Nagrada EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe

Nagrado EU za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe od leta 2001 podelijo vsaki dve leti najboljšim novim arhitekturnim dosežkom in obetavnim mladim arhitektom v Evropi. Lavreati prejmejo denarno nagrado, in sicer v višini do 60.000 evrov za glavno nagrado oziroma 20.000 evrov za obetavne arhitekte, ter skulpturo paviljona Mies van der Rohe, simbol odličnosti in ustvarjalnosti v arhitekturi.

Cilj nagrade je osvetliti nedavne izvrstne primere del arhitekturne ustvarjalnosti, ki so nastala pred manj kot dvema letoma, ter poudariti, da je sodobna arhitektura družbeno in kulturno zakoreninjena v evropskih mestih ter pomembna v vsakodnevnem življenju ljudi. Namen nagrade pa je predvsem priznanje, spodbujanje in razvoj umetniškega talenta ter odlične prakse na področju evropske arhitekture. V svetovnem merilu lahko taka nagrada deluje kot vodnik na področju razvoja arhitekturnih rešitev in stvaritev.

Logo YTAAEvropska komisija je v začetku leta 2016 kot novo pobudo tega ukrepa uvedla nagrado za mlade nadarjene arhitekte Young Talent Architecture AwardYTAA. Nagrada je namenjena mladim diplomantom arhitekture kot dodatna spodbuda pri izgradnji mednarodne kariere. Hkrati pa zavezuje profesorje in univerze k spodbujanju kakovosti v arhitekturi, evropskemu gospodarstvu in kulturi. Več tukaj.

Domači uspehi…

Nagrado za obetavnega arhitekta sta leta 2007 prejela slovenska arhitekta Matija Bevk in Vasja J. Perovič (Bevk Perovič arhitekti) za dograditev Oddelka za matematiko Fakultete za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Fundacija Mies van der Rohe je 17. januarja 2022 objavila seznam 40 del, ki so se uvrstila v izbor za nagrado EU za sodobno arhitekturo 2022. Med nominiranimi deli je tudi eno iz Slovenije in sicer projekt Tržnica Ptuj, pod katerega se podpisuje Arhitektura Krušec, Studio AKKA.

Organizacija, odgovorna za podeljevanje nagrade

Komisija nagrado podeljuje v sodelovanju s Fundacijo Mies van der Rohe, s sedežem v Barceloni, in mrežo 15 arhitekturnih institucij ter odborom strokovnjakov iz 31 držav.
Fundacija Mies van der Rohe je bila izbrana na razpisu Komisije za »Organizacijo in izvedbo nagrade Evropske unije za sodobno arhitekturo, ki se podeljuje vsaki dve leti« (EAC/S15/2013), in sicer s štiriletnim okvirnim sporazumom o partnerstvu za obdobje 2014–2018.

Več na o nagradi na spletu Evropske komisije in Mies van der Rohe.

Ustvarjalna Evropa želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja, zato podpira t. i. posebne ukrepe, in sicer nagrade Evropske unije za različna področja, znak evropske dediščine, Evropske dneve kulturne dediščine in evropske prestolnice kulture.