Future = NOW! A Youth Manifesto (FuN)

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Gledališče Glej (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja "mali" 2021
Podpora EU
195.594 EUR
Leto
2021 

Koordinator: Gledališče Glej (SI)
Partnerji: st Theaterschip (NL), Atelier pro deti a mladez pri Narodnim divadle moravskoslezskem (CZ)

Podpora EU: 195.594,00 EUR
Podpora EU za slovenskega koordinatorja: 81.167,20 EUR
Trajanje projekta: 1. 6. 2022–1. 2. 2024

Sovražni govor na spletu in v vsakdanjem življenju, polarizirana javna mnenja in konflikti v družbi naraščajo. Odločitve o naših življenjih se sprejemajo, a vendarle, kje se lahko tu sliši glasovi mlajših generacij? Ravno njihovi glasovi, ki bi morali biti v odločanju o prihodnosti najbolj relevantni, so pogosti utišani ali preslišani.

Gledališče Glej (Slovenija), Het Stichting Theaterschip (Nizozemska) in NDM Ateliér (Češka) že vrsto let delujejo na področju dela z mladimi v gledališču, predvsem pa se osredotočajo na produkcije mladinskih predstav in razvoj inkluzivnih metodologij dela z mladimi v gledališču. S projektom Future = NOW! A Youth Manifesto, ki ga sofinancira Evropska unija preko programa Ustvarjalna Evropa (sklop Kultura), bomo skupaj z mlado generacijo zasnovali  polje presečišč umetnosti in aktivizma o temah, ki so v središču njihove prihodnosti, njihovih skrbi. S pomočjo artivizma in uprizoritvenih umetniških praks želimo redefinirati forume 21. stoletja, vključiti občinstvo v posamične site-specific akcije in začeti razpravo s pomočjo participativnih praks.

Projekt Future = NOW! nas vse skupaj poziva, da se resnično povežemo, ne le na lokalni in nacionalni ravni, ampak tudi transnacionalno in medsektorsko. Projekt se osredotoča na vprašanja spola, okoljske krize in socialne inkluzije. Skozi projekt bomo gradili mladinske manifeste, ki bodo temeljili na temeljitih raziskavah, lokalnih predstavitvah manifestov, lokalnih konferencah in festivalih, kot tudi na mednarodnih koprodukcijah, razvoju spletnih metodologij in digitalnih vodnikov ter filmov za izmenjavo našega znanja po koncu projekta.

Na kratko: to je FuN način za reševanje današnjih najbolj vznemirljivih ter dinamičnih družbenih vprašanj prihodnosti. Mladi z mladimi za mlade.

Projekti s področja