Predstavljamo evropske mreže

Spodbujamo vas k mreženju s številnimi akterji na mednarodnih dogodkih, tudi v organizaciji CED Slovenija, ali k vstopanju v mreže, zveze, platforme v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Npr. mednarodne mreže, s podporo Ustvarjalne Evrope, lahko preverite tukaj ali spodaj na spletu CED Slovenija.

Evropske mreže oz. združenja so ključni posredniki informacij in so lahko v veliko pomoč organizacijam pri razširjanju uspešnih zgodb, rezultatov in praks, da dosežejo veliko število strokovnjakov. Evropska komisija v okviru podprograma Kultura trenutno podpira dejavnosti 23 združenj, ki imajo velik doseg: zastopajo več kot 4.000 članskih organizacij. Mreže svojim članom in strokovni javnosti ponujajo različne možnosti za usposabljanje. V branje priporočamo publikacijo Creative Europe Networks (april 2016), še posebej, če se zanimate za razpis za evropske mreže.

Europa Nostra

Europanostra1Panevropsko združenje, ki deluje že od leta 1963 v Parizu in združuje organizacije in posameznike, ki so aktivni na področju varovanja, ohranjanja in promocije evropske kulturne dediščine. Združenje je eden ključnih akterjev na evropski ravni pri promociji Evropskega leta kulturne dediščine 2018. Več.

EJN

Otvoritveni večmedijski performans 58. Jazz festival LjubljanEvropska jazz mreža oz. Europe Jazz Network (EJN) je bila ustanovljena leta 1987 in združuje evropske producente in izvajalce sodobne jazz glasbe. Mreža trenutno združuje več kot 118 festivalov, klubov in drugih organizacij s področja delovanja mreže iz 35 evropskih držav. Več.

nemoNEMO

Evropska mreža muzejskih organizacij oz. Network of European Museum Organisations (NEMO) je bila ustanovljena leta 1992 kot neodvisna mreža nacionalnih muzejskih organizacij in predstavlja muzejsko skupnost držav članic Sveta Evrope. Mreža združuje več kot 30.000 muzejskih organizacij iz cele Evrope. Več.

ENTACTENCATC

Evropska mreža za izobraževanje na področju kulturnega menedžmenta in kulturnih politik oz. European network on cultural management and policy (ENCATC) združuje več kot 100 organizacij in strokovnjakov iz 40 različnih držav na področju kulturnega menedžmenta in kulturne politike. Več.

ENCCENCC

Evropska mreža kulturnih centrov oz. European Network of Cultural Centre (ENCC) s sedežem v Bruslju združuje kulturne centre, spodbuja mednarodno sodelovanje in strokovno usposabljanje članov mreže. Deluje s podporo Ustvarjalne Evrope. Več.

Amateo

Amateo je ena od 28 evropskih mrež na področju kulturnega in ustvarjalnih sektorjev, ki jih podpira Evropska komisija v okviru Ustvarjalne Evrope. Poslanstvo Amatea, ki spodbuja aktivno udeležbo v kulturi, je podpirati delovanje in mednarodne aktivnosti organizacij, ki delujejo na področju ljubiteljske umetnosti in kulture v Evropi. Več.