Prva noč evropskega filma napolnila dvorano Kinodvora

/
Brezplačne filmske projekcije so prvi teden decembra potekale v 34 priljubljenih kinih po Evropi. V Ljubljani smo 5. dec. 2018 s projekcijo Samouni Road (r. Stefano Savone) v okviru 15. Animateke napolnili dvorano Kinodvora.

Noč evropskega filma je nova pobuda EU programa Ustvarjalna Evropa – podprograma MEDIA in mednarodnega združenja prikazovalcev kakovostnega filma Europa Cinemas za promocijo evropskega filma.

Med 3. in 7. dec., so v 34 kinih v 27 različnih državah prikazali 21 filmov, ki so nastali ali krožijo s podporo MEDIA. V Ljubljani je za izbor projekcije poskrbel Kinodvor v sodelovanju s festivalom Animateka. Tako smo si 5. dec. v času 15. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, ogledali celovečerni animirani film Samouni Road, režiserja in scenarista Stefana Savone. Kako je film nastajal nam je po projekciji zaupala animatorka Magda Guidi. Pogovor je vodil programski direktor Animateke Igor Prassel.

Dogodka se je udeležilo 188 ljubiteljev filma, kar pomeni da so bile oddane vse brezplačne vstopnice. Z nami so bili tudi Stefano Cerrato (Italian Cultural Institute), Manuel Claro (CED Portugal) in Katja Troha (Predstavništvo EK v Sloveniji). Udeležence je v uvodnem delu pozdravila Sabina Briški Karlić (Motovila/CED Slovenija).

Na isti dan kot v Ljubljani so sicer potekale tudi projekcije v Dublinu (The Favourite), Londonu ( Cold War), Vilni (The Killing of a Sacred Deer), Dunaju (Woman At War) in v Helsinkih (The Other Side of Hope).

Se vidimo na naslednji ediciji Noči evropskega filma!

Več o Noči evropskega filma v drugih državah EU (splet) in (pdf. dokument).

#EuropanCinemaNight #WeAllLoveStories