PRO Otok: FOKUS na filmsko fotografijo in scenografijo – poziv k prijavi

/
13. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema (Slovenija) predstavlja nov Otok PRO mednarodni dogodek usposabljanja in mreženja za 12 obetavnih direktorjev fotografije in scenografov iz Hrvaške, Italije in Slovenije. Delavnice, pogovori in javne predstavitve bodo pod naslovom FOKUS potekale med 2. in 4. junijem v okviru festivala Kino Otok. Rok za prijavo udeležbe podaljšan: ponedeljek, 1. maj!

Dogodek usposabljanja in mreženja FOKUS, ki je prvi tovrstni dogodek v regiji, so razvili kot serijo letnih dogodkov, ki se bodo odvijali v Izoli med mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema. Udeleženci bodo tri navdihujoče dni preživeli na intenzivnih predavanjih, pogovorih, javnih predstavitvah, dobili pa bodo tudi individualne povratne informacije mentorjev. Splošni cilj dogodka je olajšati neposredno izmenjavo znanj in izkušenj med 12 izbranimi udeleženci (2 snemalca in 2 scenografa iz vsake države), kot tudi spodbuditi čezmejno koprodukcijsko sodelovanje v bližnji prihodnosti. FOKUS bo udeležencem ponudil priložnost, da premislijo lastno metodo, se učijo od priznanih starejših kolegov in prek svojega dela javno predstavijo svojo vizijo občinstvu režiserjev in producentov.

JAVNI POZIV ZA SODELOVANJE – rok za oddajo podaljšan do 1. maja 2017

Dogodek se bo začel v petek, 2. junija, in se končal v nedeljo, 4. junija 2017. Sodelovanje na dogodku FOKUS je brezplačno za izbrane kandidate iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Nastanitev, hrano in festivalsko akreditacijo krijejo organizatorji. Nujno je, da vsi udeleženci tekoče govorijo angleško.

Mentorji?

Christian Berger, direktor fotografije, režiser, producent in pisec neštetih dokumentarnih, igranih in za televizijo narejenih filmov, bo mentor delavnic/pogovorov o filmski fotografiji.  Kot direktor fotografije je sodeloval z režiserji, kot so Michael Haneke, Angelina Jolie, Terrence Malick, Luc Bondy, Wolfgang Glück, Stephen Gaghan, Amos Gitai, Peter Sehr in Marie-Noèlle, János Szász in Virgil Widrich. Skupaj z Bartenbachom Lichtlaborjem je razvil lasten sistem luči “CINE REFLECT LIGHTING SYSTEM Berger/Bartenbach”, ki kameri omogoča novo estetiko. Prvič jo je uporabil v fotografiji filma Učiteljica klavirja Michaela Hanekeja, nadalje pa še v njegovih filmih Skrito in Beli trak, pa tudi Beležnici Nicka Cassavetesa, Ob morju Angeline Jolie in drugih. Za svoje delo na filmu Beli trak je bil nominiran za oskarja. Del aktivnosti programa FOKUS bo odprt za javnost, med drugim tudi mojstrski tečaj (masterclass) mentorja Christiana Bergerja.

Ludovica Ferrario v zadnjih letih kot umetniška direktorica in scenografka tesno sodeluje z oskarjevskim režiserjem Paolom Sorrentinom, po sodelovanju pri filmu Neskončna lepota (2013) je bila za svoje delo pri filmu Mladost (2015) nominirana za več stanovskih nagrad. Pravkar s Sorrentinom pripravlja že drugo sezono HBO-jeve nove uspešnice, TV serije Mladi papež (2016–) z Judom Lawom v glavni vlogi. Mladi papež je prva serija v zgodovini beneškega filmskega festivala, ki je bila uvrščena v festivalski program. V preteklosti je sodelovala tudi z režiserji, kot sta Wim Wenders in Abbas Kiarostami. Glavna elementa, s katerima diplomirana arhitektka podpira pripoved, sta interakcija svetlobe in senc ter slikanje čustev skozi estetiko.

Del programa FOKUS bo odprt za širšo profesionalno javnost, oba mojstrska tečaja (masterclassa) mentorjev Christiana Bergerja in Ludovice Ferrario bosta tako odprta tudi za imetnike festivalskih PRO akreditacij. V soboto, 3. junija, popoldne bo vsej zainteresirani javnosti, še posebej pa režiserjem in producentom, namenjen posvet o dobrih praksah na področju dela filmskih ekip v mednarodnih koprodukcijah in javna predstavitev dvanajstih udeležencev FOKUSa.

Kdo se lahko prijavi?

– Obetavni direktorji fotografije iz Hrvaške, Italije in Slovenije z zmernimi filmskimi izkušnjami. Ni nujno, da imajo diplomo akademije za film, pričakuje pa se, da so kot direktorji fotografije sodelovali pri vsaj dveh kratkih filmih ali enem celovečernem filmu.

Obetavni scenografi iz Hrvaške, Italije in Slovenije z zmernimi filmskimi izkušnjami. Ni nujno, da imajo diplomo akademije za film, pričakuje pa se, da so kot scenografi sodelovali pri vsaj enem kratkem filmu ali enem celovečernem filmu.

Postopek prijave

Rok za prijave je 24. april 2017. Udeležence, ki jih bo izbrala komisija, sestavljena iz projektne ekipe in predstavnikov zadevnih strokovnih združenj, bomo obvestili po e-pošti, njihova imena pa javno objavili do 11. maja 2017. Če se želite prijaviti, prosimo, da na pro@isolacinema.org pošljete naslednje dokumente v angleščini:
–izpolnjeno prijavnico (glej povezavo spodaj)
življenjepis
– motivacijsko pismo: Zakaj želite sodelovati na dogodku FOKUS? (največ ena stran)
– spletno povezavo do izbrane filmografije: vsaj dva kratka filma (direktorji fotografije) ali en kratek film (scenografi)

Več informacij tukaj.

Partnerji
Zavod Otok dogodek pripravlja v sodelovanju z Zavodom Motovila / Centrom Ustvarjalna Evropa v Sloveniji, Hrvaškim avdiovizualnim centrom (HAVC), Avdiovizualnim skladom Furlanije – Julijske krajine (Italija), Združenjem filmskih snemalcev Slovenije in Združenjem slovenskih filmskih scenografov, kostumografov in oblikovalcev maske.