Nagrada EU za filmski projekt v razvoju Prix MEDIA

Nagrado za najboljši novi filmski projekt v razvoju, tj. za celovečerni, dokumentarni ali animirani film, ki je prejel podporo programa Ustvarjalna Evropa – podprograma MEDIA so zadnjič podelili leta 2014. Takrat jo je prejel oskarjevec Danis Tanović, skupaj s so-scenaristom Predragom Kojovićem in producentko Amro Bakšić Čamo, za film Šta me gledaš? (Kaj gledaš?).

Nagrado so prvič podelili leta 2012. Pomenila je priznanje projektu, ki ima visoko umetniško kakovost, velik potencial doseganja občinstva in ima možnost za uspeh v kinematografih. Nagrado Prix MEDIA sta prejela scenarist in producent zmagovalnega projekta. Za izbor je skrbel odbor neodvisnih filmskih strokovnjakov in predstavnikov Komisije. Podelitev pa je potekala na filmskem festivalu v Cannesu.

MEDIA podprti filmi se lahko sicer potegujejo tudi za filmsko nagrado LUX, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament.

Ustvarjalna Evropa želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja, zato podpira t. i. posebne ukrepe, in sicer nagrade Evropske unije za različna področja, znak evropske dediščine, Evropske dneve kulturne dediščine in evropske prestolnice kulture.