Predlog: Poletni potep po evropskih prestolnicah kulture

/
Riga (Latvija) in Umeå (Švedska) sta evropski prestolnici kulture leta 2014. Uradni kulturni program se je v Rigi pričel 17. januarja, Umeå pa je EPK otvorila konec januarja.

V Rigi, največjem mestu na Baltiku, izvajajo program sestavljen iz več kot 200 dogodkov, ki vključuje različne oblike umetnosti. Med poletnim dogajanjem lahko zagotovo izpostavimo junijsko praznovanje poletnega sončevega obrata (21.–22. junij, “Riga 2014 Solstice” in Mežaparks) in julijsko tekmovanje pevskih zborov s celega sveta, ki bo na ulice privabilo več kot 20.000 pevcev iz 90 držav. Če se v Rigo odpravljate septembra pa velja obiskati festival sodobnih umetnosti Survival Kit (4.-27. september). Celoten program Riga 2014 >>>

»Soustvarjanje« je geslo druge evropske prestolnice kulture leta 2014, švedskega univerzitetnega mesta Umeå. Kulturni program evropske prestolnice kulture je na podlagi laponskega koledarskega leta razdeljen na osem letnih časov. Prehodi med letnimi časi bodo zaznamovani z večjimi kulturnimi dogodki. Poletje je razdeljeno na zgodnje poletje ali Gijrragiessie in na poletje – po laponsko Giessie.
V zgodnjem poletju izpostavljamo dva večja dogodka Midnight Light Tango Festival – tango festival (26.–30. junij) ter gledališče na prostem Shakespeare in the Park (2. junij–6. julij). Sicer pa je Umeå znana kot najbolj severno mesto z operno hišo, zato bo eden izmed osrednjih dogodkov v okviru poletja opera Richarda Straussa Elektra (14.–23. avgust). Celoten program Umeå 2014 >>>

Izbor evropske prestolnice kulture (EPK) predstavlja eno izmed akcij v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa. Vsako leto dve izbrani državi nominirata svoje mesto za naziv prestolnice, ki se ponavadi podeli dvema mestoma v istem letu. Namen aktivnosti je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti, kakor tudi vzpodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani. Svečani naziv je v letu 2012 nosil tudi Maribor (Maribor 2012).

Več o akciji Evropska prestolnica kulture tukaj