccpinfo@scca-ljubljana.si)
Kulturna stična točka v Sloveniji / Zavod SCCA–Ljubljana


6. Kratek povzetek s konference

Mednarodne konference Re-network! o mreženju in spodbujanju prostega pretoka informacij in transnacionalnega sodelovanja na področju kulture se je udeležilo približno 150 predstavnikov številnih mednarodnih kulturnih združenj, med katerimi je bilo tudi okrog 50 predstavnikov evropskih Kulturnih stičnih točk. V živahni razpravi so poudarili pomen mednarodnih mrež in izpostavili naslednje naloge:

 • mreže varujejo in spodbujajo polje javnega. Zavzemajo se za javno dobro in javno last (prosta izmenjava informacij in enakopravna udeleženost predstavljata moč mreženja),
 • mreže so edinstvene platforme za identifikacijo ključnih vprašanj in spodbujanje razprav med različnimi deležniki,
 • mreže krepijo obstoj, razvoj in mednarodno prepoznavnost članov in sektorja v celoti,
 • mreže omogočajo decentralizacijo kulturnih industrij.Razprava je izpostavila, da kulture ne smemo dojemati kot sredstvo (ponazoritev, okras, orodje za odnose z javnostmi), ampak je vrednota sama po sebi. Kot konkreten primer zastarelega pojmovanja vloge kulture v sodobni družbi je bila izpostavljena kategorija »ambasadorjev«, posebna akcija v okviru programa EU Kultura. Tovrstna finančna sredstva iz proračuna EU bi bilo bolje nameniti mrežam in festivalom, ki dejansko lahko prispevajo k transnacionalnemu sodelovanju.
  Tudi na nacionalnih in regionalnih ravneh bi bilo nujno spodbuditi transnacionalno sodelovanje s pomočjo programov, namenjenih mobilnosti kulturnih delavcev.
  Nujen je tudi širši geografski domet programov sofinanciranja EU, ki bi morali znatno podpreti prihodnje članice EU in »obmejne« regije.
  Obstoječe opredelitve mrež so zastarele in neprimerne. Mreže morajo prisvojiti drugačen, inovativen pogled na lastno delovanje in razviti sodoben, sintetičen pristop. V sodobni družbi naj ne bi več razmišljali v paradigmah strogih in statičnih struktur (‘mreže’) ampak o stalno spreminjajočem se procesu (‘mreženje’).

Video posnetek s konference Re-network!

by toni poljanec on Vimeo.Konferenca predstavlja javni del Srečanja predstavnikov evropske mreže kulturnih stičnih točk (Ljubljana in Maribor, 11.–14. junij 2008), ki ga kot del uradnega kulturnega programa slovenskega predsedovanja EU organizira Kulturna stična točka v Sloveniji / Zavod SCCA–Ljubljana, ki je tudi nacionalni partner Evropskega leta medkulturnega dialoga – ELMD 2008.
Predstavljena vsebina v nobenem pogledu ne odraža stališča Evropske komisije.