Remix Comix – Comics for Heritage

Področje
Vizualne umetnosti 
Producent
Forum Ljubljana (partner) 
Vodja
Multimedia Centre Ice Art (RS) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja "mali" 2021
Podpora EU
199.900 EUR
Leto
2021 

Koordinator: Multimedia Centre Ice Art (RS)
Partnerji: LUSTR festival ilustrace z.s. (CZ), STICHTING ZID (NL), Forum Ljubljana (SI), Agencija KomunikArt (RS), Fondacija Novi Sad – Evropska prestonica kulture (RS)

Podpora EU: 199.900,00 EUR
Podpora EU za slovenskega partnerja: 36.100,00 EUR
Trajanje projekta: 1. 6. 2022–31. 5. 2024

Remix Comix je dvoletni projekt, ki ga podpira Evropska komisija v okviru programa Ustvarjalna Evropa in poteka v sodelovanju s šestimi organizacijami: MMC Led Art Novi Sad, Fundacija Novi Sad – Evropska prestolnica kulture, Komunikart (Srbija), LUSTR Festival (Češka), ZID Theater (Nizozemska) in Forum Ljubljana (Slovenija).

Cilj projekta Remix Comix je ustvarjanje nove transnacionalne stripovske platforme za stripovske ustvarjalce, pisce, raziskovalce in družbene aktiviste iz štirih evropskih držav. Ekipa Remix Comix verjame, da strip lahko in mora prispevati k vključujoči in raznoliki dediščini na različnih področjih: v umetnosti, izobraževanju, kulturnih institucijah ter javnem življenju.

Namen projekta je raziskati nevidno kulturno dediščino ter jo v obliki stripov predstaviti javnosti. Kako lahko vizualiziramo različne poglede na lokalno in skupno evropsko dediščino? Katere zgodbe je treba pripovedovati in katere spremeniti?  Kako lahko stripovski ustvarjalci vzpostavijo vključujoč dialog s kulturnimi in izobraževalnimi delavci in družbenimi aktivisti? Posebnost projekta je, da bo lokalna kulturna dediščina obravnavana z vidika različnih spregledanih in družbeno ranljivih skupin, katerih predstavniki bodo vključeni v delo z umetniki na delavnicah in srečanjih.

Rezultat projekta bosta dve interdisciplinarni konferenci o povezavi stripa z dediščino, sodobno umetnostjo in družbenimi vprašanji, pet rezidenčnih programov z namenom ustvarjanja novih umetniških del v obliki stripa v javnem prostoru v petih evropskih mestih (Amsterdamu, Ljubljani, Novem Sadu, Pančevu in Pragi), publikacija in film.

V letu 2023 bo Forum Ljubljana na 14-dnevni rezidenci gostil 4 umetnike iz Srbije, Nizozemske in Češke, izbrane na javnem pozivu, štirje ustvarjalci iz Slovenije pa se bodo udeležili rezidenc v Novem Sadu, Amsterdamu, Pragi in Pančevu. V okviru projekta bo oktobra 2023 v Ljubljani organizirana tudi mednarodna konferenca, ki bo v sodelovanju z umetniki in različnimi strokovnjaki osvetlila moč in vlogo stripa v družbi.

Aktivnosti projekta:
Otvoritveni dogodek projekta Remix Comix

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja