Poročamo: Narativni pristop v videoigrah

/
Videoigra je zapleten skupek elementov, nekateri izmed njih – na primer naracija – pa se dotikajo tudi drugih umetnosti, predvsem filma, književnosti, gledališča in tudi glasbe. Na predavanju so udeleženci skozi teorijo in analizo primera videoigre spoznali elemente filmskega jezika v strukturi videoigre.

Predavanje gostujočega strokovnjaka za naracijo v videoigrah, dr. Mirka Stojkovića (twitter: @pervasivegames) 16. februarja 2017 v Ljubljani, je v kreativni center Poligon v organizaciji CED Slovenija / Motovile in Games Slovenija pritegnilo 26 igralcev in razvijalcev videoiger ter tudi nekaj filmarjev.

Predavanje je temeljilo na analizi uporabnih konceptov in orodij pripovedovanja v filmu in literaturi, s ciljem spoznati tiste elemente, ki nam pridejo prav v veliko bolj kompleksni narativni strukturi videoigre. Poudarek je bil na razumevanju procesa pripovedovanja zgodbe in oblikovanja junaka, ki ga igralci videoigre privzamejo, in zgodbe, ki je blizu tudi avtorju igre.

Uvod je bil namenjen teoriji naracije od Antike do Hollywooda, drugi del pa na analizi videoigre Skyrim s pomočjo strukture monomita pisatelja Josepha Campbella, Junak Tisočerih obrazov.

Predavanje je bilo ena od dveh februarskih aktivnosti (glej tudi dogodek MEDIA za razvijalce videoiger z 2. februarja) pri promociji razpisa podprograma MEDIA za razvoj videoiger (rok: 2. marec, več informacij o razpisu 2017).