Nagrada EU Music Moves Europe Awards

Zmagovalci nagrade Music Moves Europe Awards 2023 bodo znani 19. januarja 2023 na festivalu Eurosonic (ESNS) v Groningenu na Nizozemskem. Do takrat lahko glasujete za svojega najljubšega izvajalca. Med nominiranci za nagrado Music Moves Europe Awards 2023 prvič tudi slovenska ustvarjalka.

Nagrada EU za popularno in sodobno glasbo Music Moves Europe Awards se od leta 2019 podeli vzhajajočim glasbenikom, ki predstavljajo »evropsko glasbo za danes in jutri«. Vsako leto izjemni izvajalci prejmejo nagrado kot priznanje za svoj mednarodni uspeh, ob tem pa se predstavijo z nastopom na festivalu ESNS (Eurosonic Noorderslag). Sodelujejo lahko v programih usposabljanja in so deležni finančne podpore za turneje in promocijo. Nagrada se sicer podeli v različnih kategorijah, npr. pop, rock, elektronsko glasbo R&B/urban hiphop/rap, ena tudi po izboru občinstva. Nagrado Music Moves Europe Awards so med drugim prejeli Stromae, Alyona Alyona, Rosalia, Dua Lipa, Mezerg, BlanksLadaniva, Meskerem Mees, Christine and the Queens.

Med letom 2004 in 2018 je bila to nagrada EBBA (European Border Breakers Awards), ki se je podelila kot priznanje glasbenikom, ki so uspeli zunaj meja svoje domovine, njihov prvenec pa je postal najbolje prodajani debitantski album v EU. Nagrado EBBA so npr. prejeli Salvador Sobral, Dua Lipa, Hozier, John Newman, Of Monsters And Men, ZAZ ali Adele.

Organizacija, odgovorna za podeljevanje nagrade

Za organizacijo in izvedbo nagrade skrbi Eurosonic Noorderslag (ESNS) v sodelovanju z Reeperbahn Festival (ESNS je od leta 2008 sicer že bdel nad organizacijo nagrade EBBA).

Več o nagradi tukaj in na spletu Evropske komisije.

Nagrada je del pobude Glasba premika Evropo – Music Moves Europe, ki je temeljni okvir za pobude in ukrepe Evropske komisije v podporo evropskemu glasbenemu sektorju. MME želi nadgraditi in okrepiti ustvarjalnost, raznolikost in konkurenčnost v evropskem glasbenem sektorju. Podpora EU se dopolnjuje z ukrepi držav članic in ima več razsežnosti, tj. politično podporo, pravno okolje, financiranje in strukturiran dialog s predstavniki evropskega glasbenega sektorja.

Ustvarjalna Evropa želi doseči večjo prepoznavnost bogastva in raznolikosti evropskih kultur in spodbujanje medkulturnega dialoga ter medsebojnega razumevanja, zato podpira t. i. posebne ukrepe, in sicer nagrade Evropske unije za različna področja, znak evropske dediščine, Evropske dneve kulturne dediščine in evropske prestolnice kulture.