Predstavljamo evropske mreže: Europa Nostra

/
Europa Nostra je bila ustanovljena že leta 1963 v Parizu in združuje organizacije in posameznike, ki so aktivni na področju varovanja, ohranjanja in promocije evropske kulturne dediščine. Združenje je eden ključnih akterjev na evropski ravni pri promociji Evropskega leta kulturne dediščine 2018.

europa nostra

Europa Nostra promovira in spodbuja najboljše prakse na področju dediščine – od raziskovanja, ohranjanja, izobraževanja in usposabljanja ter ozaveščanja. Združenje podpira nacionalne in mednarodne pobude za ohranjanje in reševanje ogrožene evropske kulturne dediščine. Mreža z dolgo tradicijo in odličnim renomejem trenutno združuje 243 članskih organizacij, 120 pridruženih članov in več kot 1.000 posameznikov, ki podpirajo poslanstvo mreže.
Europa Nostra ima predstavništva v sedemnajstih državah, ki aktivno sodelujejo pri izvajanju aktivnosti združenja. Sloveniji najbližji predstavništvi sta v Italiji in Avstriji.

Več informacij o pogojih za članstvo v združenju je na voljo tukaj.

Mreža prek svojih aktivnosti zagotavlja možnosti za izmenjavo idej in izkušenj na evropski ravni (npr. letni kongres mreže), spodbuja znanstveno raziskovalno delo in pobude na področju izobraževanja in usposabljanja, ozavešča odločevalce in javnost o pomenu ohranjanja in varovanja kulture dediščine, podeljuje nagrade za odlično prakso in vodi projekte, povezane z dediščino (npr. Sedem najbolj ogroženih prizorišč kulturne dediščine v Evropi). Združenje je aktivno vključeno tudi v promocijo Evropskega leta kulturne dediščine 2018 (ELKD 2018).

Ali ste vedeli, da združenje vsako leto organizira vodene izlete po prizoriščih evropske kulturne dediščine? Za več informacij preverite tukaj.

Več informacij o delu mreže tukaj.

Nagrada EU za kulturno dediščino – Europa Nostra

Združenje že skoraj 40 let promovira najboljše prakse na področju dediščine: nagrada Europa Nostra se od leta 1978 podeljuje za izjemne dosežke na področju za ohranjanja dediščine. Od 2002 je združenje odgovorno za organizacijo in izvedbo letne nagrade Evropske unije za kulturno dediščino – Europa Nostra. Trenutno je odprt poziv za zbiranje predlogov za izjemne dosežke na področju kulturne dediščine v Evropi za leto 2018. Prijavite se lahko do 1. oktobra 2017.

Ali ste vedeli, da sta bila med nagrajenci doslej dva projekta iz Slovenije, in sicer Krajinski park Sečoveljske soline (Pomorski muzej “Sergej Mašera” Piran, medalja v kategoriji kulturne krajine, 2003) in Pocarjeva domačija, Mojstrana (Triglavski narodni park, diploma v kategoriji arhitekturna dediščina, 2006).

Sedež mreže:
Mednarodni sekretariat
Lange Voorhout 35, NL – 2514 EC The Hague
T:+31 (0) 70 302 40 50, E: info@europanostra.org

Pisarna v Bruslju
Rue de Trèves / Trierstraat 67, B – 1040 Bruxelles / Brussel
T: +32 (0) 2 400 77 02, E: bxl@europanostra.org

Evropske mreže predstavljamo tukaj.

Kultura_prek_meja&programi-EU

»Motovila/CED Slovenija vabi vse, ki že načrtujejo mednarodne projekte povezane z Evropskim letom ELKD 2018 na seminar Kulturno sodelovanje prek meja. Fokus: kulturna dediščina.
Torek, 12. september 2017, v Upravni zgradbi SEM, Ljubljana
Več informacij tukaj